Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Portem Espanya al Tribunal Europeu dels Drets Humans en defensa dels catalans

Un projecte de marcbel

Articles

Dimecres, 25 de setembre

El Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg rebutja el cas d'un ciutadà discriminat pel Tribunal Suprem per una qüestió de llengua

Notícia apareguda a El Punt Avui:

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/680204-un-jutge-contra-catalunya.html

Un jutge contra Catalunya

El Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg rebutja el cas d'un ciutadà discriminat pel Tribunal Suprem per una qüestió de llengua
El magistrat del cas és el mateix que es va negar a revisar el cas Puig Antich

La llengua no és una qüestió de drets humans, almenys en el cas d'un ciutadà de Catalunya, Marc Belzunces, que va acudir al Tribunal d'Estrasburg en protesta perquè el Tribunal Suprem l'obligava a adreçar-s'hi en castellà. L'advocada de Belzunces, Marta Clapés, ha rebut recentment una comunicació del tribunal en què se li fa saber que la seva demanda no ha estat admesa a tràmit perquè consideren que “no compleix els requisits d'admissibilitat establerts en els articles 34 i 35 del Conveni”. És a dir, desestimada sense entrar a valorar el fons de la qüestió.

El cas va ser examinat per un tribunal en formació de jutge únic i, en aquest cas, va ser el magistrat grec Linos-Alexandre Sicilianos qui hi va intervenir. Es dóna la circumstància que Sicilianos és el mateix jutge que l'any 2011 no va acceptar a tràmit un escrit de les germanes de Salvador Puig Antich en què demanaven empara després que el Tribunal Suprem d'Espanya els hagués denegat la revisió del cas que havien demanat.

En el cas de Marc Belzunces, la decisió del tribunal és inapel·lable, ja que en la mateixa comunicació que va rebre l'advocada s'hi adverteix que no es pot presentar cap recurs, ni es pot informar les parts de la deliberació del jutge Sicialianos sobre el cas en qüestió.

L'afer que ha arribat fins a Estrasburg es remunta a l'any 2008, quan Marc Belzunces va ser cridat a formar part d'una mesa electoral i s'hi va negar al·legant qüestions de consciència, i es va convertir així en el primer objector a una mesa electoral. El cas es va judicialitzar perquè qualsevol persona que no acudeix a una mesa electoral és denunciada per la policia i processada, i, finalment, va ser condemnat per la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona.

El cas seria molt simple si no fos perquè l'objector va tenir la pensada de demanar que el procediment es tramités des del començament en llengua catalana. Durant les diverses fases, l'advocada va haver de vetllar perquè es respectés la petició del seu client, fins que el cas va arribar al Suprem. L'alt tribunal espanyol va instar Belzunces a traduir les actuacions i aquest s'hi va negar al·legant que la llei diu que són els tribunals que ho han de fer d'ofici. El Suprem no va variar la posició i va acabar desestimant el recurs perquè considerava que no traduir-lo era el mateix que no haver-lo presentat.

L'argument de forma utilitzat ara pel jutge Sicilianos per no acceptar el cas de discriminació lingüística és el mateix que ja va fer servir el 2011 per no acceptar la revisió del cas Puig Antich. Aleshores també va respondre amb un breu “no es compleixen els requisits”.



Dilluns, 27 de maig

Hem aconseguit l'objectiu. Gràcies a tothom!

Benvolguts donants,

Finalment avui hem pogut tancar el projecte amb l'objectiu aconseguit. No cal dir que us ho agraeixo profundament. No només per la qüestió econòmica, sinó sobretot pel suport expressat. Aquestes coses sempre es fan no només per una qüestió personal, que també, sinó per la teva gent, per la dignitat i la injustícia cap a la societat de la qual formes part.

En els propers dies us trametrem un agraïment personal per correu electrònic i ens posarem en contacte amb els donants per fer-los arribar les recompenses a la que tenen dret.

Novament, gràcies a tothom pel suport rebut,

Marc Belzunces



Diumenge, 26 de maig

El Parlament Europeu contesta en letó una petició feta en català

Fa uns dies un donant al projecte ens va fer arribar aquesta interessant notícia publicada al Directe.cat, que mostra amb què hem de lluitar els catalans també a la Unió Europea, i especialment si hi ha espanyols pel mig.

El Parlament Europeu contesta en letó una petició feta en català

La carta està signada per Gabriel Sánchez, cap de l’àrea de recepció i remissió de documents oficials i alt funcionari espanyol, en una clara mostra de rebuig i mofa a la llengua catalana.

Segons explica @Antonilliure en una entrada en el seu bloc titulada “ Parlament Europeu… ¿M’esteu insultant? “ que va fer una petició en català en data setembre de 2012 mitjançant la pagina web del Parlament Europeu la recepció de la qual li va ser notificada per correu electrònic segons es pot veure a la fotografia adjunta. El mes d’octubre va rebre per carta postal la contesta, carta que reproduïm en una altre fotografia adjunta, la sorpresa del ciutadà peticionari en obrir la carta és evident, segurament podia tenir l’esperança que li fos contestada en català, fins i tot i tenint en compte que el català no és llengua oficial per la negativa d’Espanya, li fos contestada en espanyol, però no, la carta està escrita en llengua letona, sí, diem bé, en la llengua oficial de Letonia, però el més greu de tot és que la carta està signada per un alt funcionari espanyol, una mostra evident de com Espanya actua contra Catalunya

Podeu llegir-ne la notícia sencera en aquest enllaç.



Dilluns, 29 d'abril

Resum en vídeo de la roda de premsa

Gràcies al Diari Gran del Sobiranisme podeu veureu un resum en video de la roda de premsa que vam fer el passat 11 d'abril al Col·legi de Periodistes de Catalunya:



L'acte el va presentar en Salvador Alsius, i hi vam intervenir:

- August Gil Matamala, de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans

- Agustí Carles, president de l'Associació de Juristes per la Llengua Pròpia

- Marta Clapés, advocada del cas

- Marc Belzunces, el condemnat



Dimarts, 23 d'abril

Primer objectiu econòmic aconseguit en nomes 7 dies!

(Apunt publicat originalment al bloc d'en Marc Belzunces)

Com us comentava al bloc fa uns dies, arran de la discriminació lingüística que he patit per part d'Espanya, havíem decidit portat Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). El meu grup de suport, capitanejat per l'incombustible Enric Borràs, iniciava una campanya per recollir fons per tal de cobrir les despeses judicials. No pas una quantitat menor, sinó 3.000 EUR.


Judici Audiència BCN (Foto: Jordi Borràs)
El dia del judici per delicte electoral a l'Audiència de Barcelona. Foto: Jordi Borràs

Doncs bé, en només 7 dies (dijous passat), dels 45 planificats inicialment, se'n van aconseguir els 3.000 EUR. Tot un rècord en les campanyes de micromecenatge. No ens sabem avenir. Vull agrair a tots els donants que han confiat en mi i en l'equip que m'envolta pel suport econòmic a una causa en favor dels catalans.

La campanya encara ha de durar 32 dies. Es poden continuar fent-hi donatius. Penseu que amb els 3.000 EUR només cobrim les despeses actuals, però si s'accepta la causa al TEDH, caldrà recollir-ne més fons. En cas que en sobressim tenim diverses possibilitats que he de parlar amb el grup de suport. En primer lloc, com dic, per cobrir les futures despeses. A partir d'aquí personalment m'inclinaria per dedicar el potencial sobrant a causes com la meva (Drets civils dels catalans) i de llengua catalana a la plataforma totSuma (màxima transparència: podeu veure la quantitat que dóno, assegurant-se tothom que no em quedo res) o a alguna entitat en defensa dels catalans o la llengua catalana.

Novament, mil gràcies als donants, a l'Equip de Suport i a la gent de totSuma, que estan col·laborant amb el projecte al màxim, posant totes les facilitats possibles i fent-hi suggeriments tota l'estona. Són, l'equip de totSuma, una gent que es creu el país, la nació i la cultura catalanes.



Divendres, 12 d'abril

Roda de premsa

Apunt originalment publicat al bloc d'en Marc Belzunces.

Avui hem fet la roda de premsa. És la primera vegada que es porta el català a Europa. Concretament, la discriminació lingüística que patim els catalanoparlants a Espanya i que fa que tinguem menys drets, és duta al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH). Us podeu descarregar el Dossier de Premsa (pdf) que hem elaborat explicant el cas i que inclou la demanda presentada al TEDH.


Roda de premsa cas Belzunces contra Espanya
Foto: Jordi Borràs Abelló (http://jborras.cat)

És la primera vegada que es porta a Europa una discriminació lingüística el resultat de la qual és que uns ciutadans tinguin menys drets que uns altres per motius etnolingüístics. No havia passat a Europa fins ara. En aquest sentit és un cas innovador internacionalment.

A més, si el TEDH ens dóna la raó (la raó la tenim, però ens l'ha de donar), això significarà que qualsevol podrà fer recursos en llengua catalana al Tribunal Suprem, el Tribunal Constitucional i l'Audiència Nacional espanyols. Qualsevol catalanoparlant. Penseu que un cop marxi Catalunya, a Espanya quedaran molts milions de catalanoparlants que hi seran com a mínim uns quants anys més (esperem que pocs). No penseu que perquè siguem independents d'aquí a poc, no s'ha fer igualment.

Donatius mitjançant totSuma: la plataforma del país pel país

Els donatius per cobrir-ne les despeses els podeu fer des de totSuma.

El vostre donatiu es farà efectiu quan s'arribi a la quantitat i la data fixada. Si no s'arriba a la quantitat, no es farà efectiu, no pagareu res. Esperem que no passi.

Els 3.000 euros són per pagar les costes del procés. De fet, la feina feta, sota una òptica estrictament professional, val molt més que això. No només hi ha treballat la meva advocada de valent, sinó que ha rebut l'ajuda de gent tant del sector de la professió com des del sector acadèmic. Diverses persones que fan això no pel meu cas en concret, que també, sinó pel país, per un sentiment de país i de justícia.

I per què no feu servir Verkami? dirà algú. Bé, bàsicament perquè no van voler-nos. Argumenten que no es dediquen a temes judicials. Són una empresa privada, cal dir, i tenen tot el dret a dir que no. D'altra banda, Verkami és una empresa que s'orienta al mercat espanyol, i la llengua interna de la plataforma és l'espanyol, amb el català subordinat. Només cal obrir un menú desplegable des del Verkami en català per veure que et surt en espanyol.

Un cop vam tenir el no de verkami, vam buscar (bàsicament la Marta Torres Vilatarsana de la Fundació Catalunya) altres opcions. Ens van proposar altres plataformes, però no complien un requisit fonamental: que el català fos una llengua tractada en pla d'igualtat, sense subordinacions.

Aleshores vam haver de demanar a amics, coneguts i saludats si sabien d'alguna altra plataforma. I en Joan Camp de Tirabol ens va dir que ells precisament estaven fent una des del país pel país. És a dir, una plataforma de micromecenatge on el seu mercat és clarament el país (els Països), i on qualsevol catalanoparlant es pugui desenvolupar en absolut llibertat. La plataforma era, i és totSuma, presentada fa pocs dies.





Vist amb perspectiva, sort que a Verkami ens van dir que no. Realment totSuma és una eina molt potent: la societat civil nacional pot subvencionar projectes de país. Ja no queda en mans de les administració, que responen a criteris polítics, amb subvencions que poden desaparèixer de cop, especialment en contextos com els actuals.

A més, sovint s'ha criticat a les associacions que demanen subvencions que fan projectes que no interessen a la gent. Amb plataformes com totSuma les associacions poden entendre quina és la mena de projectes interessen més. O demostrar que els projectes que alguns diuen que no interessen, interessen i de debò.

Igualment, ja no cal obligatòriament pagar una quota d'una associació per complir amb el país. Podem decidir donar una quantitat fixa cada any (50, 100... EUR) i repartir-los entre els diversos projectes que sorgeixin a totSuma. Què més volem?



Dijous, 11 d'abril

Nota de premsa (11 d'abril del 2013)

Aquesta és la nota de premsa que vam enviar als mitjans de comunicació per a la roda de premsa que hem fet avui per explicar la demanda contra Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans:

Nota de Premsa (11 d'abril del 2013)

Portem Espanya al Tribunal Europeu
dels Drets Humans en defensa dels catalans

Inici del cas: objecció de consciència electoral per motius independentistes. A les eleccions espanyoles del 2008, en Marc Belzunces es negà a col·laborar en l'organització d'aquelles com a vocal suplent en una mesa electoral. Essent independentista, al·legà motius d'objecció de consciència, els quals li impedien col·laborar amb un estat que no considera el seu i una societat, l'espanyola, que no és la pròpia.

Fou encausat per delicte electoral. Demanà que tot el procés judicial es tramités en llengua catalana. Tanmateix, la justícia espanyola hi posà entrebancs des del primer moment. Després de presentar múltiples escrits i queixes, fins i tot al Consell General del Poder Judicial (CGPJ, Madrid), el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar, finalment, la tramitació de la causa en català.

Per primer cop i gràcies a aquest cas, el TSJC ordenà a tots els jutjats de Catalunya que les causes tramitades en català tinguessin un identificador clar en la documentació perquè no es tornés a repetir la situació de discriminació viscuda. Tanmateix, el TSJC no aplicà cap règim sancionador al personal involucrat en la discriminació. Finalment, en Marc Belzunces fou condemnat per delicte electoral per l'Audiència de Barcelona l'any 2010.

El Tribunal Suprem espanyol es nega a acceptar el recurs pel fet d'estar escrit en català i el declara desert. Fent ús del dret que té tot ciutadà a una revisió de la seva condemna penal per part d'una segona instància judicial, l'equip d'advocats de Marc Belzunces va presentar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem espanyol. Atès que era la continuació d'un procés judicial iniciat a Catalunya, i fent ús del dret d'utilitzar el català, en base a la legislació nacional, espanyola i la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, el recurs es va presentar en català.

El TS espanyol negà la validesa del recurs en català, es negà a traduir el recurs (unes vint pàgines) i va exigir que es presentés en espanyol. Davant la negativa de Marc Belzunces a traduir-lo, el TS declararà desert el recurs. És a dir, va fer com si no s'hagués presentat, la qual cosa suposava la vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva pel que fa al dret a accedir als recursos legalment establerts, així com del dret a la igualtat davant de la llei, vulneracions motivades per una discriminació per raó de la llengua emprada.

La condemna per delicte electoral va esdevenir, així, irrevocable. El Tribunal Suprem espanyol ni tan sols no va entrar a valorar el cas. El va rebutjar per la llengua en què s'havia escrit el recurs, el català. En Marc Belzunces va haver de complir la pena: 14 dies de presó (substituïts per una multa) i 3 mesos de multa. Això va suposar una multa total de 708 EUR, que fou pagada puntualment.

El cas arriba al Parlament de Catalunya. Hi arribà en dues ocasions. La primera, l'abril del 2011, es va dur a la Comissió de Justícia, arran d'una sessió per informar de la situació de la llengua catalana a la justícia. El cas d'en Marc Belzunces es va posar com a exemple concret dels obstacles i discriminacions que pateixen els catalans. La segona, es va dur a terme una iniciativa per tal que el Parlament de Catalunya instés a la Generalitat de Catalunya a defensar judicialment el cas de Marc Belzunces, davant dels Tribunals espanyols, com un cas de vulneració de drets fonamentals dels catalanoparlants. La petició fou votada i desestimada a la Comissió d'Afers Institucionals.

Recurs al Tribunal Constitucional espanyol per vulneració de drets fonamentals. Un cop desestimats tots els recursos al TS, només restava anar al Tribunal Constitucional espanyol per vulneració de drets fonamentals. El 19 d'abril del 2012 es presentava el recurs d'emparament. El 3 d'octubre el TC espanyol no admet a tràmit el recurs «atesa la manifesta inexistència de violació de cap dret fonamental» (traducció nostra).

Innovació del cas. El cas d'en Marc Belzunces ha estat innovador des de l'inici. Va ser el primer cas d'objecció de consciència electoral en argumentar motius exclusivament independentistes. La intenció des d'un punt de vista legal era que, per primer cop, un tribunal espanyol es pronunciés sobre aquest tema.

Què hem aconseguit fins ara? El cas d'en Marc Belzunces s'ha pogut dur a terme, des del punt de vista financer, gràcies a les aportacions dels catalans. Hem aconseguit:

Que tots els jutjats de Catalunya obligatòriament identifiquin les causes tramitades en llengua catalana, per tal de garantir els drets lingüístics dels catalans.

Fer arribar al Parlament de Catalunya, de forma concreta, la situació de discriminació que pateixen els catalans davant del sistema judicial espanyol.

Fer que el CGPJ, el TS i el TC es pronunciïn, ni que sigui indirectament, sobre quina consideració mereixen els catalanoparlants al sistema judicial espanyol.

 

Portem Espanya al Tribunal Europeu dels Drets Humans en defensa dels catalans. Un cop exhaurida la via espanyola, ara toca anar a l'àmbit europeu. Per primera vegada es porta a Europa la vulneració dels drets lingüístics del catalans que fa sistemàticament l'Estat espanyol. Volem que el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) es pronunciï específicament sobre els drets lingüístics dels catalanoparlants al Regne d'Espanya, i que Espanya sigui condemnada per la seva política d'estat, de la qual en resulta la situació de discriminació etnolingüística que patim els catalans, duta a terme de forma intencionada, sistemàtica, meticulosament planificada i sense limitació de mitjans, que no estalvia en despeses ni institucions (CGPC, TS, TC, fiscals, etc.), per tal de vulnerar els drets fonamentals dels catalans de forma sistemàtica, conscient i meticulosament preparada.

Necessitem ajut econòmic. Els diners es dedicaran a cobrir les despeses processals i de l'equip d'advocats que presenta la demanda davant el TEDH i compta amb l'ajut de diversos experts legals de l'àmbit acadèmic i judicial, de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia i del Grup de Suport a en Marc Belzunces.

Voleu formar part de la iniciativa? Voleu ajudar a internacionalitzar la defensa de la nostra llengua? Els catalans només ens tenim a nosaltres. Feu les vostres aportacions a través de totSuma+, la plataforma catalana de finançament col·lectiu per a projectes de país:
 

http://www.totsuma.cat/projecte/1019/portem-espanya-al-tribunal-
europeu-dels-drets-humans-en-defensa-dels-catalans

Podeu informar-vos del dia a dia de les notícies del cas al bloc personal d'en Marc Belzunces:

http://blocs.mesvilaweb.cat/holoce

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò del cas d'en Marc Belzunces en diverses ocasions, vegeu el Recull de Premsa sencer:

https://dl.dropbox.com/u/18973590/RecullPremsaTotSuma.zip

Vídeo del Telenotícies, TV3 (21/06/2010), «Objecció de consciència independentista»:

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/2980750

Vídeo de Vilaweb TV (30/07/2010): «L'Audiència condemna Marc Belzunces per un delicte electoral»:

http://www.vilaweb.cat/noticia/3759671/20100730/laudiencia-

condemna-marc-belzunces-delicte-electoral.html



95
sumadors
3260 €
dels 3000 necessaris
finalitzat
el 25/05/2013
Assolit 108%

Aporta-hi 10 €

40 sumadors
Rebreu un correu personal d'agraïment i un butlletí d'informació de seguiment del cas.

Aporta-hi 20 €

33 sumadors
Rebreu un correu personal d'agraïment, un butlletí d'informació de seguiment del cas i un diploma de sumador.

Aporta-hi 50 €

16 sumadors
Rebreu un correu personal d'agraïment, un butlletí d'informació de seguiment del cas, un diploma de sumador i un llibre a triar entre una selecció de l'editorial El Llamp.

Aporta-hi 100 €

3 sumadors
Rebreu un correu personal d'agraïment, un butlletí d'informació de seguiment del cas, un diploma de sumador, un llibre a triar entre una selecció de l'editorial El Llamp i la participació en un cafè-tertúlia amb en Marc Belzunces a Barcelona per parlar del cas (despeses de transport i consumicions a càrrec del sumador).

Aporta-hi 300 €

2 sumadors
Rebreu un correu personal d'agraïment, un butlletí d'informació de seguiment del cas, un diploma de sumador, un llibre a triar entre una selecció de l'editorial El Llamp, participació en un cafè-tertúlia amb en Marc Belzunces per parlar del cas i lloc d'honor als actes públics que es facin (despeses transport i consumicions a càrrec del sumador).

Aporta-hi 300 €

0 sumadors
ENTITATS: Reconeixement de l'entitat en la comunicació de la campanya i als actes públics; i acte de Marc Belzunces a les instal·lacions de l'entitat (si així ho vol l'entitat)

Aporta-hi 500 €

1 sumadors
Rebreu un correu personal d'agraïment, un butlletí d'informació de seguiment del cas, un diploma de sumador, un llibre a triar entre una selecció de l'editorial El Llamp, participació en un cafè-tertúlia amb en Marc Belzunces per parlar del cas i lloc d'honor als actes públics que es facin (despeses transport i consumicions a càrrec del sumador). Esment del sumador (si així ho vol) en la comunicació de la campanya, i reconeixement (si així ho vol) en els actes públics.

Aporta-hi 500 €

0 sumadors
ENTITATS: Reconeixement de l'entitat en la comunicació de la campanya i als actes públics; i acte de Marc Belzunces a les instal·lacions de l'entitat (si així ho vol l'entitat)


Blog del projecte

El Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg rebutja el cas d'un ciutadà discriminat pel Tribunal Suprem per una qüestió de llengua
Notícia apareguda a El Punt Avui: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/680204-un-jutge-contra-catalunya.html Un jutge contra Catalunya El Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!