Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Restauració del Drac del Nona

Un projecte de DracVilanova



  • Insereix-lo en una pàgina web

Amb el suport de: 

 EL PROJECTE   Què volem fer?

El Drac de Vilanova i la Geltrú té més d’un segle i mig d’història. Al llarg de tot aquest temps ha tingut diverses figures de les quals se’n conserven 3, la més antiga, de 1948 (dipositada actualment al Museu Balaguer), i la més nova, de 1991, que és la que es fa servir actualment. Entre aquestes dues figures, en va sortir una altra amb una història molt particular, construïda pel conegut ninotaire Josep Cardona “Nona”, i que durant els últims 30 anys ha estat desapareguda i a punt de perdre's en diverses ocasions.

Aquesta figura, després de 30 anys desapareguda, ha estat retornada a la ciutat. Per això, la colla del Drac de Vilanova engeguem aquest projecte per restaurar i recuperar El Drac del Nona.



 

 UNA HISTÒRIA PER PERDRE EL CAP  D'òn surt ara aquest Drac?

Aquest drac va ser construït al 1982 pel Josep Cardona “Nona”, el reconegut creador de gegants i figures de Mataró, i es va concebre com a rèplica de la figura que s’utilitzava fins al moment (dipositada actualment al Museu Balaguer). Es va estrenar a la Festa Major del 1982 i fins al 1990 va tenir força activitat. Però la figura es va deteriorar ràpidament i el 1991 es va canviar pel drac actual que tots coneixem, amb un canvi d’aspecte notable. 

El drac va ser deixat a La Sala que exercia de magatzem municipal i no es va utilitzar més. Pels volts de 1996 el magatzem estava pràcticament abandonat, un tros de la teulada es va esfondrar i el drac va patir danys molt severs. Malmès per la runa, la figura va quedar a la intempèrie, tan sols utilitzada pels gats de carrer per aixoplugar-se i fins i tot va ser misteriosament vandalitzada, tallant-li i robant el cap. Finalment, un vilanoví (i geltrunenc) amant del Drac va aconseguir treure la figura del magatzem i se la va endur a casa per resguardar-la. Al cap d'un any de recerca va trobar el cap de la figura i va intentar restaurar-la amb fons personals i buscant acords amb diversos governs de la vila, però aquests projectes mai van veure la llum i, finalment, aquest drac va caure en l’oblit.
 
     

Durant més de 25 anys, la figura ha estat esperant a casa d’aquesta persona, el moment que algú es recordès d’ella, deteriorant-se cada cop més amb el pas dels anys. I per sort, aquest moment ha arribat! Amb l’horitzó posat a la Festa Major del 2022, volem que el Drac del Nona pugui tornar a ballar davant de totes les vilanovines i vilanovins.
 

 PERQUÈ ARA?  O ara o... mai?

Amb l’aturada de l’activitat provocada per la pandèmia hem tingut temps de tirar endavant el projecte, investigar la ubicació del drac i negociar el seu retorn a la ciutat, i el que és més important, posar a tothom d’acord perquè la restauració pogués tirar endavant.

La figura es troba en estat molt fràgil i temem que si no es restaura inmediatament corri el risc de perdre's irremediablement. La restauració trigarà uns mesos, i la nostra intenció és que Vilanova pugui tornar a veure el Drac del Nona restuarat a la Festa Major del 2022, coincidint, a més, amb el 40è aniversari de la seva estrena

Esperem, a més, que al 2022 puguem tornar a ballar amb normalitat i per a tothom, i exhibir el drac completament restaurat.
 

 US NECESSITEM!  Finançament col·lectiu

L’estat actual de la figura és molt greu: els materials estan tan deteriorats que pràcticament només l’estuctura general del drac és aprofitable. Això encareix molt el projecte de restauració. Per això hem demanat una subvenció al Departament de Cultura i la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova que esperem cobrirà bona part de la despesa. No obstant, i seguint l’esperit de la subscripció popular que ja al 1939 va permetre recuperar el drac perdut per la Guerra, us volem demanar el vostre granet de sorra per finançar l’altre meitat de la despesa.

Necessitem superar els 3.000€ i sense vosaltres això no serà possible! Aquest és l'objectiu mínim amb el qual poder executar el projecte, tot el que aconseguim de més ajudarà a millorar aquest projecte de restauració.



 QUÈ FAREM?  Si arribem a l'objectiu 

El drac serà reconstruït i restaurat: se li tornarà a ajuntar el cap (que ja va tenir un intent de restauració), se li faran de nou les ales i se li arreglarà el cos i la cua, fent una renovació total del material de revestiment i un repintat basat en el model original de Cardona del 1982. La bèstia disposarà de les pinces originals arreglades amb 4 punts de foc a la boca, i el que és més important, serà portable.

La nostra intenció no és augmentar el nombre d'elements del seguici festiu de la ciutat, sinò reparar i no deixar perdre una figura que en va formar part durant anys i que corre el risc de desaparèixer, i fer justícia amb la peça, amb el seu creador i amb tots els que la van portar i estimar.
 

 QUÈ US OFERIM?  Recompenses!

A canvi de les vostres aportacions hem preparat una sèrie de paquets de recompenses exclusives del projecte:

  • Xapa amb imperdible EL DRAC DEL NONA RETORNA A LA VILA
  • Punt de llibre amb totes les figures del Drac de Vilanova.
  • Samarreta DRAC DEL NONA 2021 (disseny exclusiu d'aquest projecte)
  • Bossa Totebag VILANOVA EM FA PERDRE EL CAP (edició limitada TotSuma)
  • Peces d'artesania: Arrecades Drac antic-Drac nou, clauer o penjoll amb el disseny.
  • Collaret d'acer inoxidable del Drac antic (edició limitada TotSuma)

També volem donar un reconeixement singular a les persones que més ens ajudeu a fer-ho possible:

  • Gravat del vostre nom a l’interior del Drac restaurat.
  • Obsequi commemoratiu.
  • Visita del Drac a domicili durant els actes de la Festa Major 2022 (a concretar si sou de fora de Vilanova).
  • I fins i tot la possibilitat de fer la primera ballada d'Honor del Drac restaurat!
Moltes gràcies per la vostra ajuda!

Amb el suport de: 

Restauració del Drac del Nona

Facebook     Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

DracVilanova
DracVilanova
Vilanova i la Geltrú
Som la colla de portants del Drac de Vilanova i la Geltrú: figura del bestiari popular de Vilanova i la Geltrú (Garraf o Marina del Penedès). Primera referència del 1833. Drac d'un cap, dues ales i una cua cargolada amb quatre punts de foc a la boca, que balla i espetega al so de les gralles.
117
sumadors
6025 €
dels 3000 necessaris
finalitzat
el 04/09/2021
Assolit 200%

Aporta-hi 5 €

2 sumadors
ESPURNA > Xapa amb imperdible "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova i la Geltrú + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 15 €

13 sumadors
TOTEBAG + Xapa amb imperdible "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova i la Geltrú + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 20 €

23 sumadors
SAMARRETA EXCLUSIVA DRAC 2021 + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 25 €

16 sumadors
PEÇA D'ARTESANIA (ARRECADES o PENJOLL o CLAUER) DRAC ANTIC-DRAC NOU + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 30 €

8 sumadors
LOT CORREFOC: Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 50 €

8 sumadors
LOT FESTA MAJOR: Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Conjunt d'arrecades (o penjoll o clauer) Drac Antic-Drac nou + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 60 €

32 sumadors
MECENES > Gravat del vostre nom a l’interior del Drac + Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Penjoll o clauer Drac Antic-DracNou + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre amb totes les figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 100 €

12 sumadors
MECENES NONA > Gravat del vostre nom a l'interior del Drac + Obsequi commemoratiu + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 200 €

1 sumadors
MECENES ENTITAT > Gravat del nom d’una entitat a l'interior del drac + Obsequi conmemoratiu pel local social + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 500 €

2 sumadors
MECENES D’HONOR > Gravat del nom a l'interior del drac + Obsequi conmemoratiu + Ballada del Drac a domicili + lot del merxandatge del projecte.

Aporta-hi 1000 €

0 sumadors
(Queden 1 de 1 recompenses)
PADRÍ HONORÍFIC > Gravat del nom a una placa interior del drac + Obsequi conmemoratiu + Ballada d’Honor en l’estrena del Drac + Ballada del Drac a domicili + lot del merxandatge del projecte.


Blog del projecte

Finalitzat el projecte del Drac del Nona
Ho hem fet realitat! Entre tots els més de 100 sumadors que heu donat suport al projecte hem aconseguit no només assolir l'objectiu sinò doblar-lo! Així que només ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!