Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Plus ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya

Un projecte de jordiborras



  • Insereix-lo en una pàgina web

Plus Ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya és un projecte de llibre de fotografies del fotoperiodista Jordi Borràs sobre el nacionalisme espanyol a Catalunya i que comprèn el període 2009-2014. El llibre vol desmuntar el mite dels autoanomenats moviments «no nacionalistes» i mostrar els vasos comunicants entre l'espanyolisme i la ultradreta. L’edició del llibre anirà a càrrec de Pol·len Edicions i serà el tercer llibre de la col·lecció de fotografia documental «De l'ull al dit».

Què explica Plus Ultra?

El 13 de setembre de 2009 va passar a la història per ser el tret de sortida d’una onada de consultes independentistes que van regirar la consciència nacional. Aquell dia, un autocar carregat d'activistes de Falange Española de las JONS van manifestar la seva oposició a la consulta concentrant-se al bell mig d’Arenys de Munt. El poble, atònit, contemplava com un cordó de Mossos d’Esquadra protegia la cinquantena d’espanyolistes que feien onejar rojigualdas i la bandera del jou i les fletxes sota crits, amenaces i una actitud combativa contra aquell jornada festiva, reivindicativa i simbòlica.

D’aleshores ençà, un lent despertar de la societat catalana —però que ja venia de lluny, de molt lluny— ens ha portat a la situació actual: la convocatòria d’una consulta independentista per al proper 9 de novembre i l’atzucac d’un govern espanyol que ni sent ni escolta ni proposa res més enllà de «llei i constitució». Però no només ha estat l’independentisme el que ha sortit al carrer per reivindicar la seva voluntat, també ho ha fet l’espanyolisme, davant del «monstre» secessionista que el propi nacionalisme espanyol ha creat amb més eficàcia i celeritat que qualsevol moviment separatista.

Si fa pocs anys la diada del 12 d’octubre a Catalunya era patrimoni exclusiu de la ultradreta i dels militars, des de 2012 plataformes com Espanya i Catalans o el 12-O Moviment Cívic van organitzar els actes més massius que ha convocat l’espanyolisme aquestes últimes dècades: la concentració multitudinària a la Plaça de Catalunya de Barcelona que va voler marcar paquet davant d’un independentisme efervescent i que només amb dos anys ja s'ha consolidat. No obstant, l’intent democratitzador d’aquesta trobada massiva autoanomenada «no nacionalista», allunyant-se de la convocatòria tradicional de l’extrema dreta que se celebra a Montjuïc, no va impedir que aquest acte fos coorganitzat per partits parlamentaris i grupuscles ultradretans i populistes com per exemple, la mateixa Falange Española de las JONS.

Un dels eixos del llibre serà, precisament, l’estudi dels vasos comunicants entre l’espanyolisme i la ultradreta, la seva convivència i la negació de tal evidència, i ho farà de la manera més pràctica: amb les fotografies que demostren que no és gens casual que en pràcticament tots els actes organitzats en defensa de la unitat d’Espanya s’hi hagin trobat organitzacions o dirigents de l’extrema dreta espanyola a Catalunya.

I com ho farà?

Un centenar llarg de fotografies fetes durant el període 2009-2014 seran l'espina dorsal del llibre, organitzades per capítols i de manera cronològica. A més, el document anirà acompanyat d’una extensa introducció i d'una sèrie de col·laboracions molt especials —i que es faran saber d'aquí uns dies, un cop encetada la campanya— destinades a dotar d'un context històric i polític per fer del llibre un document imprescindible per entendre què està passant a l'altra banda de la trinxera, i no només perquè com a catalans n'hem de ser conscients, sinó perquè més enllà de les nostres contrades també ho han de saber.

Plus Ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya serà un llibre trilingüe: català, castellà i anglès. Un dels objectius principals d’aquest projecte és, precisament, que arreu del món es conegui de primera mà qui hi ha darrere del nacionalisme espanyol a Catalunya —com a la resta dels Països Catalans, però amb diferents ritmes i peculiaritats—. És per això, que les recompenses d’aquest projecte aniran destinades a enviar el llibre als periodistes dels mitjans de comunicació més influents del planeta. Per a fer la traducció en llengua anglesa i el text en diferents idiomes destinat a fer les trameses als periodistes internacionals el projecte comptarà amb el suport de l'associació Help Catalonia.

Què pensarà el cap de política d’internacional del The New York Times o els redactors del Der Spiegel quan vegin les fotografies de Plus Ultra i en llegeixin els continguts?

Sobre les recompenses

Bàsicament aquest projecte té la voluntat d'exportar el conflicte nacional que vivim a Catalunya, és per això que la majoria de recompenses van destinades a fer els enviaments a la premsa d'arreu del món. D'aquí a uns dies es farà públic el primer cens de mitjans on es faran els enviaments de premsa internacional.

Com que els enviaments internacionals són molt cars també hi ha altres recompenses més econòmiques i molt atractives: la compra del paquet de llibres Plus Ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya i de Warcelona, una història de violència, publicat l'any passat pel mateix autor o bé endur-se el llibre amb una o més fotografies d'arxiu de temàtica independentista que es faran saber properament al bloc del projecte d'aquí a uns dies.

Sobre els diners recaptats

El pressupost global del projecte contempla l'edició del llibre amb tot el seu procés (maquetació, impressió i enquadernació), l'elaboració de les recompenses amb còpies fotogràfiques d'alta qualitat, les despeses d'embalatge i enviament dels llibres i la compra, enviament i embalatge dels llibres per a la premsa internacional. També hi ha prevista una partida de diners per a publicitat i màrqueting durant el procés de mecenatge.

Sobre l'autor

Jordi Borràs, nascut al barri de Gràcia de Barcelona l'any 1981, és il·lustrador i fotoperiodista. Des de molt jove s'interessa per les arts plàstiques i s'hi comença a formar de manera autodidacta. El 2001 exposa obra per primer cop i poc temps després decideix ingressar a l'Acadèmia Maldà per aprofundir en el dibuix i la il·lustració. Uns anys després cursa el Graduat Superior en Il·lustració de l'Escola Massana de Barcelona, on també descobreix la seva altra gran passió, la fotografia. Des de llavors, compagina professionalment totes dues disciplines –il·lustració i fotografia– i s'especialitza en qüestions socials. Ha publicat il·lustracions a una gran varietat d'editorials i revistes, sent autor i coautor de diversos títols il·lustrats i col·labora com a fotoperiodista freelance a NacióDigital.cat, el Setmanari Directa o l'agència Demotix, entre altres. En el camp de la fotografia destaca l'edició del seu primer llibre el passat 2013, Warcelona, una història de violència.

---
Entre tots ho podem fer possible. Som-hi!

Plus ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya

Facebook     Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

jordiborras
.
231
sumadors
8186 €
dels 6800 necessaris
finalitzat
el 30/05/2014
Assolit 120%

Aporta-hi 10 €

16 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre

Aporta-hi 25 €

112 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre

Aporta-hi 32 €

23 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre + rebràs una còpia fotogràfica de 20x30cm d'una manifestació independentista (a escollir entre 10 imatges d'arxiu)

Aporta-hi 40 €

46 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre "Plus Ultra" + rebràs un exemplar del llibre "Warcelona"

Aporta-hi 55 €

1 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + realitzaràs un enviament del llibre a un mitjà de comunicació de qualsevol part del món [alerta, aquesta recompensa inclou l'enviament d'un llibre a un periodista internacional però no l'enviament d'un llibre per a tu]

Aporta-hi 60 €

19 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre + realitzaràs un enviament del llibre a un mitjà de comunicació europeu

Aporta-hi 70 €

6 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre + realitzaràs un enviament del llibre a un mitjà de comunicació de fora del continent europeu

Aporta-hi 95 €

3 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre + realitzaràs dos enviaments del llibre a dos mitjans de comunicació europeus

Aporta-hi 125 €

2 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre + realitzaràs dos enviaments del llibre a dos mitjans de comunicació de fora del continent europeu

Aporta-hi 150 €

2 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs quatre exemplars del llibre + rebràs quatre còpies fotogràfiques de 20x30cm d'una manifestació independentista (a escollir entre 10 imatges d'arxiu)

Aporta-hi 200 €

1 sumadors
Apareixeràs als agraïments del llibre + rebràs un exemplar del llibre + realitzaràs tres enviaments del llibre a tres mitjans de comunicació de qualsevol part del món


Blog del projecte

Plus ultra: presentació del llibre a Barcelona
Finalment després d 'un any de feina des de l'anunci del projecte, Plus ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya, ja té data de presentació ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!