Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

VEUS AL BALL. El nou disc del grup DE CALAIX

Un projecte de DeCalaix

Articles

Dijous, 24 de desembre

PER NADAL, EL VÍDEO DE VEUS AL BALL!

Visca! 
Ja tenim el vídeo de la festa de presentació de Veus al ball!
 
El 28 d'octubre vam fer festa grossa a Girona. Eren les Fires de Sant Narcís, i volíem celebrar la publicació del nou CD amb un concert ple de sorpreses i convidats especials. Per guardar el record d'aquest moment, vam demanar als companys d'Empordà Project que ens vinguessin a gravar per fer aquest videoclip que us presentem ara mateix. Esperem que us agradi!
 


I una vegada més, gràcies pel vostre suport. Aquesta aventura és un gran plaer, i compartir-la amb tots vosaltres ens satisfà enormement. Que tingueu un magnífic Nadal i un 2016 ple de música!



 



Dijous, 15 d'octubre

JA ARRIBA LA DESCÀRREGA DIGITAL !

JA ARRIBA LA DESCÀRREGA DIGITAL !

Bon dia, mecenes,

A 15 dies del concert de presentació del disc «Veus al ball» us vam fer arribar la primera part de les vostres recompenses. Dimarts a la nit us vam enviar un correu electrònic amb dos enllaços per tal de descarregar-vos els audios del CD i el llibret del disc. Si algú no ha rebut el correu que ens ho faci saber perquè li tornarem a enviar.
 

Mentrestant, per tenir el CD físic encara ens haurem d'esperar una setmaneta. Ja estem frisoses de veure'l. Però... quin camí ha seguit des de que vam acabar de gravar?

Doncs, a començaments de setembre vam enviar el màster del CD (els àudios) cap al País Valencià, a Mésdemil per tal que en fessin 1000 còpies. Mésdemil és una empresa que va néixer l'any 2008 i que ofereix diferents serveis relacionats amb el món de la música professional i la comunicació. Son estudi de gravació, productora audiovisual i gràfica, desenvolupadors de webs, fàbrica de CDs, i sobretot un segell discogràfic independent i alternatiu. La Carme de Mésdemil va enviar els CD's cap a gràfiques Alzamora, una empresa gironina amb més de 100 anys d'història que s'encarrega de fer l'impressió del llibret i la capsa del CD. Aquests dies estan treballant amb el troquel de la capsa, a finals de setmana faran el llibret i la setmana vinent ja el tindrem entre nosaltres ;-)


I nosaltres, mentrestant no ens estem pas amb els braços plegats. No! Estem plenament immerses en els assajos per tenir-ho tot ben polit pel dia del concert. Anoteu-vos-ho a l'agenda: dimecres 28 d'octubre; 2/4 de 9; Girona, plaça de Sant Feliu.


 



Diumenge, 5 de juliol

I d'aquí a un mes, gravació contrapassaire!

I d'aquí a un mes, gravació contrapassaire!

Estimats mecenes,
 
D’aquí a un meset, estarem altre cop de gravació!
 
Ja tenim ganes de que pugueu sentir les peces del nostres nou CD, però encara us farem esperar una mica més! Va anar tan bé el TotSuma, que tal i com vam dir, podrem gravar l’última de les cançons que volíem fer. I per això estem molt contentes... perquè, us hem dit mai que ens agrada molt la feina d’estudi?
 
Així doncs, el dia 5 d’agost estarem de nou en companyia d’en Toni París i d’en Carles Xirgu als botons als Estudis 44.1. Que bé! També hi tindrem en Carles Belda amb el seu humor semàntic. I de Carles a Carles i tiro perquè em toca... el protagonista de la jornada serà en Carles Mas, gran ballador i mestre contrapassaire, que vindrà expressament a causa d'aquest l’Idil·li que tenim entre mans...
 
I és que cantar el contrapàs que ens va regalar en Carles Mas, amb text de Pere Quart, Idil·li, sota la seva direcció serà un gust, una delícia! Com ja us vam explicar, hem fet algunes trobades per a preparar la cançó, tot cantant i ballant a ritme de contrapàs! Perquè segons en Carles, per a cantar-lo bé s'ha de ballar. Segur que us agradarà el flabiol i el bombo que de tant ben tocats, parlen.
 
“No t’acostis de puntetes,
que el silenci em fa estremir”...
 
Això ja ho havíem posat. Hem parlat força del contrapàs, no? És que... aquest ball tradicional i encisador, i alhora tan desconegut... portarà cua! (Mai més ben dit!).
 
Us seguirem mantenint informats de tot el procés!
 



Dilluns, 1 de juny

EN QUIN PUNT SOM?

EN QUIN PUNT SOM?

Bon dia, mecenes, 
 

Anem avançant. Sí! Lentament i amb la calma com a companya però amb el pas ben ferm, segures del camí que hem emprès i il·lusionades amb la meta que ens espera. 

 

Us fem saber que ja hem anat donant algunes recompenses (concerts sol·licitats i algunes gloses a mida) però el CD que tots esteu esperant encara no el tenim... estarà llest a la tardor. Molts de vosaltres us preguntareu el perquè d’aquesta espera. La resposta està en el contrapàs. El volem gravar amb en Carles Mas. I ens ha dit que sí! Però les agendes ens obliguen a fer-ho a l’estiu, durant el mes d’agost.  Quin luxe gravar-ho amb ell, però que llarga l’espera… 

 

De moment, us expliquem que, el passat 4 de maig vam anar a l'estudi a retocar algunes cançons que teníem enregistrades, vam donar color a algunes veus, vam acabar d’ajustar alguns instruments, vam perfilar algunes entrades i vam masteritzar les cançons per tal de deixar-ho tot a punt pel mes d’agost. 
 

Si us ve de gust, ara us deixarem amb algunes images dels dies de gravació.

 

 

 



Dimecres, 22 d'abril

IDIL·LI CONTRAPASSAT

IDIL·LI CONTRAPASSAT

Bona nit mecenes!,

“No t’acostis de puntetes,
que el silenci em fa estremir”


Les De Calaix enlloc d’acostar-nos de puntetes, ho fem amb tota la planta i amb notícies fresques! Ara fa just un mes que finalitzàvem, amb èxit, la nostra campanya de micromecenatge amb l’alegria de veure assolit, amb escreix, l’objectiu que ens havíem proposat.
 
“Qualsevol es pensaria
que tirem per mal camí”

 
Creiem que anem pel bon camí gràcies al vostre recolzament! I és gràcies a les vostres aportacions que podem enregistrar el contrapàs que ens va fer en Carles Mas, «Idil·li» amb text de Pere Quart. Tal com diu la dita mestre que no balla, no és bo per la canalla, en Carles mateix ens va delectar amb una gran tarda aprenent a cantar i ballar aquest contrapàs. Durant hores vam capbussar-nos en aquesta apassionant dansa tradicional tan desconeguda per molts de nosaltres, fent que els dies següents no cantéssim res més que fragments de l’”Idil·li”… Un treball imprescindible per interioritzar-lo, viure’l i enregistrar-lo ben aviat, de la millor manera possible.
 
“No m'abracis la cintura
si no vols fer­-me sofrir.
Una nit tan xafogosa
i acotxar-me encara així…”


I com que no us volem fer pas patir, us informem que ja  estem duent a terme les diferents recompenses que us vam oferir, com per exemple: «Veus al Ball» a Reus, Castelló d’Empúries i Avià. I glosades a Campllong i Calonge. Si teniu ganes de veure’ns en directe, aquest dissabte 25 d’abril Perpinyà engalana fonts i places per celebrar la diada de Sant Jordi, i De Calaix hi serem cantant per racons i places cançons de «Veus al Ball».
 
“Ai!, no em besis a la boca
que em despintes el carmí.”


Ah!, i demà beseu-vos, abraceu-vos, regaleu-vos roses, rosers, llibre, discs, ... gaudiu del dia de Sant Jordi intensament!

Ben aviat més notícies de l’enregistrament i de la festa de presentació del disc!
 



Dissabte, 21 de març

ESCAMPANT L'ESPORA PRIMIGÈNIA

ESCAMPANT L'ESPORA PRIMIGÈNIA

Benvolguts companys!

Estem en les darrere hores de la campanya de micromecenatge per a Veus al Ball, i volem compartir, simplement, un manifest: el manifest esporogen. El va escriure en Marcel Casellas l'estiu del 2011, i és una declaració de principis festius que val la pena conèixer. Com ell mateix explica, el manifest diu "quatre disbarats ben dits, ben nets i ben clars". Us l'acostem perquè el compartiu amb qui vulgueu, com a cloenda d'aquests magnífics 40 dies d'aventura mecènica.
Per comprendre'l bé, aquí van les definicions i consideracions prèvies:

  • Presa de terra: manifestació conscient de catalanitat en qualsevol activitat festiva. La presa de terra es mesura amb base a diversos paràmetres
  • Paràmetres de la presa de terra:
    -lingüístics
              text de les cançons o recitats
             comunicació entre els diferents actors de la festa
    -contextuals
               genuïnitat de l’ocasió
               genuïnitat de la forma que adopta la festa
    -sònics
               paisatge sonor —suma de tots els estímuls sonors, musicals o no—
               música
                           trets melòdics o harmònics-modals
                           temàtica textual
                           aire musical
                           gènere musical
                           tímbrica
    -referents al ball
              aire del moviment
               punts
               gèneres de dansa
               coreografies
    -tipus d’euforitzants
    -actitudinals
    -referents a l’ornamentació de l’espai festiu
 
MANIFEST ESPOROGEN
Tota festa té el seu so i el seu moviment.
La qualitat de presa de terra de tota festa és responsabilitat de tots i cadascun dels actors que hi intervenen.
La nostra és una terra que sobreviu de segle en segle gràcies a successives i sobtades florides de l’assortiment d’espòrules esparcides, en bona part en situacions festives, per conreadors —i els qui en gaudeixen l’usdefruit— d’accions musicals, de dansa i artístiques en general.
La música esporògena és aquella que, en una situació festiva, a més de garantir una bona presa de terra, posa un èmfasi especial en els paràmetres referents al ball i al moviment.
El contrapàs, la jota, el ball pla i la rumba, així com tots els aires i gèneres emparentats o que se’n deriven, considerats en el seu aspecte més genèric, conformen el pal de paller del repertori esporogen.
El conreu del repertori esporogen i l’aprenentatge del moviment que li escau, així com la comunió músic-ballador que se’n desprèn, són essencials per al reforçament de la presa de terra del món festiu en general.
I el pasdoble i el rock and roll?…, doncs també!
 
Països Catalans, estiu del 2011
 



Dijous, 19 de març

AMATS I CRIATURES!

AMATS I CRIATURES!

Hola mecenes!
 
Ja queden pocs dies perquè aquest projecte arribi a la seva bona fi! Estem molt contentes! I no podíem pas acabar sense explicar-vos i agrair la participació de persones ben properes a nosaltres.
 
I és que els nostres projectes serien molt més difícils de dur a bon port si no hi hagués el recolzament i comprensió de les nostres parelles i de les criatures de la casa! Moltes gràcies a tots vosaltres!
 
Així és que a tots els nostres CDs sempre hem comptat amb la col·laboració, indirecta però també directa, d’amats i fills, grans i més petits. I aquest CD no n’és l’excepció! Els nostres guapos i els més menuts han vingut amb ganes de gresca, a gravar les seves intervencions i a cantar una tonada. Sentiu quina polca més animada? Aviat, aviat la podreu sentir!



Dilluns, 16 de març

VEUS EL GALL ?

VEUS EL GALL ?

Bon dia, mecenes,

Alguns de vosaltes us deveu pensar quina és la feina del productor artístic, no? doncs intentarem explicar-vos-ho en aquest article.  

Perquè fa falta un productor artístic?
Quan estàvem pensant en enregistrar apareixia el “pànic a la pàgina en blanc”. És a dir, com ho havíem de fer?, quan ho havíem de fer?, qui ho havia de fer? … Ufff… Calia una figura que ens ajudés a construir les cançons: gravar amb o sense claqueta?, els instruments primer o en darrer lloc?, juntes o separades? primer la línia melòdica o bé la línia del baix? en quines cançons ho fem d’una manera? en quines ho fem d’una altra?…
El productor artístic dóna resposta a aquestes preguntes. És ell qui estableix el fonaments per tal de començar a construir el discurs musical i aconseguir un paquet sonor bonic i endreçat.

Aquesta persona també és la que pot desencallar alguna cançó que queda coixa, que "no camina", tot aportant-hi el seu coneixement musical. Tampoc no és estrany, que per acabar de donar unitat al discurs sonor del disc hi aporti alguna idea nova (ja sigui en forma de cançó, d'harmonia, d'instruments...).

A més, el productor artístic té la virtut de ser la mirada externa i més objectiva del grup, i en el qui confiem quan en el període de gravació apareixen moments de dubte i indecissió.

Quin perfil cercàvem?
Nosaltres buscàvem algú que conegués prou els gèneres de ball catalans, que hagués trepitjat places i escenaris diversos i que conegués el ball a plaça i el ball folc. Algú que tingués un tarannà agradable, de bon fer, flexible i amb ment oberta. Bon músic i mínimament interessat amb el que fem.  

No ens va costar gaire trobar el gall del galliner !
Mireu com remena !!!

App Preview from De Calaix on Vimeo.


 



Diumenge, 15 de març

JA HO TENIM AL SAC I BEN LLIGAT !

JA HO TENIM AL SAC I BEN LLIGAT !


Bon dia, mecenes,

Acabarem la setmana amb una notícia fantàstica. La d'haver assolit l'objectiu que ens havíem proposat !

Hem estat treballant molt, moltíssim, per tal de fer arribar aquesta campanya de micromecenatge a tanta gent i a tants àmbits com ens ha sigut possible. I vosaltres, els 153 mecenes, heu respost i ens heu fet confiança sense dubtar-ho. Us estem molt agraïdes.

I com que som dones agosarades, encara en volem més ;-) Us fem saber que si al llarg d'aquesta setmana aconseguim més cèntims, tenim ganes, moltes ganes d'enregistrar el contrapàs que ens va fer en Carles Mas. 


Mil gràcies a tothom i seguim endavant!





Divendres, 13 de març

QUI DÓNA LA NOTA?


Bon dia!

Avui us volem explicar d'on surten els arranjaments de les cançons de Veus al Ball, perquè aquí també hem tingut col·laboracions maques, i us en volem fer coneixedors.
Moltes peces les hem arranjat nosaltres mateixes després d'un procés col·lectiu de pluja d'idees musicals. De vegades alguna calaixera en concret, sovint la Gemma o la Laia, han fet aquesta feina. I en d'altres casos, hem demana a músics amics que ens en fessin les veus.

Marcel Casellas
El guia català del ball esporogen ens ha regalat dues peces seves, impressionants: la sardana Nosaltres decidim i Bruc, un ball pla amb corranda magnífic, que segueix el pas del seu estimat riu Llobregat. Tant la música, com l'arranjament i la lletra són obra seva, i nosaltres ens hem limitat a buscar la nostra tessitura, fer-hi algun petit canvi de veus, buscar-hi dinàmiques i jocs, i una petita aclucada d'ull a la defensa del territori amb un esment a Ni muts ni a la gàbia, quan saltà l'alarma del judici a 9 veïns d'Esplugues de Llobregat per defensar la serra de Collserola en un acte popular contra el Pla Caufec, que podien anar a la presó.

Guida Sellarès
Amb la Guida, la rumba Va endavant! Aquesta acordionista coneix com ningú el món del ball folk, i sap com han de sonar les coses per incitar el moviment. Li vam confiar l'arranjament de la rumba que volíem incorporar al repertori, i ja veureu que bé que sonen les veus que ens hi va posar. A més, amb el toc d'excel·lència rumbera del Rafalito Salazar, la cosa rumbeja de forma impressionant!

Cesc Alexandri
Al Cesc Alexandri li va el vent. Gralles i tarotes, sí. Però què és la veu, sinó vent? Potser per això, quan li vam demanar que ens arrangés el pasdoble "Les Caramelles", un tema de Càndida Pérez amb lletra de Joan Misterio, no s'hi va posar per poc. Hi va trobar tot l'aire cuplet que la peça requeria, i gairebé que ens transforma en Mari Samperes quan la interpretem. Només gairebé, eh!

Perepau Jiménez
El vals de cinc temps que ens ha arranjat en Perepau a partir d'una corprenedora versió recollida per Eduard Toldrà a Cantallops els anys 20. Narra una història truculenta, la melodia ja hi acompanya, i les veus que ens hi ha fet són punyents i et remouen per dins. Com el mateix argument de la cançó. El batec dels cinc temps barrejat amb els sons que en Perepau ha triat et fan sentir com si levitessis quan et poses a ballar-la.

Carles Belda
En Carles Belda és el nostre productor artístic en aquest disc i ens ha convidat a llençar-nos al món del punk amb una versió de "Should I stay or should I go" del grup The Clash a la qual hem posat lletra en català. No ens extendrem aquí perquè ja li dedicarem un article complet. Però sapigueu que el paio n'ha fet un xotis!

I en Carles Mas?
Doncs mireu, una de les peces que ballen (mai millor dit) en aquest repertori és el contrapàs. En Carles Mas ens en va regalar un i ens morim de ganes d'enregistrar-lo. Una delícia anomenada Idil·li que només es pot cantar tot ballant, ja que en Carles ens l'ha ensenyat fent totes dues coses alhora. No t'acostis de puntetes, que el silenci em fa estremir...



Dimecres, 11 de març

VEUS QUÈ FAN?

VEUS QUÈ FAN?

VEUS QUÈ FAN ?

Canten i, llavors, riuen, i la felicitat les torna més guapes i fa que se’n surtin fins i tot amb totSuma (està al caure, la cosa?!)
Com dir-los-hi que les admiro? com fer-ne propaganda perquè estiguin contentes? són valentes, són música tan propera que sembla que la puguis tocar. Tenen l’atractiu especial de les dones que saben cantar en públic; són atrevides, sembla que estiguin disposades a tot. Per tant, penso aportar tots els diners que calguin: elles sabran com donar-me la recompensa.


Francesc Marimon (gran entusiasta de les De Calaix)



Dilluns, 9 de març

VEUS AL BANY

Bon dia, mecenes!
Des d'ahir diumenge que som a l'estudi 44.1 de Vilablareix treballant en les cançons del Veus al Ball. Vam començar re-escoltant el xotis, la clavellinera, la rumba i la polca de sant Celoni per anar -ne polint els detalls. El ball pla (Bruc) i la sardanel·la ja les hem deixat acabades, "empaquetades" com ne diuen els tècnics, per al màster. Quina il·lusió anar veient peces enllestides!
Avui dilluns hem començat amb la Minyona de Reus, acabant de gravar alguna veu i equilibrant el conjunt. Després seguirem amb el vals de 5 temps, els panderos de la Marçal i els que vam gravar amb les dones a Espolla.
No és per dir-ho però realment ens està quedant... molt bé!

Veus al Bany from De Calaix on Vimeo.



Diumenge, 8 de març

DONES IMPROVISADORES: UNIR-SE PER SER

Us transcrivim aquest article de Jon Martín, berstolari, professor, guionista i periodista basc, que està realitzant un treball sobre gènere i bertsolarisme per a la publicació en euskera "Bertsolari aldizkaria". 
En Jon ens va contactar per la seva recerca, i s'ha prestat a escriure aquest text per al nostre blog, després que ens adonéssim que la trobada de glosadores de pandero que vam fer el passat mes de gener no és un fenomen aïllat, sinó que és una activitat que es dóna espontàniament als diferents territoris que està estudiant. Gràcies, Jon!


UNIR-SE PER SER
Trobada de dones bertsolaris
 
Improvisar es inherent en l'ésser humà. Improvisar sobre una melodia guiant-se amb unes rimes és un repte mental que aporta un gran plaer, un cop assolida la rapidesa mental que es necessita. Fer-ho davant un públic pot incrementar l'experiència. És aquí on sorgeix la diferència entre gèneres. Les expectatives per a cadascun són molt diferents en la nostra societat, i moltes dones se senten incòmodes en aquest punt.

Les bertsolaris
A Euskadi, elles han sabut trobar el seu espai en un àmbit tradicionalment masculí, però sovint adoptant rols de l'altre gènere. No podem saber si ha estat una qüestió adaptativa, o que simplement l'accés fou negat a d'altres dones amb postures més femenines.
Aquestes dones que en un principi es van adaptar al què estava establert van obrir un camí que fou clau per tal que la resta les pogués prendre com a referència, i continuar-lo. Més i més dones es van unir al bertsolarisme, i les que ja hi eren es van alliberar de ser les abanderades d'un moviment, de representar la veu del seu gènere, inciant aleshores un camí artístic personal de manera molt més lliure.
Després de la revolució dels anys 80, quan s'establí que la capacitat improvisadora no era un do diví, sinó que es podia aprendre, vingué un temps d'eufòria, i ara probablement ens trobem en un altre període històric, marcat per les aportacions del debat sobre el gènere. Els darrers vint anys, la quantitat de nenes que s'inscrivien als tallers d'improvisació ha estat tan alta com la de nens. En canvi, la quantitat de dones que continuava cantant passats els 18 era molt inferior. En els darrers temps això ha canviat.
Personalment crec que comptar amb referents com Maialen Lujanbio (campiona d'Euskadi el 2009), i haver posat mitjans per tal que les noies bertsolaris es coneguin entre elles han estat factors decisius. Des de petites, les nenes disposen d'actuacions, i també es fan campaments d'estiu on poden establir vincles.

Espais de trobada
Comptar amb espais exclusivament per a dones, on puguin intercanviar sensacions, opinions i experiències és fonamental per a l'empoderament de les dones improvisadores. Sobretot als llocs on l'art d'improvisar ha perdurat amb pautes i creences ancestrals, o en països en què el sistema és marcadament patriarcal.
En la meva recerca he  pogut observar com en països diferents les dones estan creant aquest tipus d'espais. Això és un senyal inequívoc que la necessitat hi era. 
 
Jon Martin, març del 2015



Dijous, 5 de març

DE DONES I PANDEROS

portadaEspolla (l'alt Empordà), dissabte 10 de gener. Temps enrere, en aquesta data s'hagués fet la Trobada de Cantadors, amb el concurs d'entronització de Rei de les Nyacres. De tanta gent que hi anava, i de tan botida com quedava La Fraternal, no hi va haver més remei que fer córrer la cita fins l'època de la calor, per poder ocupar un espai obert.

Rememorant vells temps, doncs, i aprofitant agendes de reunió de l'associació d'amics de la glosa Cor de Carxofa, vam decidir convocar en aquesta data del 2015, dones glosadores disposades a cantar improvisant versos amb tonades de pandero. La convocatòria es va fer un xic a corre-cuita, però tot i així, vam aplegar una bona colla de fèmines, algunes amb pandero, totes amb cantera, un parell amb criatures (nenes, ves per on), als baixos de can Gustinet.
Hi havia llumetes i el foc que cremava al fons de la sala. Vam posar els micros de tal manera que ens poguéssim veure les cares, formant una mena de cercle. Cantava qui volia, quan volia, amb la tonada que li vingués al cap. Van sonar com a mínim 7 ó 8 melodies diferents, sense comptar les versions "lliures", per dir-ne d'alguna manera. Hi va haver un moment de percussions intenses quan va aparèixer al centre del rotlo, un ballarí amb una llarga faldilla negra, que es movia endut pels batecs dels panderos. Era en Cesc Franquesa, que ens regalava el seu art, fent més màgica la trobada.
Dues hores cantant, rient i compartint. Un espai femení preciós que caldrà retrobar, perquè no hi érem totes, i perquè està bé que ens veiem les cares de tant en tant. 
Ara ens en queda un gran somriure i més de 2 hores de gravació que cal revisar i seleccionar.
FINS BEN AVIAT, GLOSADORES!



Dilluns, 2 de març

UN GITANO, UN CALABRÈS I UN SENYORET DE BARCELONA

Hem convidat tres curiosos personatges a participar al nostre disc: un gitano, un calabrès i un senyoret de Sabadell. Mireu-los, que després ja els sentireu.

El gitano
portadaRafalito Salazar. Li diuen Rafalitu, és de Mataró, i ja ens va avisar el Belda que és el millor rumbero que tenim al país. A part de rei del Mercat  . Va saltar als escenaris de la mà del Gato Pérez, però és conegut sobretot pel seu èxit amb el grup Ai Ai Ai. Amb aire de no-res, agafa qualsevol instrument i automàticament l'inflama com la benzina. Ja veureu quin "Va endavant" més potent ens està quedant amb la seva guitarra, esquellots (tot un món), bongós i güiros!!!

El calabrès
portadaPiero Pesce. O sigui, Pere Peix. Algú amb un nom així ja promet. I us assegurem que no quedareu decebuts: la pandereta vola a les seves mans, i la seva veu emociona. Amb en Piero ens coneixem de fa anys, però feia un segle que no ens vèiem. No va dubtar ni un segon a acceptar la nostra invitació de participar al disc, quan li vam trucar. La resposta va ser simplement: quin dia? El necessitàvem. Volíem transformar una sardana curta en una tarantel·la, i la seva pandereta ens ha guiat en aquesta aventura. 

El senyoret de Barcelona
portadaNo us penseu que diem senyoret perquè sí. En Josep Pedrals és tot elegància. Elegància irònica, sempre amb el somriure sota el nas. No és estrany. Pel seu cap bullen constantment idees còmiques. I en té tantes, que li vessen. En Pedrals és moltes coses, però a l'estudi el vam cridar per fer de recitador. També li va sortir la vena de juganer. i així ha estat com el poema de Maria Mercè Marçal que cantem a ritme de pandero, s'ha convertit en una peça quasi mística. Ja ho veureu, ja.



Dijous, 26 de febrer

LA CARTA OBERTA DE LA ROSER

LA CARTA OBERTA DE LA ROSER

Hola!

Sóc la Roser Arimany, gironina que va estudiar disseny gràfic i il·lustració a Barcelona i després d’un intens periple professional a la capital del Principat, vaig retornar als nostres camps on visc el dia a dia captivada pels ocells que vénen a saludar a la finestra, la llum del sol sobre les arbredes, els cels farcits d’estels tentinejants...

Vaig tenir la sort de col·laborar amb el grup De Calaix en l'elaboració de l'embolcall del disc “Escudella de nadales”, i ara em fa especial il·lusió tornar a treballar amb elles. És molt gratificant que et caigui un projecte com aquest, venint de mans de dones autèntiques i apassionades de la música com són les de De Calaix. 

A l'hora de començar a elaborar les imatges de "Veus al ball", vaig tancar els ulls i vaig veure les cares sempre somrients i plenes d'energia de la Gemma, la Mireia, la Lurdes, la Marta, la Mariona i la Laia ... les noies de De Calaix!. M'imagino un escenari ple de colors, un ambient càlid, un grup humà dansant al ritme de melodies d'arrel, l’olor de la terra, l’alegria de la festa, un foc d’estiu, la mediterrània, el Canigó...

Ara el pinzell també dansa i les veus ressonen en les lletres que vaig compaginant en aquest nou projecte discogràfic que ara presenten amb tant d’encert i il·lusió.

Col·laborem-hi! Som-hi!! Ara és el moment!!!  
 

Roser



Dilluns, 23 de febrer

GRAVAR ENS ENCANTA!

GRAVAR ENS ENCANTA!

Des del 2009 que les De Calaix no publicàvem cap disc, i la veritat és que teníem unes ganes boges de tornar a entrar a l'estudi. Sí que havíem gravat dues peces: un romanço, Lladres, i la sardana Nosaltres Decidim. La primera la vam enregistrar a l'estudi d'en Marc Parrot, l'any 2011. La segona, a la Mama Rècords, amb en Fosi Barry, el 2014. Dos artistassos i tècnics boníssims. Al Parrot ja el coneixeu, i també us recomanem que feu una ullada a la feina d'en Fossi. Quin crack!
A part d'aquestes dues peces dels nostres repertoris, havíem fet col·laboracions a treballs d'altres artistes: "Rul·los cap aquí" per a País de Cotó el 2011, "Les tres ninetes" a Musiquetes per a la Bressola, el 2012 i veus al disc "Ara" de Santi Arisa, el 2013. Però el que enyoràvem és la tancada grossa que fas quan et proposes gravar tot un disc. I tota la feina de preparació: polir les peces fins al darrer detall, pensar en col·laboracions, en disseny, concerts de presentació, etc.

Quan aquest desembre passat vam tornar a entrar a 44.1, amb en Toni París i en Carles Xirgu de tècnics, ens semblava que tocàvem el cel. L'estudi té unes cabines insonoritzades, que ens han permès estar cantant alhora però cadascuna en un espai, sense que es barregin els sons. El fet de tenir cada veu per separat ben neta ens ajuda després quan fem la mescla a que tot sigui més polit. I poder cantar alhora és gairebé imprescindible per a nosaltres. En Carles Belda, el nostre productor artístic, ha estat la persona que ha anat guiant-nos en aquest camí de l'enregistrament. Ja el deveu conèixer, un artistàs, i també gran ciclista i amant dels jocs de paraules. No té desperdici, us ho assegurem.

Potser per la gent que ens ha envoltat, pels col·laboradors que hem tingut (un dia us en parlarem!), pels àpats que ens muntàvem a la cuina de l'estudi o per les bones vibracions musicals, el cas és que ens hem passat l'enregistrament somrient, i ja frisem per tornar-hi. Serà el dia 8 de març. Ja us en farem la crònica.

Que tingueu bona setmana!






Dissabte, 21 de febrer

EL LABORATORI

Ulls clucsBall Clavellinera

Quin deu ser el matís que fa que dos balladors trobin el punt de suspensió exacte en el vaivé d'una havanera? Quina força hem de donar a la veu perquè decideixin cloure els ulls i deixar-se emportar?

Quin és el tempo precís que permet a la parella volar a ritme de swing?

Com s'ha de fer per mantenir el batec de la jota tot jugant amb els ritmes a 2 i a 3 per no perdre les essències de la Clavellinera però al mateix temps cercar la sorpresa i l'atreviment musical?

Aquestes i altres qüestions vam poder abordar, des de la pràctica, amb un grup de balladors experts que es van prestar a fer-nos de conillets d'Índies, un matí de novembre, quatre anys enrere: la Coral, en Ramon, la Raquel, la Pilar, en Joan, l'Agnès, l'altra Agnès i la Txell. Ens va acollir generosament a casa seva la Maria i al Marta, de l'espai ARSÈNIC, un centre de formació teatral molt potent que es troba ubicat a la fàbrica de les Arts Roca Umbert, de Granollers. Van posar a la nostra disposició la sala gran, amb una bona acústica natural, per tal de poder cantar per als balladors, des d'un costat, des del mig o movent-nos per l'espai, i tenir prou espai per ballar. Fèiem una dansa i després ens assèiem a parlar-ne. Els balladors ens deien què els havia passat, si l'estructura era adequada, si el final era clar, si la diferència entre les diferents parts de la dansa eren prou netes, si tenia prou potència, si el tempo els ajudava a caminar. I així, parant i engegant, repetint i experimentant, vam anar polint les peces per tal que fossin bones de ballar.

En acabat, a fer el toc per Granollers, eufòrics i convençuts que el proper ball de moda hauria de ser el de la nova i esbojarrada Bolangera...!



Dilluns, 16 de febrer

EL PROJECTE "Veus al ball"

EL PROJECTE

Bon dia, companys,

En aquest quart dia de micromecenatge, i acompanyada amb les cançons de Guillem d'Efak, em disposo a endreçar, d'una vegada per totes, l'escriptori i el que l'envolta. Ufff... bolis i llapis a la capseta, papers a la paperera, llibres a les lleixes, carpetes al seu lloc, ... quan de cop i volta, cauen, d'una carpeta vermella, un parell de folis doblegats per la meitat. Són les notes del debat cantat que vam organitzar amb el grup. I d'això ja en fa 5 anys. 

Cinc anys que ens els hem passat preguntant, fent, desfent, refent, provant, experimentant,... Tot va començar el 2010 quan ens vam plantejar el repte de fer ballar al públic només amb la nostra polifonia i amb un repertori d’arrel català. Un munt de preguntes ens van assaltar i vam decidir treure'n l'entrellat en una taula rodona que vam titular “El ball cantat amb Denominació d’Origen”. Vam citar un grup "d'entesos" a Girona, a l’ADAC (Ateneu d’Acció Cultural), amb preguntes com: quins són els orígens i l’actualitat del ball cantat? Quin segell d’identitat catalana existeix en el ball? Com establir connexió amb el ballador? Com treballar textos, músiques, onomatopeies? Quin és el futur del ball cantat?

Amb el debat encetat, vam començar a preparar un repertori de ball. Teníem ganes de veure si rutllava. I així va ser, com a la tardor del 2011 es va fer el primer “laboratori” de ball cantat a La Troca de Granollers on s’experimenta amb el binomi veus-ball (cantants-balladors). Calia polir alguns detalls però funcionava!

A la tardor del 2012 presentàvem l’espectacle “Veus al ball” a La Fira d’Arrel Mediterrània a Manresa i tot seguit el vam fer voltar per Catalunya i França (2013 i 2014).

El 2014 vam enregistrar la sardana “Nosaltres decidim” i en vam fer un videoclip que es va presentar el setembre del 2014 a l'hotel Bellmirall de Girona.

I aquest any, 2015, arriba el darrer graó d’aquest projecte. Volem deixar constància de tot aquest bagatge en un disc. Un disc que faci ballar i que faci cantar. No és pas poca cosa!

El video-clip:



Divendres, 13 de febrer

TOT ÉS CAMÍ DES D'ARA ...

TOT ÉS CAMÍ DES D'ARA ...

Bon dia a tothom,


Les DE CALAIX ja fa dies que estem ben neguitoses per l'obertura del micromecenatge. Tenim un repte molt gran davant nostre. Hem d'aconseguir 6500€ per tirar endavant el disc "Veus al ball" i tenim 38 dies per aconseguir-ho. Tal com deia el poeta Miquel Martí i Pol "Tot és camí des d'ara..."

Aquest camí us l'anirem relatant a través d'aquest blog. Volem que aquest sigui un espai de comunicació propera. Us hi explicarem els avenços del projecte, amb cròniques, fotografies i vídeos. També hi podreu trobar les nostres reflexions i cabòries. I, per descomptat, hi farem una mica de safareig.

Amb l'inici de la primavera el nostre projecte veurà la llum, gràcies a les vostres aportcions. Així doncs, donem-hi el tret de sortida i que ningú no ens aturi fins el 21 de març. Som-hi!
 



179
sumadors
7925 €
dels 6500 necessaris
finalitzat
el 22/03/2015
Assolit 121%

Aporta-hi 10 €

8 sumadors
DESCÀRREGA DIGITAL ANTICIPADA DE "VEUS AL BALL"
- T’enviarem per correu electrònic, 15 dies abans de la presentació oficial del disc, els arxius d’àudio.
- El teu nom als agraïments del llibret.

Aporta-hi 15 €

83 sumadors
CD "VEUS AL BALL"
- 1 CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 25 €

45 sumadors
1/2 COL·LECCIÓ
- 1 CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- 1 CD per triar de la discografia del grup.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 35 €

6 sumadors
(Queden 10 de 15 recompenses)
ASSISTIR A UN ASSAIG DEL GRUP.
- Et convidem a venir a un assaig un divendres a Cassà de la Selva (Gironès). Pots quedar-te assegut/da mirant o bé, deixant-hi sentir la teva veu. El que prefereixis!
- CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 45 €

17 sumadors
COMPLETA LA COL·LECCIÓ
- 1 CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- Els altres 3 CD de la discografia.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 50 €

7 sumadors
(Queden 12 de 15 recompenses)
CANTA AMB NOSALTRES
- Et ve de gust cantar amb DE CALAIX en un concert? Doncs ara en tens l'oportunitat! Ens posarem en contacte amb tu per tal de concretar la cançó i el dia d’aquesta col·laboració. Cal el compromís d’aprendre’s la peça. Abans del concert farem una repassada tots junts.
- 1 CD “Veus al Ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 100 €

6 sumadors
GLOSES A MIDA
Encomana’ns unes gloses per l’ocasió i/o per la persona que tu vulguis. Ideal per celebracions (casaments, aniversaris, comunions, batejos, jubilacions...) o declaracions amoroses (per sant Jordi, dia de la Mare,... )
- A partir de la informació que ens donis t’enviarem, per correu electrònic, un video casolà amb 8 gloses a mida + el document en pdf amb les gloses escrites.
- 1 CD “Veus al Ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 150 €

0 sumadors
(Queden 6 de 6 recompenses)
TALLER DE GLOSA
- Oferim un taller de glosa (1.30 h de durada). La data del taller haurà de ser acordada amb el grup. No estan incloses les despeses de desplaçament.
- 1 CD “Veus al Ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- 1 CD per triar de la discografia del grup.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 250 €

1 sumadors
(Queden 5 de 6 recompenses)
GLOSADA en DIRECTE
- Dues glosadores del grup vindrem a amenitzar l’acte que hagis previst (45 minuts). La data haurà de ser acordada amb el grup. No estan incloses les despeses de desplaçament ni sonorització.
- 1 CD “Veus al Ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- 1 CD per triar de la discografia del grup.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”.

Aporta-hi 300 €

0 sumadors
(Queden 6 de 6 recompenses)
VENIM A CANTAR A CASA TEVA
Només per a mecenes particulars. Si vols oferir una sorpresa als teus convidats i vols amenitzar l’àpat no dubtis a triar aquesta recompensa.
- Oferirem un llevant de taula adaptat a cada situació. La data haurà de ser acordada amb el grup. No estan incloses les despeses de desplaçament.
- 1 CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- 1 CD per triar de la discografia del grup.
- Descàrrega digital anticipada de “Veus al ball”

Aporta-hi 450 €

3 sumadors
(Queden 4 de 6 recompenses)
ESPECTACLE BREU: "VEUS AL BALL"
(Idoni per associacions, entitats, ajuntaments...)
- Concert "Veus al Ball" de durada més reduïda (30-45 minuts) i adaptat a cada situació. La data del concert haurà de ser acordada amb el grup. No estan incloses les despeses de transport ni l’equip de so
- 1 CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments al llibret
- 1 CD per triar de la discografia del grup.

Aporta-hi 650 €

3 sumadors
(Queden 3 de 6 recompenses)
ESPECTACLE COMPLET: "VEUS AL BALL"
(Idoni per associacions, entitats, ajuntaments...)
- Oferim l’espectacle “Veus al ball” (1h i 1/2), en format concert o ball. La data del concert haurà de ser acordada amb el grup. No estan incloses les despeses de transport ni l'equip de so
- 1 CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments al llibret
- 1 CD per triar de la discografia del grup.

Aporta-hi 800 €

0 sumadors
(Queden 5 de 5 recompenses)
BALL DE FESTA MAJOR + TALLER de BALL
(Idoni per associacions, entitats, ajuntaments...)
- Oferim “Veus al ball” (1.30 h) + un taller de ball (1h). Les dues activitats s’hauran de fer el mateix dia. La data del concert haurà de ser acordada amb el grup. No estan incloses les despeses de transport ni l'equip de so.
- 1 CD “Veus al ball” dedicat + el teu nom als agraïments del llibret.
- 1 CD per triar de la discografia del grup.


Blog del projecte

PER NADAL, EL VÍDEO DE VEUS AL BALL!
Visca!  Ja tenim el vídeo de la festa de presentació de Veus al ball!   El 28 d'octubre vam fer festa grossa a Girona. Eren les Fires de Sant Narcís, i volíem ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!