Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

El mural de Cardedeu - JO TAMBÉ HI ERA!

Un projecte de jotambehiera



  • Insereix-lo en una pàgina web



Vuit companys han estat sancionats per un jutge amb 7.640,40 € per haver embellit, el setembre del 2013 amb una estelada i unes lletres, un mur de la via del tren a Cardedeu. La sanció és injusta per molts motius: vam ser més de 400 persones els que ho vam pintar, l'Ajuntament n'estava al corrent, el regidor del Partido Popular de Cardedeu, al govern en aquell moment, ho va denunciar sense que hi hagués cap conflicte, la policia va dir que els responsables eren 8 de les persones més significades en moviments culturals i associatius del poble i va obviar la resta de la gent que vam fer-ho de forma popular i festiva, ADIF, a més, va reclamar una quantitat desorbitada (més de 8.000 euros) d'indemnització i el jutge els va fer cas a tots i va imposar la sanció...

Fem que l'estelada del mur continuï presidint l'entrada a Cardedeu i que l'estratègia d'intentar fer-nos por fracassi, solidaritzant-nos amb els vuit encausats i assumint, entre tots la sanció imposada.

No només això, pels qui decidiu col·laborar i vulgueu participar amb "Jo també hi era! - Cardedeu", amb la majoria d'opcions de col·laboració s'hi inclou l'entrada a un gran Acte de Suport que estem preparant per la vesprada del dissabte 4 d'octubre amb un seguit d'artistes del país que anirem desvetllant els propers dies. Serà una vetllada històrica a Cardedeu, de dignitat i de reafirmació.


 
Des de fa més de quinze anys a l’entrada del poble de Cardedeu (Vallès Oriental), i aprofitant un mur de grans dimensions del terraplè de la via del tren (ADIF), es pot contemplar el magnífic mural d’una estelada gegant amb el fons groc i la silueta dels Països Catalans que és motiu d’admiració de milers de persones que transiten per aquest punt cada any.
 
En tot aquest temps, esporàdicament, aquest mural ha rebut atacs de caire espanyolista i feixista, però sempre ha sigut de nou repintat per grups del poble relacionats amb l'independentisme. No obstant, l’estiu de 2013, l'Ajuntament llavors governat per CiU i PP, va fer esborrar, sense cap avís, els murals que hi havia amb l’excusa de voler embellir l'entrada al poble. Tota la paret va ser pintada de color gris i s’hi van posar unes grans lletres metàl·liques amb el missatge “Benvinguts a la vila de Cardedeu”.

Era el primer dia de la Festa Major del 2013 i la gent dels col·lectius independentistes de la vila, i de moltes entitats i associacions, es va indignar. Fruit d'aquesta indignació, i a través de les xarxes socials, el dia 8 de setembre, tan sols tres dies abans d’un acte històric com va ser la Via Catalana, es van reunir més de 400 persones que van tornar a pintar el mural amb l'estelada; respectant les lletres del “Benvinguts a la vila de Cardedeu” i afegint a sota d’aquestes el text “Poble per la Independència”, a més d'un mural, més petit al costat, contra el golf i els xalets de Vilalba una maldestra operació urbanística a tocar d'aquella zona que ha acabat com un nyap més de l'especulació del totxo.
Hi vam ser gent de totes les edats, petits i grans, famílies senceres, membres de diverses entitats i partits polítics... Tothom a títol individual i tots a una, en un acte festiu i popular i ni tan sols la pluja ens va poder aturar. En el vídeo que encapçala aquest projecte es pot veure ben clar.

El mur pintat de gris a punt de ser repintat


El mural ja pintat 

Malauradament, però, aquell mateix dia, un regidor del Partido Popular, membre del govern cardedeuenc, va denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra acusant directament a persones significades del moviment independentista local d'encapçalar aquell acte. Com a resultat de les diligències obertes, més les dades aportades de manera totalment arbitrària per la Policia municipal de Cardedeu, un total de 9 veïns de Cardedeu van resultar encausats com a presumptes autors d’una falta de deslluïment de bé immoble.
 
D’immediat, en conèixer-se la notícia, es va crear el col·lectiu “Jo també hi era” de suport i solidaritat envers els denunciats; així com per a la reivindicació activa de mantenir embellit amb l’estelada el mur d’entrada a Cardedeu.
 
El dia 3 de març de 2014 es va celebrar en el Jutjat d’Instrucció nº3 de Granollers el judici oral de faltes.  Tot i declarar no sentir-se culpables de res, d’haver participat en la repintada del mural conjuntament amb 400 persones més, i que l’Ajuntament de Cardedeu n’estava al corrent i en cap moment va posar cap impediment a la celebració de l’acte, vetllant fins i tot per la seguretat dels participants tota l’estona; al final, amb data de 17 d’abril de 2014, es dictà una vergonyosa sentència per la qual 8 dels 9 encausats van ser condemnats a quatre dies de localització permanent, al pagament de costos processals i a indemnitzar ADIF amb la quantitat de 7.640,40 € en concepte de responsabilitat civil pels danys causats en el seu mur.


En Joan Antoni, en Ramon, en Lluís, l'Oriol, en Josep, l'Andreu, la Sara i en Miquel.

Des del col·lectiu “Jo també hi era” considerem totalment injusta aquesta sentència.  Que més que un judici de faltes ha estat un judici polític contra l’independentisme.  Que s’ha condemnat a 8 caps de turc a pagar una xifra desorbitada per tal d’atemorir i silenciar les aspiracions del poble català a expressar, en aquest cas a Cardedeu i sobre un mur, la ferma voluntat d’avançar cap a la independència.  I que al cap i a la fi, aquesta sentència no condemna només a vuit persones, sinó que condemna a tota la gent que creu i vol que Catalunya sigui un país millor, més lliure i més pròsper per moltes sentències jurídico-polítiques que es llancin en contra. 
 
No obstant, i quan la sentència ara recorreguda esdevingui ferma i s’hagi de fer front a la indemnització assenyalada (que tot fa pensar que no serà pas ni revocada ni rebaixada significativament); les 8 persones condemnades, totes elles treballadores que amb prou feines, com la gran majoria de la gent d’aquest país, arriben com poden a final de mes, l’hauran de pagar solidàriament i amb un curt marge de temps.  Per això, des de “Jo també hi era” demanem la teva col·laboració per a poder pagar aquesta sanció; i com deia Vicent Andrés Estellés, que no puguin res contra un poble unit, alegre i combatiu. 



El proper dissabte 4 d'octubre, al Parc Pompeu Fabra (Pista Coberta) de Cardedeu es celebrarà l'Acte de Suport a "Jo també hi era!" sobre l'escenari hi aniran passant diferents artistes, de diferents disciplines, que han decidit col·laborar per reivindicar el "Jo també hi era!".

Han confirmat la seva presència a l'Acte de Suport: Miquel Gil, Pep Bou, Biel Majoral, Meritxell Gené i Quico Pi de la Serra.

Serà una nit per reafirmar-nos amb què la voluntat popular i els actes cívics no poden ser penalitzats des de l'obscurantisme ni la grisa i repressora manera de fer de l'espanyolisme més ranci. També amb la dignitat d'un moment nacional en què el que volem és aixecar el cap i cridar que som aquí i que no defallirem fins aconseguir-ho, i que l'estratègia de la por ja no ens fa por ni ens fa abaixar el cap, ans al contrari. Volem mostrar amb aquest acte un rebuig total a la utilització de vies judicials per a atemorir el desig d'un poble que vol expressar pacífica i democràticament la seva voluntat de ser lliure; el que per a uns pocs pretenia ser un merescut i alliçonador càstig, ha d'acabar sent una nova mostra de reafirmació cap a l'anhelada independència que estem a punt d'assolir.



Anirem informant del cartell de l'acte a mida que avanci la campanya a Tot Suma.
L'entrada està inclosa amb la recompensa de 20 €, la de 30 € (amb samarreta), la de 40 € (amb un recull històric de fotos del mural) i la de 80 € (amb una litografia numerada de l'obra de Jordi Castells).

ALTRES RECOMPENSES:
Per la gent que no pugui venir a l'Acte de Suport també hi ha l'opció de col·laborar amb 10€ (Fila Zero de l'Acte de Suport) per tal d'assumir la sanció entre tots.

I per als que vulguin aportar un mecenatge més important també hi ha les opcions de 500 €: ET PINTEM EL MURAL A CASA, amb que alguns dels molts que vam pintar el mur vindrem a casa vostra a fer-vos on indiqueu, una reproducció a escala del Mural de Cardedeu (i sí, heu llegit bé, per 500 €, nosaltres no cobrem pas 7.640,40 € per pintar una paret perquè no ho val, i perquè no som lladres ni mentiders), és una recompensa pensada per entitats, sales, indústries, ajuntaments, grans espais... etcètera,
i, per acabar, hi ha l'opció de 800 €: L'OBRA ORIGINAL DE L'ARTISTA JORDI CASTELLS - JO TAMBÉ HI ERA. Una obra única original sobre el Mural de Cardedeu, feta pel pintor i escenògraf Jordi Castells. En Jordi és un dels artistes cardedeuencs més reconeguts. Nascut al poble l'estiu del 1947, va estudiar a l’Escola Massana pintura i escultura. Durant la dècada dels 70 i dels 80, participa en la creació de l'equip de teatre GAT i la fundació de Ràdio Televisió Cardedeu, la primera televisió de Catalunya. Entra al món del teatre professional els anys 80 dissenyant i  realitzant cartells i escenografies. Té el seu taller a Santa Agnès de Malanyanes on treballa per la majoria d’escenògrafs, companyies i teatres del nostre país.



L'objectiu mínim de 7.640,40 € seran íntegrament per assumir, entre tots, els costos de la sanció imposada.
És el mínim del projecte perquè creiem que, per justícia i solidaritat amb els 8 encausats, hi hem d'arribar.

Si hi ha més aportacions serviran per assumir els costos del recurs i altres despeses judicials que s'estan produint i es poden produir en els propers mesos.

Després d'assumir tot el procés judicial i les despeses que se'n derivin, qualsevol benefici extra que es pugui aconseguir amb aquesta campanya de suport via Tot Suma servirà per despeses tècniques de l'acte de suport (previsió de 3.000 euros aproximadament) i tot el sobrant final, si n'hi ha, restarà per al manteniment i millora del mural amb l'estelada. En aquest darrer cas ho gestionarà l'entitat "Cardedeu viu i combatiu" en base a les decisions de l'Assemblea "Jo també hi era!".

Totes les despeses s'aniran detallant públicament des de la nostra pàgina de Facebook.

Així volem que el mural es mantingui en el futur



Mira els següents enllaços:

Diari Ara: La polèmica pel mur pintat de gris. 16 d'agost de 2013

Ràdio Televisió Cardedeu: 200 persones repinten el mural independentista de l'entrada de Cardedeu. 10 de setembre de 2013

El Punt - Avui: Sis persones citades per repintar el mural independentista de Cardedeu. 4 de novembre de 2013

Diari Ara: Història del mural independentista que va trencar un govern municipal. 8 de novembre de 2013

Diari Ara: Concentració a Cardedeu en suport dels sis encausats pel mural independentista. 10 de novembre de 2013

Nació Digital: Acte vandàlic conta el gran mural independentista de Cardedeu. 21 de desembre de 2103

La Xarxa: El mural de Cardedeu torna a ser independentista. 28 de desembre de 2013

El Nas de Cardedeu: Doble atac al mural de la paret de la via. 31 de desembre de 2013

VOTV: Declaren a Granollers els encausats pel mural de Cardedeu. 4 de març de 2014

Nació Digital: Multats per refer el mural de Cardedeu. 25 d'abril de 2014

El Nas de Cardedeu: La sentència del judici per la repintada del mur és condemnatòria. 25 d'abril de 2014

El 9 Nou: Els condemnats pel mural de Cardedeu se senten víctimes d'un procés polític. 6 de maig de 2014

Nació Digital: El mural independentista és repintat per 300  persones. 31 de maig de 2014

Ara Vallès: "Jo també hi era" busca mecenatge per donar suport als sancionats per pintar el mural independentista de Cardedeu. 30 de juny de 2014 

 



El mural de Cardedeu - JO TAMBÉ HI ERA!

Facebook     Twitter    

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

jotambehiera
jotambehiera
Cardedeu
Som el col·lectiu "Jo també hi era!" creat per al suport a les 8 persones sancionades injustament per embellir un mur en un acte popular on hi havia més de 400 persones, i per a la reivindicació activa de mantenir el mural independentista d'entrada a Cardedeu, símbol creat fa més de 15 anys.
297
sumadors
8950 €
dels 7640 necessaris
finalitzat
el 17/08/2014
Assolit 117%

Aporta-hi 10 €

71 sumadors
FILA ZERO DE L'ACTE DE SUPORT. Per tots els que no pugueu assistir a l'acte però vulgueu col·laborar en assumir entre tots la sanció per a que plegats mantenim el Mur de Cardedeu amb l'estelada com un símbol de llibertat. L'estelada del mur serà una mica vostra i els vuit encausats us estaran infinitament agraïts.

Aporta-hi 20 €

87 sumadors
(Queden 623 de 700 recompenses)
ENTRADA A L'ACTE DE SUPORT. L'estelada del mur serà una mica vostra, els vuit encausats us estaran infinitament agraïts, i gaudireu d'una vetllada de dignitat i de reafirmació històrica a Cardedeu.

Aporta-hi 30 €

66 sumadors
(Queden 40 de 100 recompenses)
ENTRADA A L'ACTE DE SUPORT + SAMARRETA. L'estelada del mur serà una mica vostra, els vuit encausats us estaran infinitament agraïts, gaudireu d'una vetllada de dignitat i de reafirmació històrica a Cardedeu i tindreu la samarreta del "Jo també hi era!", de color gris amb el mural vermell al pit.

Aporta-hi 40 €

33 sumadors
(Queden 72 de 100 recompenses)
UNA LÀMINA AMB UN RECULL HISTÒRIC DE FOTOGRAFIES DEL MURAL + ENTRADA A L'ACTE DE SUPORT. L'estelada del mur serà una mica vostra, els vuit encausats us estaran infinitament agraïts, gaudireu, si ho voleu, d'una vetllada de dignitat i de reafirmació històrica a Cardedeu i tindreu una làmina amb un muntatge d'un recull històric de fotografies del mural.

Aporta-hi 80 €

40 sumadors
(Queden 0 de 40 recompenses)
UNA LITOGRAFIA DEL MURAL + ENTRADA A L'ACTE DE SUPORT. L'estelada del mur serà una mica vostra, els vuit encausats us estaran infinitament agraïts, gaudireu, si ho voleu, d'una vetllada de dignitat i de reafirmació històrica a Cardedeu i tindreu una litografia del mural feta pel pintor i escenògraf Jordi Castells (d'una sèrie numerada de 40 unitats).

Aporta-hi 500 €

0 sumadors
(Queden 5 de 5 recompenses)
ET PINTEM EL MURAL A CASA. L'estelada del mur serà una mica vostra, els vuit encausats us estaran infinitament agraïts, i alguns dels molts que vam pintar el mur vindrem a casa vostra a fer-vos on indiqueu, una reproducció a escala del Mural de Cardedeu.

Aporta-hi 800 €

0 sumadors
(Queden 1 de 1 recompenses)
JO TAMBÉ HI ERA! - OBRA ORIGINAL DE L'ARTISTA JORDI CASTELLS. L'estelada del mur serà una mica vostra, els vuit encausats us estaran infinitament agraïts i l'obra única original sobre el Mural de Cardedeu, feta pel pintor i escenògraf Jordi Castells serà un record històric per tenir-lo a casa vostra.


Blog del projecte

Jo també vull ser-hi!

Fes com ells! Ajuda'ns a dir "Jo també hi era!". Segueix les instruccions i envia'ns la teva foto amb el cartell: El cartell per imprimir el pots descarregar del següent ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!