Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

ALEXANDRE DEULOFEU, L'HISTORIADOR DEL FUTUR

Un projecte de visionatv

Articles

Dissabte, 16 de setembre

RECORDATORI: 19/09/2017 23:05h TV3 emet el documental “Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur”

Benvolguts sumadors,

Després de diversos canvis de data ara sí sembla que finalment TV3 (almenys ja ho diu al seu web i a les xarxes socials) emetrà el proper dimarts 19 de setembre a les 23:05h, dins el programa "Sense ficció", el documental "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur".

Tot i que el dia a dia de l'actualitat, especialment aquest 2017 amb els efectes de la victòria de Donald Trump als EUA, del Brexit britànic, el nou lideratge d'Alemanya a la Unió Europea, la crisi social i política francesa, el rearmament del Japó o el nou liderat global que vol emprendre la Xina, dóna molts senyals de la vigència de la Matemàtica de la Història, l'emissió per TV3 del documental coincideix amb un moment especialment significatiu per les repercussions que pot tenir el referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya del proper 1 d'octubre en la desfeta de l'Imperi espanyol anunciada per Deulofeu cap al 2029. S'equivocarà aquesta vegada? Esperem que no. 

No cal dir que tota difusió a través del vostre entorn, xarxes socials etc serà molt benvingut per tal de registrar un bon índex d'audiència i contrarestar els atacs de l'Estat espanyol que vol alterar la celebració del referèndum.

Moltes gràcies a tots pel vostre suport.



Divendres, 1 de setembre

ATENCIÓ: Canvi data emissió a TV3 del documental "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur".

Benvolguts sumadors,

TV3 ens acaba d'informar d'un nou canvi en la data d'emissió del documental "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur" i s'emetrà dins el programa "Sense ficció" el dimarts 19 de setembre a les 22:50h en comptes del proper dia 5 com ens havien informat el juliol passat. Disculpeu els canvis però són aliens a la nostra voluntat.

D'altra banda el documental es preestrenarà als Cinemes Girona de Barcelona el dia 5 de setembre a les 20:00h. Podreu adquirir les entrades aquí. El passi del documental es completarà amb un cinefòrum després de la projecció entre el públic i l'historiador i nét d'Alexandre Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu, i altres personatges que apareixen al documental.

Gràcies una vegada més pel vostre suport.
 



Dimarts, 4 de juliol

TV3 emetrà el proper 5 de setembre el documental "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur"

TV3 emetrà el proper 5 de setembre el documental

Benvolguts sumadors,

El proper dimarts 5 de setembre de 2017 a les 22:45 h s'emetrà dins el programa "Sense ficció" de TV3 el documental "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur" que vàreu contribuir a fer realitat l'any passat. El documental, que es va preestrenar el novembre passat a Figueres amb un ple absolut al Teatre "El Jardí", esperem que serveixi per donar a conèixer a una audiència tan àmplia com sigui possible la figura d'un dels catalans més universals però alhora més ignorats i desconeguts. 

Tot i que el dia a dia de l'actualitat, especialment aquest 2017 amb els efectes de la victòria de Donald Trump als EUA, del Brexit britànic, el nou lideratge d'Alemanya a la Unió Europea, la crisi social i política francesa, el rearmament del Japó o el nou liderat global que vol emprendre la Xina, dóna molts senyals de la vigència de la Matemàtica de la Història, l'emissió per TV3 del documental sobre Alexandre Deulofeu coincideix amb un moment especialment significatiu per les repercussions que pot tenir el referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya  del proper 1 d'octubre en la desfeta de l'Imperi espanyol anunciada pel 2029. 

Prèviament a l'emissió, el documental es preestrenarà als Cinemes Girona de Barcelona el mateix dia 5 de setembre a les 20:00h. Podreu adquirir les entrades aquí. El passi del documental es completarà amb un cinefòrum després de la projecció entre el públic i l'historiador i nét d'Alexandre Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu, i altres personatges que apareixen al documental.

Gràcies una vegada més pel vostre suport.
 



Dimarts, 15 de novembre

Ple absolut a la preestrena del documental

Ple absolut a la preestrena del documental

Benvolguts/udes,

Ens complau molt compartir una imatge que ja ho diu tot. Es tracta  de l'aspecte que tenia dissabte passat el teatre "El Jardí" de Figueres per a la preestrena del documental "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur" de Visiona TV que tant heu ajudat a fer realitat. L'emissió està prevista per al primer trimestre de 2017 al programa "Sense ficció" de TV3.  

Mica en mica anirem acabant de complir amb les recompenses que quedaven pendents fins a la realització del documental. Moltes gràcies a tots i esperem que gràcies al vostre suport, la figura i obra d'aquest català que hauria de ser universal de totes totes passi a formar part de l'imaginari col·lectiu del país.



 



Diumenge, 6 de novembre

Ja podeu veure el teaser del documental "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur"

Ja podeu veure el teaser del documental

Benvolguts mecenes,

Aquí teniu l'enllaç del teaser promocional del documental al qual heu donat suport titulat "Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur" que es preestrena a Figueres el proper dia 12 de novembre. Serà a partir d'aquell moment que en una data propera però encara per confirmar i que us comunicarem es podrà veure per Televisió de Catalunya.

Així mateix no ens oblidem de les recompenses que encara queden per satisfer però justament ens calia tenir el documental llest per a poder-les dur a terme.

Moltes gràcies pel vostres suport i per ajudar a donar a conèixer la figura d'un dels catalans més universals i més oblidats que hi ha.

 



Dilluns, 4 de juliol

Fi del rodatge

Fi del rodatge

Divendres passat vàrem finalitzar el rodatge del documental sobre Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història amb la productora Visiona TV amb una entrevista molt especial i amb un personatge molt rellevant en la carrera del farmacèutic de Figueres. Amb tota sinceritat no comptàvem que encara fos viu però l'hem trobat a l'altra punta de món i segur que us sorprendrà.

Ja hem començat a visionar el material d'aquestes tres setmanes per entrar a la sala d'edició. I és que amb el rodatge sembla que s'acaba tot, però no. Queda molta feina i moltes setmanes intenses. Comptem tenir enllestit el documental a principis d'octubre si tot va bé. 

Volem reiterar-te el nostre agraïment especialment ara que s'ha acabat la fase clau, tot veient que la teva aportació com a sumador s'ha pogut materialitzar. Ens sentim molt responsables en rebre el teu ajut. Esperem estar a l'alçada de les teves expectatives alhora que estem convençuts que gràcies a gent com tu hi haurà un abans i un després en la projecció de la vida i obra d'Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història. 

Seguirem informant.

 



Dijous, 23 de juny

Arribem a l'equador del rodatge

Arribem a l'equador del rodatge

Arribem a l'equador del rodatge del documental sobre Alexandre Deulofeu. Si tot va bé finalitzarem aquesta fase el dia 1 de juliol. Ja hem rodat gràcies a la producció de VisionaTV a Buenos Aires, Madrid, París, Montpeller i Barcelona. La darrera setmana centrarem el rodatge a l'Alt Empordà, per abordar els espais més íntims d'Alexandre Deulofeu. 

Parlant de rodatge per ara tot roda, valgui la redundància. Per tant el vostre suport ja s'està materialitzant i torna a ser hora de donar-vos les gràcies. Estem molt satisfets del material obtingut fins ara i les fases de postproducció prometen molt.

Allà on anem tothom ens pregunta què fem, lògicament, i quan expliquem de què va el documental tothom s'afanya a prendre nota. La veritat és que desperta molta curiositat.

Tornem a rodar, que encara no hem acabat. Acció!




 



Diumenge, 12 de juny

Primera trobada amb sumadors de TotSuma

Primera trobada amb sumadors de TotSuma

Aquest cap de setmana hem recompensat aquells sumadors a qui corresponia, en funció de la seva aportació, el tast de vins a Espelt Viticultors de Vilajuïga (Alt Empordà), el celler que ha col·laborat desinteressadament amb la campanya de TotSuma per al nostre documental.

Va ser una tarda magnífica, amb una temperatura precisa en un balcó extraordinari sobre la plana de l'Empordà on les vinyes oferien tot l'esplendor. I per si fos poc, als peus de la Serra de Rodes on, segons Alexandre Deulofeu, neix el romànic com a senyal del bressol de la cultura occidentals.

Bons els vins, bona la companyia i bones les preguntes que els sumadors varen fer a Juli Gutiérrez Deulofeu amb unes respostes sempre impactants i que conviden a pensar. 

Per cert, aquesta setmana comencem el rodatge per París i Madrid. Seguirem informant.

Fins aviat!

 



Dilluns, 6 de juny

Comencem....3, 2, 1

L'equip del programa Acció Política que s'emet per TV3 i 324 ha dedicat un espai a parlar de la Matemàtica de la Història de cara al documental en el qual t'ho hi has posat el teu gra de sorra. Volem compartir el vídeo amb tu i dir-te que el dia 14 de juny comencem el rodatge per París i continuem per Madrid i durant tres setmanes no pararem de voltar ara que ja tenim ben definit el guió. Això pinta molt bé! Gràcies com sempre i seguirem informant.

 



Dissabte, 7 de maig

Afaiçonant el documental sobre Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història

Afaiçonant el documental sobre Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història

Després d'aconseguir el nostre objectiu de micromecenatge del documental sobre Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història gràcies al teu suport, ja portem unes setmanes posant fil a l'agulla al projecte.

Aquests mes de maig ens trobem en fase de preproducció que ens portarà a tres setmanes intenses de rodatge durant el mes de juny. Rodarem a Barcelona, Girona, Figueres, Ordis, Agullana, Montpeller, Madrid, entre altres indrets que no revelarem per no fer això que ara en diuen “spoilers”, que suposem que hauríem de traduir com a “espatlladors”, és a dir detalls que aixafin la guitarra sobre el contingut, esperem que sorprenent, del documental que prepara Visiona TV per a TV3.

Aquesta setmana hem acabat de definir l'escaleta de seqüències i les localitzacions definitives per determinar què rodarem i on, mentre acabem de donar voltes al com ho rodarem.

El documental es va afaiçonant i té molt bona pinta. Esperem que el resultat sigui el que visualitzem i que quan arribi el moment el pogueu gaudir tant veient-lo com nosaltres produint-lo.

Mentrestant, també anem gestionant les recompenses que us pertoquen com a sumadors en funció de les vostres aportacions. Les recompenses s'aniran fent entre els mesos de juny i octubre.

Seguirem informant. Fins aviat!
 



Diumenge, 10 d'abril

Uns agraïments gens retòrics

Uns agraïments gens retòrics

Ho hem aconseguit! I per il·lustrar l'èxit hem triat una fotografia d'un Alexandre Deulofeu en plena celebració. Hem arribat a l'objectiu i les vostres aportacions com a sumadors a la campanya de micromecenatge per al documental sobre Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història ens ajuden molt a fer una producció com mereix el personatge i la teoria. Per tant, moltes gràcies. Però no són unes gràcies retòriques per cobrir l'expedient.

Moltes gràcies perquè heu donat suport a un projecte que farà justícia a un home i una obra que segurament correspon a aquell grup selecte de persones avançades al seu temps. Moltes d'aquestes reben lloances uns quantes generacions després, però rarament en vida. El cas d'Alexandre Deulofeu n'és el paradigma. És injust, sí, però sembla inherent a la condició humana.

Un dels entrevistats al documental ens comentava que quan era petit ningú donava importància a Antoni Gaudí i la seva arquitectura. De fet quan construïa la Pedrera, per exemple, fins i tot era motiu de mofa. I ara Gaudí és una icona mundial. El cas de Deulofeu ens hi fa pensar. Moltes gràcies, per tant, perquè de moment formeu part d'aquelles persones que esteu fent possible que Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història passi a formar part amb certa dimensió de l'imaginari nacional d'aquest país.

És ben cert que el nét del creador de la Matemàtica de la Història i actual responsable del llegat i de la seva difusió i actualització, Juli Gutiérrez Deulofeu, diria que la teoria del seu avi és infal·lible i que les coses passen quan han de passar. Veurem, doncs, si el moment per al reconeixement definitiu del tema que centra el nostre – ja vostre – documental és ara o encara hem d'esperar alguna generació més. Nosaltres, qui sap si desafiant la pròpia Matemàtica de la Història ;-), estem convençuts que ara toca i per això hem apostat per aquest projecte.

Precisament aquests dies llegíem una sèrie de tres articles espectaculars del mateix Alexandre Deulofeu. "No té cap mèrit especial, doncs, que la intuïció d'una llei evolutiva sortís de l'Empordà i el més lògic i natural del món és precisament que sigui un empordanès el descobridor de la Matemàtica de la Història. Heus ací, doncs, explicada la posició del temps i de lloc de la llei biològica que regeix la vida dels pobles", escriu Deulofeu. I ara el moment és el que és i amb mèrits o no Alexandre Deulofeu ja no hi és però roman aquest immens llegat que ho impregna tot.

Moltes gràcies a tots una vegada més. Tant als qui ja coneixíeu la Matemàtica de la Història i us manteniu fidels a la seva difusió, com als qui gràcies a aquesta campanya han descobert un tema apassionant que mai, mai, deixa indiferent a ningú sigui des de l'adhesió o des del rebuig. També dues mencions especials a la companyia Petrolis Independents de Catalunya pel seu mecenatge cultural convertint-se en coproductor del documental i entenent la funció que pot tenir una empresa dins la societat més enllà de la seva activitat comercial, així com a Espelt Viticultors per col·laborar en la campanya que ens permertrà fer un documental molt més sòlid ia TotSuma.cat pel seu suport i seguiment.

Ara, a l'equip de Visiona TV, ens toca nosaltres deixant-s'hi la pell. Ja tenim ganes de veure el resultat de la feina que farem els propers mesos. 15.140 gràcies!

 



Diumenge, 10 d'abril

O caixa o faixa

O caixa o faixa

Divendres vàrem tenir la darrera reunió abans d'iniciar la preproducció del documental que també ens va servir per valorar la marxa de la campanya de micromecenatge amb TotSuma. Som molt a prop d'aconseguir l'objectiu i conservem les esperances d'arribar-hi a poques hores per al final d'aquesta cursa de quaranta-quatre dies.

Ja tenim ben clara com ha de ser l'escaleta del documental i les persones que hi han d'intervenir, testimonis tots ells amb reflexions que ens semblen molt interessants per abordar de manera polièdrica la figura i obra d'Alexandre Deulofeu. Si la feina que hem fet fins ara ha resultat apassionant, la que queda en els propers tres o quatre mesos no ho serà pas menys.

La veritat és que la Matemàtica de la Història és tan estimulant que fa pensar en molts projectes però de moment prou feina tenim a produir el documental, producció que variarà en funció de si finalment arribem a l'objectiu de la campanya de micromecenatge. Si ens en sortim ens farà molt il·lusió poder compartir les recompenses amb vosaltres i amb molts de vosaltres també veure'ns les cares en els propers mesos per parlar a fons sobre el projecte, Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història. L'equip de Visiona TV estem entusiasmats amb la troballa d'Alexandre Deulofeu i la seva Matemàtica de la Història però encara ens apassiona més donar-ho a conèixer. Necessitem deixar-ho anar de la millor manera possible. Ens hi ajudes?

 

 



Dissabte, 9 d'abril

Dades i personatges insòlits

Dades i personatges insòlits

Com tot projecte que va evolucionant es van produint canvis. A vegades, però, n'hi ha que donen un nou sentit al projecte o, pel capbaix, n'eleven l'èpica i l'impacte. L'home que veieu a la foto és aquest canvi. I ell ens ajuda a il·lustrar com de lluny ha arribat la Matemàtica de la Història i ens ha fet pensar si fins i tot no ha arribat més lluny del que no ens pensem o hi hauria pogut arribar. Coneixereu la història d'aquest avi venerable quan s'emeti el documental.

També hem sabut recentment que la Matemàtica de la Història es pot trobar a tres-centes cinquanta biblioteques d'arreu del món, començant per la Llibreria del Congrés de Washington. Observem, amb cert dolor, que Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història ha rebut més atenció fora de Catalunya que no pas a casa seva. El documental que hem proposat a Televisió de Catalunya amb la productora Visiona TV vol compensar aquest dèficit i posar les bases per tal que aquest personatge i la seva obra comencin a formar part de l'imaginari col·lectiu d'aquest país.

Només queden un parell de dies per acabar la campanya de micromecenatge amb TotSuma i tot i que ens anem acostant a l'objectiu encara ens queda una empenta final per no perdre gas als darrers mestres. Ens hi ajudes?



Dimecres, 6 d'abril

Aclariments sobre Nostradamus i Deulofeu

El títol provisional del nostre projecte de documental – sí, provisional - és, com ja sabeu, “Alexandre Deulofeu, el Nostradamus català?” amb interrogant. Insistim en l'interrogant perquè hem rebut diversos comentaris en el sentit que la figura de l'alquimista de la Provença poc té a veure amb el farmacèutic de Figueres Alexandre Deulofeu i que la comparació perjudica el protagonista del nostre documental.

No serem pas nosaltres qui negui que, en efecte, la distància entre un i altre és molt notable. Per això hi posem un interrogant. Justament ens interroguem com a promotors del projecte i interroguem els seguidors de Deulofeu sobre aquest paral·lelisme perquè ens havíem trobat que recurrentment tant els qui han sentit tocar campanes sobre ell i molts mitjans de comunicació anomenen Alexandre Deulofeu, el Nostradamus empordanès.

Enfilem els darrers cinc dies de la campanya de micromecenatge per completar el finançament del documental i volem aclarir que nosaltres no pensem que Deulofeu sigui el nostre Nostradamus. Deulofeu no fa profecies, fa previsions. Deulofeu aplica el mètode científic i no ens consta que Nostradamus ho fes. Deulofeu afina els resultats i els encerts, Nostradamus dista molt de l'eficàcia demostrada per la Matemàtica de la Història. La relació es limita al fet que ambdós són apotecaris i tracten sobre el futur. La manera com arriben a concloure què ha de venir és diametralment oposada.

Esperem, per tant, que el nostre documental ajudi, entre altres coses, a aclarir aquesta confusió. Per això ens va molt bé que ens ajudeu. Ahir vàrem aconseguir donar una gran empenta amb més de trenta sumadors en un sol dia però encara ens queda un bon camí per arribar al nostre objectiu. T'hi sumes?

 



Dimarts, 5 d'abril

Sortint de l'ostracisme

Quan queda menys d'una setmana per acabar la nostra campanya de micromecenatge per al documental sobre Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història els mecenes s'han disparat. Només en un dia se n'hi han afegit una vintena llarga. Sembla doncs que, mica en mica, més gent s'interessa per la nostra proposta.

A Deulofeu també li costava molt aconseguir ser conegut àmpliament i, de fet, això encara segueix passant malgrat les passes que es van fent. Tan amic que era de Dalí i no va entendre mai la importància del màrqueting personal del qual el pintor surrealista en sabia un niu.

Com diu el seu nét Juli Gutiérrez Deulofeu, «malgrat l'espectacularitat de les seves formulacions, (Deulofeu) va comprovar com tenia una minoria d'admiradors i una immensa majoria d'il·lustrats silencis”.

Com més coses descobrim de Deulofeu més ens n'adonem de tot això. Entre aquesta minoria, però, no només hi ha il·lustrats silencis. També hi ha il·lustrats admiradors que bé en públic o en privat es rendien a les reflexions del farmacèutic de Figueres. Parlem de Francesc Pujols, Salvador Dalí, Pau Casals o algun dels membres de la nissaga Rothschild, entre molts altres noms.

Però també hi havia algun il·lustrat silenci, és cert. L'escriptor Josep Pla, per exemple, que considera un Deulofeu un «primari figuerenc molt oratori» amb una obra que «és un bluf, presentat, això sí, amb una bonhomia que sovint a l'Empordà és una forma de l'astúcia més elemental».

I tu, de quin peu calces? Ets de mantenir Deulofeu a l'ostracisme o creus que toca donar-li una oportunitat com cal?

Si ets d'aquests darrers, ajuda'ns a fer possible el documental. Va, que només queden sis dies!

 



Divendres, 1 d'abril

La dificultat o la senzillesa de la Matemàtica de la Història

La dificultat o la senzillesa de la Matemàtica de la Història

Salta a primera vista que quan a algú se li ha d'explicar la Matemàtica de la Història posa cara de no acabar-ho de veure gaire clar. Som els primers d'entendre aquesta reacció. I és que Deú n'hi-dó el que suposa la Matemàtica de la Història a l'hora de trencar esquemes, dinàmiques, creences…

Però entendre la Matemàtica de la Història és, moltes vegades, un simple canvi de xip, un clic. Un dels exemples que ens ajuda més a veure-ho clar és establir un paral·lelisme amb les estacions de l'any. Per observació sabem – amb permís del Canvi Climàtic ;-) - que a l'estiu fa calor, que a la tardor plou i les fulles cauen, que a l'hivern fa fred, neva i glaça i que a la primavera les temperatures són agradables i tot floreix.

Com que ja ho hem observat una i altra vegada, ens adaptem i prenem les mesures necessàries. Si cal agafem el paraigües, ens abriguem o ens desabriguem, ens posem crema protectora etc. Doncs això és si fa no fa el que passa amb la Matemàtica de la Història. Tot allò que ha passat es repeteix en la mateixa durada i en el mateix tipus de cicle, independentment de la civilització, del lloc o de l'Imperi, poble o cultura que sigui. Per tant, segons el seu descobridor, Alexandre Deulofeu, la Humanitat s'hi ha d'adaptar per evitar guerres, desgràcies i calamitats diverses de la mateixa manera que si no ens abriguem a l'hivern ens constipem i si no agafem un paraigües quedem xops.

De debò ens creiem amb tota naturalitat els efectes de la Lluna a les collites i som incapaços de donar una oportunitat a la Matemàtica de la Història que ja ha demostrat els seus resultats amb contundència?

Per entendre i saber més sobre la Matemàtica de la Història i Alexandre Deulofeu ens complau molt convidar-vos a escoltar el programa “En guàrdia” de Catalunya Ràdio en el qual Juli Gutiérrez Deulofeu en fa unes reflexions molt interessants. Volem agrair especialment al presentador Enric Calpena la seva predisposició i amabilitat habitual.

Continuem amb la campanya de micromecenatge. Queden deu dies i anem perfilant com serà el documental. De l'èxit o no de la campanya en dependrà poder abordar amb més recursos o no les connexions internacionals d'Alexandre Deulofeu.



Dimarts, 29 de març

El Deulofeu polític

El Deulofeu polític

Alexandre Deulofeu va fer una obra tan colossal que altres facetes de la seva vida han quedat encara més amagades. Ja de ben jovenet va tenir inquietuds polítiques al voltant del col·lectiu vinculat al diari L'Empordà Federal liderat per Josep Puig Pujades. Un altre història d'ERC, Jaume "Met" Miravitlles, seria un altre dels grans amics i admiradors de Deulofeu. De fet, Met Miravitlles no es va estar mai de publicar grans crítiques a la premsa sobre la Matemàtica de la Història.

En tornar d'estudiar a Madrid, on coincidí a la Residencia de Estudiantes amb Buñuel, Lorca i lògicament amb el seu amic Dalí, Deulofeu funda la Joventut Nacionalista Republicana de l'Empordà. La foto que acompanya aquest article és d'un míting al teatre "El Jardí" de Figueres del president Francesc Macià en el qual també hi va intervenir Alexandre Deulofeu.

Posteriorment, quan ERC guanya les eleccions municipals de 1931, Alexandre Deulofeu esdevé regidor de Cultura i més primer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Figueres esdevenint impulsor essencial de l'Escola d'Arts i Oficis i de l'Escola del Treball. No és fins a la Guerra Civil quan esdevé alcalde accidental amb una tasca pacificadora intentant salvar tothom al marge de la seva ideologia o creença. De fet, la seva actitud farà que el Movimiento, quan li obre l'expedient de responsabilitats polítiques quan ja és a l'exili, tingui moltes dificultats per acusar-lo de no se sap ben bé què més enllà de la seva filiació política. També serà gràcies a la seva gestió durant aquells temps convulsos el que el salvarà d'un destí incert a l'exili. Però això, ja ho veurem al documental. Ens hi ajudeu?



Dimecres, 23 de març

Deulofeu, universal

Deulofeu, universal

Ja hem explicat en alguna ocasió que d'entrada, aproximar-se a la figura i obra d'Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història no és senzill. No pas perquè el personatge sigui espès, que no és ho pas, ni perquè la seva teoria sigui complicada, que no ho és gens, ans al contrari. 

Però sempre deixen perplexes les persones que s'atreveixen a abordar el futur amb decisió i seguretat, senzillament, perquè la majoria de mortals consideren que això és impossible sense jugar-se el prestigi. Sortosament, quan aviat farà quaranta anys que Deulofeu ens va deixar, ja tenim prou distància per comprovar la solidesa de la seva vida entregada i la seva visió.  

Per això volem compartir dos articles amb vosaltres. D'una banda un del periodista David de Montserrat sobre la universalitat d'Alexandre Deulofeu i un de l'escriptor Martí Serrahima que ha llegit les memòries de l'exili del farmacèutic de Figueres i en fa un comentari extens. Per cert, ja hem superat l'equador de la campanya de micromecenatge per completar el finançament del documental i encara ens cal una empenta. Ens hi ajudeu?

Article de David de Montserrat al Marí Digital "Alexandre Deulofeu: el català més universal"
Article de Xavier Serrahima "Memòries de la revolució, de la guerra i de l’exili I, Alexandre Deulofeu"

 



Dimecres, 16 de març

Com neix la idea de fer el documental sobre Alexandre Deulofeu?

Com neix la idea de fer el documental sobre Alexandre Deulofeu?

Tant parlar del projecte de documental sobre Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història i encara no us hem explicat d'on sorgeix la idea. El periodista David de Montserrat explica la gènesi del documental que produeix Visiona TV, una productora amb molts anys d'experiència i gran prestigi que treballa per molts canals de televisió tant de Catalunya com d'arreu de l'Estat espanyol. Per saber com sorgeix tot plegat i perquè us deixem un parell d'enllaços.

Entrevista a Fem Girona 92.7 - La Xarxa
Article a Directe.cat “Ara toca Alexandre Deulofeu”

I seguim, que encara queda un llarg camí per cloure amb èxit la campanya de micromecenatge amb TotSuma.cat!



Diumenge, 13 de març

Salvador Dalí, un gran fan de Deulofeu

Salvador Dalí, un gran fan de Deulofeu

Un dels grans admiradors d'Alexandre Deulofeu i la seva Matemàtica de la Història era Salvador Dalí i no es va estar mai de treballar a favor del seu amic d'infantesa tot i ser la nit i el dia des de molts punts de vista. No era l'únic personatge il·lustre que va entendre la dimensió tant del farmacèutic de Figueres com de la Matemàtica de la Història. N'hi ha molts i que deixaran ben sorpreses els espectadors del documental que us proposem.
 

La seva relació és farcida de curiositats que també tindran cabuda al documental. Devia influir tant el món de Deulofeu a l'obra de Dalí que fins i tot va pintar el quadre titulat “El farmacèutic de Figueres no busca absolutament res” de 1936, actualment al Museu Folkwang d'Essen (Alemanya). Alguns asseguren que era dedicat al pare de Deulofeu, també farmacèutic, però el pintor Antoni Pitxot, director del Teatre-Museu Dalí fins l'any 2015 quan va morir sobtadament, no descartava que fos el nostre Deulofeu. De motius per pensar-ho n'hi ha molts però això ja seria tema per a un altre article.

Deulofeu es va convertir en una mena de consultor de capçalera del pintor. I és que Dalí estava molt preocupat pel comunisme. En plena Guerra Freda no era per a menys. Però els vaticinis que Deulofeu ja li feia els anys 50 en el sentit que tot l'avenç geopolític que havia de fer el comunisme congriat en el bloc soviètic no aniria a més, calmava el geni surrealista després d'un bon dinar al celler de Ca La Teta de l'Hotel Duran de Figueres. Amb el documental sabrem aquestes coses i moltes d'altres tan o més curioses i interessants. Som-hi!

 



Dijous, 10 de març

Per anar fent boca...sortir a TV3

Per anar fent boca...sortir a TV3

Fa uns dies dies explicàvem que ens havien visitat els Serveis Informatius de Televisió de Catalunya. En aquest enllaç en veureu el resultat. El suport dels mitjans de comunicació és molt important en una campanya de micromecenatge com ho veren ser també per a la difusió de l'obra d'Alexandre Deulofeu, sobretot a l'estranger. Deulofeu va tenir ressò a Itàlia, Argentina, Veneçuela, França, Noruega però tret dels retalls de premsa una de les coses més frustrants en el procés de documentació d'aquest documental és la poca fortuna que hem tingut a l'hora de localitzar entrevistes a ràdio i televisió en alguns d'aquests països.

Per sort ara, gràcies a Internet, potser això no passaria. Però Internet també compromet en bona part els documentals històrics del futur. I és que si nosaltres ara podem donar gràcies a la gran quantitat de correspondència que s'ha conservat entre Deulofeu i els seus seguidors i col·laboradors per poder documentar i descobrir nous aspectes sobre la Matemàtica de la Història, com s'ho faran les produccions del futur tenint en compte que tot això avui passa pels correus electrònics que dificilment es guardaran? Quina gran contradicció! El progrés tecnològic comprometent la microhistòria i l'egohistòria. 


 



Dimecres, 9 de març

L'obsessió de Deulofeu, la pau al món

Avui ha estat un dia molt intens. La recerca sobre Deulofeu ens ha aportat novetats i sorpreses relacionades amb la Matemàtica de la Història i aspectes relacionats amb la guerra. Deulofeu confiava que la seva teoria serviria, un cop coneguda, per evitar conflictes i aconseguir així la pau al món si els pobles i els governants sabien adaptar-se als ritmes de la història sabent, per dir-ho d'una manera planera, que tot allò que puja, després baixa i viceversa. Precisament parlant de pau al món ens agradaria compartir amb vosaltres aquest article d'un promotor de Deulofeu i la seva obra en Brauli Tamarit. Per cert, ja estem a punt d'arribar a un terç del nostre objectiu de la campanya de micromecenatage amb TotSuma.cat. Gràcies!

------------

La proposta d'Alexandre Deulofeu pera acabar amb les guerres al món.

Alexandre Deulofeu (1903-1978) no només va desenvolupar la «Matemàtica de la Història», una teoria que descriu els cicles històrics dels imperis i de les civilitzacions, sinó que, ja des de la seva primera obra, «Catalunya i l'Europa futura» (editada l'any 1934, i reeditada l'any 1978), ens va assenyalar el camí que ha de fer la Humanitat per desterrar del seu sí les guerres i culminar el procés polític planetari.

La culminació del procés polític planetari, per Deulofeu, és la Confederació Mundial de pobles lliures, on totes les nacions vernacles que lliurement es constitueixin es confederin dins la seva respectiva confederació continental. Al seu torn, totes les confederacions continentals han de formar la Confederació Mundial.

De ben segur que, amb una estructura així, s'evitarien conflictes com les sagnants guerres que es viuen avui dia en molts estats àrabs i musulmans, que provoquen crisis humanitàries com la dels pobles sirians, així com l'opressió de nacions vernacles com la nació kurda en mans de Turquia, o bé les guerres civils en països de l'Àfrica subsahariana pel control dels seus recursos naturals.

La campanya de micromecenatge per donar a conèixer Alexandre Deulofeu també servirà per mostrar al món el seu tarannà pacifista i les seves propostes de solució dels conflictes entre nacions i entre continents.

Vegeu, doncs, el darrer capítol del seu primer llibre «Catalunya i l'Europa futura»
http://www.deulofeu.org/com-arribarem-a-la-confederacio-universal/
 



Dimarts, 8 de març

Un cant d'amor a Catalunya...des de l'Argentina

Si fa uns dies us comentàvem que érem a Argentina rodant una part del documental sobre Alexandre Deulofeu avui volem compartir amb vosaltres els efectes del nostre pas per Buenos Aires. Es tracta de l'escrit que ha fet el polític argentí Anibal Gotelli, un alt càrrec del Ministeri de Cultura que expresa el seu amor per Catalunya gràcies a la coneixença de l'obra d'Alexandre Deulofeu. Vet-ho aquí doncs un efecte col·lateral del nostre documental que dóna sentit a la nostra feina. Ens hi ajudes tu també

Podeu llegir l'article d'Anibal Gotelli al seu Facebook



Dissabte, 5 de març

Apostar per Deulofeu no és fàcil

Apostar per Deulofeu no és fàcil

Avui ens agradaria parlar del suport que estem rebent per part de les institucions. Que Deulofeu no sigui àmpliament conegut forma part d'aquells errors nacionals imperdonables sobre les injustícies que a vegades recauen a personatges d'una rellevància extraordinària. Deu passar a tots els països.

En tot cas que en ple 2016 Deulofeu sigui un autèntic desconegut per a la majoria de la població no vol dir que no s'hagi de reconèixer el suport que des del primer moment ens han donat tant Televisió de Catalunya, l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament d'Ordis i la Fundació Albert Tomàs i Bassols. I és just dir-ho perquè d'entrada la figura d'Alexandre Deulofeu i la seva Matemàtica de la Història sol provocar perplexitat o, directament, rebuig.

És molt senzill despatxar una aproximació al farmacèutic de Figueres amb un simple «un altre boig entramuntanat de l'Empordà» i provocar un somriure sense anar més enllà. Ahir ens va visitar al Mas Deulofeu d'Ordis l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, amb un equip dels Serveis Informatius de TV3 per parlar sobre el nostre documental. Volem donar les gràcies a totes aquestes institucions i als primers sumadors que ja ens estan ajudant. I tu, ens vols ajudar?



Dijous, 3 de març

Una cerca apassionant

Una cerca apassionant

Tot el procés que comporta fer un documental és apassionant. Però ho és especialment quan has de localitzar una persona que ja no tens clar ni si encara és entre nosaltres i quan perds les esperances i no dóna senyals de vida va i de cop i volta no només descobreixes que és viva, sinó que està bé de salut i que a sobre està entusiasmada de saber que els catalans volen fer un documental sobre Alexandre Deulofeu. Però va i resulta que la trobes en una illa caribenya la qual cosa acaba de donar una pàtina mítica a la cerca que tan de corcoll t'ha fet anar.

Però i ara què fem? Travessem la bassa? La persona que acompanya Alexandre Deulofeu en aquesta foto dóna una nova dimensió al documental i quan es descobreixi la història que hi ha al darrera més d'un, de dos i de tres començaran a pensar que això d'en Deulofeu va molt més enllà d'allò que es podien arribar a pensar. Que qui és aquest senyor? Ja ho sabrem quan es faci el documental. De moment hem de tenir el màxim de recursos per fer una producció a l'alçada de les circumstàncies. Ens hi ajudes?

 

 



Dilluns, 29 de febrer

Avui hem estat rodant a Buenos Aires

Avui hem estat rodant a Buenos Aires

Sí, sí, a Buenos Aires. I és que les connexions internacionals d'Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història són múltiples i totes extremadament interessants. Aquest és un altre dels aspectes que ens agradaria desvetllar en el documental. Però viatjar, a vegades molt lluny, té unes despeses que ens han obligat a fer la campanya de micromecenatge amb TotSuma si no volem que la producció quedi coixa i no es pugui explicar tan bé com creiem que Alexandre Deulofeu mereix. Si ho aconseguim, revelarem moltes sorpreses.

I què hem fet avui a Buenos Aires? Doncs seguir la petjada d'Alexandre Deulofeu en un país on va triomfar poc abans de morir. No direm res més per ara. Com? Que qui és el senyor de la fotografia? Un fidel seguidor de les tesis de Deulofeu. Per la resta, caldrà esperar a veure el documental. ;-) Ens hi ajudes?

 



Divendres, 26 de febrer

Ajuda'ns a descobrir el nostre futur

Ajuda'ns a descobrir el nostre futur

El nostre futur que és el teu. El teu, en tant que ciutadà de Catalunya i d'aquest planeta Terra que el farmacèutic de Figueres Alexandre Deulofeu va saber veure des d'una perspectiva insòlita i sorprenentment desconeguda per la gent d'aquest país que el va veure néixer.

Per això, ara, gairebé quaranta anys després de la seva mort, ens cal el teu suport i fer realitat el documental "Alexandre Deulofeu, el Nostradamus català?", per donar-lo a conèixer i convidar a la reflexió. És Deulofeu un Nostradamus a la catalana? Sí o no? És un entramuntanat més o un geni de la Humanitat? Fins a tenir el documental no ho podrem respondre.

Tenim una mala notícia. Deulofeu és un gran desconegut. Però també una bona notícia. I és que precisament de tan desconegut que és es converteix en un goig descobrir-lo a ell i a la seva Matemàtica de la Història i deixar-se sorprendre. Aquesta campanya de micromecenatge amb la plataforma TotSuma.cat té la mateixa ambició i il·lusió que tenia Deulofeu per fer un món millor. Si aquest projecte té èxit de ben segur que Catalunya, i el món, seran una mica millors. Som-hi. Ens hi ajudes



157
sumadors
15140 €
dels 15000 necessaris
finalitzat
el 11/04/2016
Assolit 100%

Aporta-hi 10 €

17 sumadors
Aparició als crèdits.

Aporta-hi 20 €

18 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia.

Aporta-hi 30 €

27 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD

Aporta-hi 40 €

36 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història

Aporta-hi 50 €

17 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu

Aporta-hi 75 €

14 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + tast de vins 2pax. i xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu

Aporta-hi 120 €

8 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu

Aporta-hi 200 €

10 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena

Aporta-hi 500 €

5 sumadors
ESPECIAL EMPRESA PATROCINADORA:
Aparició logo empresa destacat en els crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena

Aporta-hi 1000 €

5 sumadors
ESPECIAL COPRODUCTORS:
Aparició logo empresa destacat en els crèdits+ 1% de titularitat coproducció + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena.

Aporta-hi 6000 €

0 sumadors
(Queden 1 de 1 recompenses)
ESPECIAL COTXE DEULOFEU:
Aparició logo empresa destacat en els crèdits+ 1% de titularitat coproducció + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena + Cotxe obra d'art d'Alexandre Deulofeu (No inclou despeses de transport).


Blog del projecte

RECORDATORI: 19/09/2017 23:05h TV3 emet el documental “Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur”
Benvolguts sumadors, Després de diversos canvis de data ara sí sembla que finalment TV3 (almenys ja ho diu al seu web i a les xarxes socials) emetrà el proper dimarts 19 de setembre ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!