Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

ALEXANDRE DEULOFEU, L'HISTORIADOR DEL FUTUR

Un projecte de visionatv • Insereix-lo en una pàgina web

Determinar amb exactitud els cicles vitals dels pobles és possible? Hi ha una teoria matemàtica que determini aquests cicles? Que n'ajusti les etapes com passa en els cicles biològics dels éssers vius que neixen, creixen, entren en declivi i moren? I el més impactant, existeix la teoria que les fixi amb una exactitud esfereïdora? Es pot historiar el futur? Saber d'on venim ens ajuda a saber cap a on anem? Podem entendre el món mitjançant les matemàtiques? Podem entendre el funcionament de la història? Pot ser la història una ciència exacta? I encara més, pot Catalunya obviar i mantenir a l'ostracisme un dels catalans més universals sense ser ni al seu propi país?
 

Alexandre Deulofeu (l'Armentera, 1903 - Figueres, 1978) fou aquest català que va historiar el futur i ho va fer desenvolupant la teoria de “La Matemàtica de la Història” (Twitter: @MatematicaHist) batejada per Francesc Pujols en una amistat forjada a l'exili de França després de ser alcalde accidental de Figueres per ERC durant la Guerra Civil.

Deulofeu va predir ja els anys 40 del segle passat, tot just acabada la II guerra Mundial, la caiguda de l'URSS o la reunificació alemanya. Però la predicció que tenim més propera en el temps afecta de ple els catalans. I és que Alexandre Deulofeu, consultor habitual de Salvador Dalí que el considerava un dels «genis ultralocals» empordanesos, assegurava, en plena dictadura franquista, que l'any 2029 l'Imperi espanyol ja s'hauria dissolt del tot. Tindrà raó? Serà el procés d'independència que viu Catalunya una de les causes o conseqüències d'aquest anunci del farmacèutic de Figueres?
 

Com reconeix el seu nét Juli Gutiérrez Deulofeu "no es pot parlar de Deulofeu sinó és des de la sobreexcitació". I és que Deulofeu se'ns presenta com un personatge, com a mínim, apassionant i que mai pot deixar indiferent.

“Malgrat l'espectacularitat de les seves formulacions, va comprovar com tenia una minoria d'admiradors i una immensa majoria d'il·lustrats silencis”, assegura el nét. Espectacularitat. Potser és aquesta característica la que en primera instància ens empeny a interrogar-nos sinó estem davant d'un personatge d'una dimensió universal al nivell d'homes de gran transcendència per a la Humanitat que amb més sort que Deulofeu han gaudit del reconeixement i aplicació de les seves descobertes com poden ser Alexander Graham Bell, Marie Curie, Albert Einstein o Thomas Alba Edison.

Per aquests motius, ara, un documental de 60 minuts de durada impulsat per la productora Visiona TV vol acostar aquesta figura excepcional i el seu pensament al gran públic i per això ens cal el vostre suport mitjançant TotSuma.cat per completar el pressupost necessari.
 

RECOMPENSES
Si et converteixes en mecenes del documental tenim un seguit de recompenses en funció de la teva aportació:

Sumador de 10 a 30 €
Si aportes 10 € apareixeràs als crèdits del documental. Si per contra n'aportes 20 € podràs veure el documental en línia en primícia. Però si n'hi afegeixes deu més i arribes a 30 € també disposaràs d'una còpia en DVD del documental.

Sumador de 40 €
També es pot donar el cas que a banda de col·laborar i descobrir Alexandre Deulofeu vulguis aprofundir en la seva visió de l'evolució del món. Aleshores, amb 40 € d'aportació, a banda de tot el que t'hem explicat fins ara, rebràs un exemplar de la "La Matemàtica de la Història; Alexandre Deulofeu o el pensador global" (Lapislàtzuli Editorial) de Juli Gutiérrez Deulofeu, premi Liberisliber 2014 i que ja va per la 3a. Edició! I això no és tot perquè vindrà signat per l'autor, nét d'Alexandre Deulofeu.

Sumador de 50 €
Si t'engresques encara més i col·labores amb 50 €, no només podràs gaudir del llibre sinó també d'una xerrada de l'autor en la qual podràs participar de les seves reflexions sobre la Matemàtica de la Història aplicada als nostre dies i altres aspectes d'Alexandre Deulofeu. Aquesta xerrada es farà entre els mesos de juny i juliol i es determinarà l'indret en funció dels sumadors que hi hagi.

Sumador de 75 €
Imaginem que dius: “no, no, jo a més vull trepitjar territori Deulofeu!”. Molt bé. Cap problema. També hi hem pensat. Si vols participar com a sumador amb 75 €, la xerrada que et dèiem es converteix en un tast de vins per a dues persones al celler Espelt de Vilajuïga (Alt Empordà) juntament amb la xerrada el dissabte 11 de juny a la tarda-vespre. I si no hi ha lloc per a tots els sumadors en farem un segon el dissabte 18 de juny.
 

No hem triat aquest indret perquè sí. A banda que la plana de l'Empordà ja tingui atractiu com a paisatge per si mateix - queda clar veient la foto, no? -, el celler Espelt és als peus de la Serra de Rodes i justament és aquí, concretament al monestir romànic de Sant Pere de Rodes on Deulofeu situa l'origen de la cultura occidental i en Juli Gutiérrez Deulofeu també en parlarà. Farem el tast de cinc vins (2 blancs, 2 negres i 1 un vi dolç) contextualitzant-ne la història, la viticultura, la filosofia…Poca broma, que alguns dels vins d'Espelt ja han rebut premis internacionals. Però és que això no és tot. A banda del llibre que et dèiem abans també et correspondran els dos volums de «Memòries de la revolució, de la guerra i de l’exili» editades el 1974 per Editorial Emporitana i en les quals Alexandre Deulofeu fa un relat del seu pas per la Guerra Civil, el posterior exili a França i la seva cerca dels origens del romànic. Un testimoni molt valuós per entendre tant aquells temps com el personatge. 
 

Sumador de 120 €
Precisament aquesta obra, les memòries d'Alexandre Deulofeu, tenen relació directa amb la següent recompensa. I és que a banda de tot el que ja t'hem explicat, si ets un sumador de 120 €, en comptes del tast de vins podrà gaudir d'un sopar temàtic per a dues persones basat en Alexandre Deulofeu. I això serà al Restaurant Antaviana de Figueres. El seus responsables elaboren un menú a partir dels relats culinaris de Deulofeu i en fan la seva interpretació. Aquest sopar també comptarà amb la xerrada d'en Juli, el nét del nostre protagonista.
 

Sumador de 200 €
Potser, però, tries sumar amb 200 € i aleshores també disposaràs d'una invitació per a dues persones a l'estrena del documental al Teatre El Jardí de Figueres la propera tardor.
 

Sumador de 500 €
Aquesta recompensa està pensada per a empreses però no et farem cap lleig si no ho ets. I és que a més de les recompenses comentades fins ara el logo de la teva empresa apareixerà en els crèdits del documental en un lloc destacat.

Sumador de 1000 €
I la darrera de les recompenses, també pensada per a empreses però sense excloure particulars, comporta que també et converteixis en coproductor del documental amb un 1% de participació juntament amb Televisió de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Ajuntament de Figueres, Ajuntament d’Ordis i Fundació Albert Tomàs i Bassols.
 

Sumador exclusiu de 6.000 €
I si sou mitòmans o col·leccionistes d'art, hi ha una darrera possibilitats per a una sola aportació de 6.000 € i només pot ser una perquè banda de tota la resta de recompenses aquesta és única, exclusiva i molt especial.

Es tracta, ni més ni menys, que del Peugeot 402 Legere que va pertànyer a Alexandre Deulofeu,cotxe amb el qual va recórrer milers de quilòmetres pel Principat de Catalunya, la Catalunya Nord, Occitània i el nord de la Península Ibèrica per comprovar empíricament les seves sospites que el romànic va néixer a Catalunya, concretament a Sant Pere de Rodes, de manera que aquest estil arquitectònic esdevenia elbressol de la cultura occidental. Per a saber-ne més podeu llegir-ho al web de la Matemàtica de la Història.

L'equip de Parts Deco Upcycling de la ciutat de València va adquirir el Peugeot 402 Legere, el va buidar per dins i el va convertir en una obra d'art signada per Alberto Santonja de grans dimensions i amb aquesta gran història al darrera. La veritat és que fan unes peces espectaculars convertint automòbils en objectes decoratius. 

QUI SOM?
Visiona TV és una productora de continguts audiovisuals especialitzada en els àmbits de la televisió, el cinema, els documentals i la publicitat amb més de vint anys d’experiència prestant serveis a diversos mitjans i canals audiovisuals d’arreu de l’Estat espanyol.

Equip tècnic
Producció Executiva: Ferran Cera
Direcció i Realització: Àngel Leiro
Guió: Francesc Orteu
Idea original i coordinació: David de Montserrat i Nonó
Director de Producció: Carles Bonmatí
Assessor: Juli Gutiérrez Deulofeu

QUI ENS DÓNA SUPORT?
El documental sobre Alexandre Deulofeu ja compta amb la col·laboració:
Televisió de Catalunya (TV3)
Ajuntament de Figueres
Diputació de Girona
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Ajuntament d'Ordis
Fundació Albert Tomàs i Bassols

EMPRESES I ENTITATS COPRODUCTORES
CALENDARI

El calendari d'execució d'aquest projecte audiovisual és de tres mesos de la primavera de 2016 durant els quals es durà a terme la preproducció, el rodatge i la postproducció del documental. Es preveu que l'emissió per TV3 sigui realitat a partir de la tardor de 2016.

EMPRESES COL·LABORADORES

Lapislàtzuli Editorial 
 

Espelt Viticultors de l'Empordà

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà
 
 

ALEXANDRE DEULOFEU, L'HISTORIADOR DEL FUTUR

Twitter     Web

 • Fes una pregunta Tens algun dubte?
  Pregunta-li directament al creador del projecte
 • Fes un comentari Vols opinar?
  Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

visionatv
157
sumadors
15140 €
dels 15000 necessaris
finalitzat
el 11/04/2016
Assolit 100%

Aporta-hi 10 €

17 sumadors
Aparició als crèdits.

Aporta-hi 20 €

18 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia.

Aporta-hi 30 €

27 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD

Aporta-hi 40 €

36 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història

Aporta-hi 50 €

17 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu

Aporta-hi 75 €

14 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + tast de vins 2pax. i xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu

Aporta-hi 120 €

8 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu

Aporta-hi 200 €

10 sumadors
Aparició als crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena

Aporta-hi 500 €

5 sumadors
ESPECIAL EMPRESA PATROCINADORA:
Aparició logo empresa destacat en els crèdits + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena

Aporta-hi 1000 €

5 sumadors
ESPECIAL COPRODUCTORS:
Aparició logo empresa destacat en els crèdits+ 1% de titularitat coproducció + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena.

Aporta-hi 6000 €

0 sumadors
(Queden 1 de 1 recompenses)
ESPECIAL COTXE DEULOFEU:
Aparició logo empresa destacat en els crèdits+ 1% de titularitat coproducció + visionat en línia en primícia + còpia DVD + llibre signat sobre la Matemàtica de la Història + Memòries Alexandre Deulofeu + sopar temàtic 2pax. Alexandre Deulofeu amb xerrada de Juli Gutiérrez Deulofeu + assistència a l'estrena + Cotxe obra d'art d'Alexandre Deulofeu (No inclou despeses de transport).


Blog del projecte

RECORDATORI: 19/09/2017 23:05h TV3 emet el documental “Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur”
Benvolguts sumadors, Després de diversos canvis de data ara sí sembla que finalment TV3 (almenys ja ho diu al seu web i a les xarxes socials) emetrà el proper dimarts 19 de setembre ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

 • Troba'ns al Facebook
  Troba'ns al Twitter
  Escriu-nos!