Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Restauració del Drac del Nona

Un projecte de DracVilanova

Articles

Dissabte, 4 de setembre

Finalitzat el projecte del Drac del NonaHo hem fet realitat!

Entre tots els més de 100 sumadors que heu donat suport al projecte hem aconseguit no només assolir l'objectiu sinò doblar-lo!

Així que només podem dir: MOLTÍSSIMES GRÀCIES!
Gràcies pel vostre compromís amb el projecte. Estem increïblement satisfets amb el suport que ha rebut, i ràpidament ens posarem mans a la feina per que el Drac del Nona pugui tornar a ballar al 2022. 

Moltes gràcies gent de Vilanova, gent de la Geltrú, i fins i tot gent de Mataró, Barcelona o Sant Quintí que heu posat el vostre granet de sorra. Esperem que el Drac del Nona pugui visitar també algun dia les vostres poblacions!

En els propers dies tots els sumadors aniran rebent els cobraments de les vostres aportacions i també rebreu un email informant-vos sobre com rebreu les vostres recompenses i més sorpreses!

Una abraçada, i gràcies de nou!Dimecres, 4 d'agost

Visca la Festa Major!

Visca la Festa Major!

Avui comença la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, i no podiem començar-la de millor manera!

Pels volts de migdia, quan a tots els amants de la Festa Major se'ns posen els péls de punta esperant el senyal dels 12 morterets, hem tingut la aportació definitiva que ens ha fet arribar a la xifra objectiu del projecte i assolir els 3.000€!!!

MOLTES GRÀCIES!!! als més de 50 sumadors per haver-ho fet possible. El Drac del Nona serà restaurat i al 2022 tornarà a ballar!

Però no ens aturem aquí, ja que aquesta és només una part del cost de la restauració. Tothom qui ho vulgui, podrà seguir sumant per millorar la restauració, i també per aconseguir les exclusives recompenses del projecte.

Moltíssimes gràcies de nou a tots els sumadors. Sou increïbles!

VISCA LA FESTA MAJOR!  Dijous, 29 de juliol

El Drac del Nona retorna a La Sala

El Drac del Nona retorna a La Sala

La figura del Drac de Vilanova i la Geltrú que podreu veure a l'exposició El Rebrot del Poble, va estar activa entre els anys 1982 i 1990, i durant diversos anys va quedar abandonada en el mateix espai on ara s'exhibeix, La Sala, que s’utilitzava de magatzem municipal, i que posteriorment va començar a deteriorar-se fins al punt d'ensorrar-se la teulada, causant diversos desperfectes als objectes que s'hi guardaven.

Durant aquest temps, la figura va ser malmesa i decapitada i va patir diversos desperfectes. Avui, la figura Nona retorna al mateix espai d'on va haver de ser rescatada per un particular fa 25 anys, quan l'edifici s'ensorrava.

Malauradament, la figura va caure en l'oblit i va patir diferents incidents, teixint una curiosa història de misteris, rescats, caps tallats i amagats i intents de restauració fins a quedar en l'estat degradat en que la podeu veure.
 
La seva desaparició s’ha pogut evitar gràcies a persones particulars que estimaven i estimen la Festa Major.

Avui, el Drac del Nona retorna a La Sala; un espai que era en runes fa 25 anys i que ara tots podem gaudir plenament remodelat. El Drac, s’exposa en el mateix estat en que va ser trobat, precisament per reivindicar-se en aquest mateix espai, i per mostrar-nos la fragilitat del patrimoni cultural.

Aquest va ser l'últim lloc d'on es va tenir constància d'aquesta figura en estat íntegre, i el primer on l'hem volgut retornar.
 Dimecres, 28 de juliol

S'inaugura la exposició de figures de la cercavila amb el desaparegut Drac del Nona

S'inaugura la exposició de figures de la cercavila amb el desaparegut Drac del Nona

Del 27 de juliol al 12 de setembre podreu veure al Centre d'Art Contemporani La Sala la exposició de les figures i elements participants a la cercavila del Vot del Poble de la Festa Major de Vilanova. La mostra es complementa amb elements i indumentàries antics que habitualment no estan exposats al públic, fotografies antigues, textos i material audiovisual.

Entre aquests elements antics destaquen per primera vegada reunides les tres figures existents del Drac de Vilanova i la Geltrú (la de E.C.Ricart del 1948, la del Nona del 1982, i la de Bertu Albà del 1991).

Entre altres curiositats, a la mateixa mostra podem veure també, una altra peça de construïda per en Josep Cardona "Nona", la primera Mulassa petita.Dissabte, 10 de juliol

Josep Cardona, el ninotaire de Mataró i el Drac de Vilanova

Josep Cardona, el ninotaire de Mataró i el Drac de Vilanova

En Josep Cardona “Nona” fou un dels constructors de gegants més reconeguts de la dècada dels 80 i 90, i durant més de 25 anys va regentar el seu taller al carrer de Sant Benet 46 de Mataró. Arrel de la seva relació amb el grup de teatre Els Comediants de Canet de Mar, Cardona va començar una llarga trajectòria de creació de gegants, nans i altres elements festius fins a esdevenir una figura de referència en el món de la imatgeria i el folklore català. Tal era la fama del seu taller que l’any 1980 l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú li va encarregar la construcció d’una rèplica del Drac de Vilanova i la Geltrú, ja que la figura vella tenia l’estructura (que datava de l’any 1948) força danyada i calia retirarla. Cardona n’elaborà una rèplica en fibra de vidre i cartró en un improvisat taller a l’antiga Escola d’Art de Vilanova, que s’estrenà a Vilanova per la Festa Major del 1982.

La rèplica, coneguda popularment com “el Drac del Nona”, va participar durant 10 anys a Festes Majors, Arrivos i cercaviles arreu, fins i tot a l’estranger, però al 1990 es va decidir retirar-la per diversos motius. Un dels motius va ser que la colla volia recuperar l’aspecte original del Drac de Vilanova i la Geltrú, i Cardona havia basat la seva rèplica en l’aspecte del cap modificat al 1958, que era bastant diferent.

Com que la figura vella es conservava al Museu Victor Balaguer, la rèplica va deixar de tenir sentit i es va dipositar en un magatzem municipal, que posteriorment caigué en l’abandó i del Drac del Nona no se’n va saber res més.

Fins avui.


Aquí podeu veure algunes notícies relacionades amb el ninotaire Josep Cardona:117
sumadors
6025 €
dels 3000 necessaris
finalitzat
el 04/09/2021
Assolit 200%

Aporta-hi 5 €

2 sumadors
ESPURNA > Xapa amb imperdible "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova i la Geltrú + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 15 €

13 sumadors
TOTEBAG + Xapa amb imperdible "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova i la Geltrú + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 20 €

23 sumadors
SAMARRETA EXCLUSIVA DRAC 2021 + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 25 €

16 sumadors
PEÇA D'ARTESANIA (ARRECADES o PENJOLL o CLAUER) DRAC ANTIC-DRAC NOU + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 30 €

8 sumadors
LOT CORREFOC: Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 50 €

8 sumadors
LOT FESTA MAJOR: Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Conjunt d'arrecades (o penjoll o clauer) Drac Antic-Drac nou + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 60 €

32 sumadors
MECENES > Gravat del vostre nom a l’interior del Drac + Samarreta exclusiva Drac 2021 + Totebag + Penjoll o clauer Drac Antic-DracNou + Xapa metàl·lica "Drac del Nona" + Punt de llibre amb totes les figures del Drac de Vilanova + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 100 €

12 sumadors
MECENES NONA > Gravat del vostre nom a l'interior del Drac + Obsequi commemoratiu + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 200 €

1 sumadors
MECENES ENTITAT > Gravat del nom d’una entitat a l'interior del drac + Obsequi conmemoratiu pel local social + Menció a la web i a les xarxes.

Aporta-hi 500 €

2 sumadors
MECENES D’HONOR > Gravat del nom a l'interior del drac + Obsequi conmemoratiu + Ballada del Drac a domicili + lot del merxandatge del projecte.

Aporta-hi 1000 €

0 sumadors
(Queden 1 de 1 recompenses)
PADRÍ HONORÍFIC > Gravat del nom a una placa interior del drac + Obsequi conmemoratiu + Ballada d’Honor en l’estrena del Drac + Ballada del Drac a domicili + lot del merxandatge del projecte.


Blog del projecte

Finalitzat el projecte del Drac del Nona
Ho hem fet realitat! Entre tots els més de 100 sumadors que heu donat suport al projecte hem aconseguit no només assolir l'objectiu sinò doblar-lo! Així que només ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!