Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Restauració del Drac del Nona

Un projecte de DracVilanova

Articles

Dissabte, 10 de juliol

Josep Cardona, el ninotaire de Mataró i el Drac de Vilanova

Josep Cardona, el ninotaire de Mataró i el Drac de Vilanova

En Josep Cardona “Nona” fou un dels constructors de gegants més reconeguts de la dècada dels 80 i 90, i durant més de 25 anys va regentar el seu taller al carrer de Sant Benet 46 de Mataró. Arrel de la seva relació amb el grup de teatre Els Comediants de Canet de Mar, Cardona va començar una llarga trajectòria de creació de gegants, nans i altres elements festius fins a esdevenir una figura de referència en el món de la imatgeria i el folklore català. Tal era la fama del seu taller que l’any 1980 l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú li va encarregar la construcció d’una rèplica del Drac de Vilanova i la Geltrú, ja que la figura vella tenia l’estructura (que datava de l’any 1948) força danyada i calia retirarla. Cardona n’elaborà una rèplica en fibra de vidre i cartró en un improvisat taller a l’antiga Escola d’Art de Vilanova, que s’estrenà a Vilanova per la Festa Major del 1982.

La rèplica, coneguda popularment com “el Drac del Nona”, va participar durant 10 anys a Festes Majors, Arrivos i cercaviles arreu, fins i tot a l’estranger, però al 1990 es va decidir retirar-la per diversos motius. Un dels motius va ser que la colla volia recuperar l’aspecte original del Drac de Vilanova i la Geltrú, i Cardona havia basat la seva rèplica en l’aspecte del cap modificat al 1958, que era bastant diferent.

Com que la figura vella es conservava al Museu Victor Balaguer, la rèplica va deixar de tenir sentit i es va dipositar en un magatzem municipal, que posteriorment caigué en l’abandó i del Drac del Nona no se’n va saber res més.

Fins avui.


Aquí podeu veure algunes notícies relacionades amb el ninotaire Josep Cardona:47
sumadors
2255 €
dels 3000 necessaris
32
dies per acabar
Assolit 75%

Aporta-hi 5 €

0 sumadors
ESPURNA > Xapa amb imperdible "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova i la Geltrú + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 15 €

4 sumadors
TOTEBAG + Xapa amb imperdible "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova i la Geltrú + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 20 €

8 sumadors
SAMARRETA EXCLUSIVA DRAC 2021 + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 25 €

3 sumadors
PEÇA D'ARTESANIA (ARRECADES o PENJOLL o CLAUER) DRAC ANTIC-DRAC NOU + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 30 €

4 sumadors
LOT CORREFOC: Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 50 €

4 sumadors
LOT FESTA MAJOR: Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Conjunt d'arrecades (o penjoll o clauer) Drac Antic-Drac nou + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 60 €

19 sumadors
MECENES > Gravat del vostre nom a l’interior del Drac + Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Penjoll o clauer Drac Antic-DracNou + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre amb totes les figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 100 €

5 sumadors
MECENES NONA > Gravat del vostre nom a l'interior del Drac + Obsequi commemoratiu + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 200 €

0 sumadors
MECENES ENTITAT > Gravat del nom d’una entitat a l'interior del drac + Obsequi conmemoratiu pel local social + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 500 €

0 sumadors
MECENES D’HONOR > Gravat del nom a l'interior del drac + Obsequi conmemoratiu + Ballada del Drac a domicili + lot del merxandatge del projecte.

Aporta-hi 1000 €

0 sumadors
(Queden 1 de 1 recompenses)
PADRÍ HONORÍFIC > Gravat del nom a una placa interior del drac + Obsequi conmemoratiu + Ballada d’Honor en l’estrena del Drac + Ballada del Drac a domicili + lot del merxandatge del projecte.


Blog del projecte

El Drac del Nona retorna a La Sala

La figura del Drac de Vilanova i la Geltrú que podreu veure a l'exposició El Rebrot del Poble, va estar activa entre els anys 1982 i 1990, i durant diversos anys va quedar abandonada ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!