Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Chico Buarque en català

Un projecte de SergiDanti



  • Insereix-lo en una pàgina web

El nostre Enric Hernàez, en un article titulat "Chico Buarque: L'Esplendorosa Humilitat", diu: "L'emoció envolupant del Chico neix del sentiment de l'humil, de l'home que tan sols pot oferir-se a si mateix. I això és el que percebo en escoltar a Buarque: un home que s'ofereix a si mateix".

Hem viatjat i hem vist. Quan volíem comunicar als catalans la experiència vital d'haver conegut un dels artistes més complets i admirats del món, tant per la seva altura poètica com pel seu compromís polític, tant per la seva cultura i finesa conceptual com pel seu ressò popular en l’Amèrica “no-del-Nord”, només comparable al que han tingut, sumats, Serrat, Llach, Martí i Pol i Pere Calders, per dir alguns... ens trobàvem amb la barrera de l’idioma.
Aquestes cançons, que no és podrien fer si no fos per l'immens suport que significa la guitarra de l’Euclydes Mattos, ens fiquen de cap i de cop, dins del món salvatge de les dones, els homes, els governants, el poder, els éssers quotidians... els sentiments desfermats, amb el que tenen de meravellós i terrible, d'incoherent i vital. Ha compost i ha fet cançons des del cor d'una dona, d'un pobre, de lesbianes, d’assassins, de rics, d'un travesti, d'un adolescent enamorat o d'un filòsof.
No tenim dubte que la cultura musical catalana ha de conèixer traduït l'autor més interessant d’Amèrica “no-del-Nord”, dels últims 40 anys.
 
Vivim temps complexes, en poc similars als del Brasil de la dictadura, però amb molts elements que... com ho diria... hi “tenen un ressò”. Ja ho jutjareu vosaltres mateixos.


 
L’AUTOR: No parlarem molt de Chico Buarque. Només volem parlar de la importància de tenir les seves cançons traduïdes al català. Dir que és l'autor de més èxit al Brasil, que va haver-se d’exiliar, que va compondre himnes revolucionaris com "Mal que et pesi en a tu", present al nostre CD, que es va riure amb profunda intel·ligència de la censura de la dictadura (mai varen pensar que quan creien estar autoritzant la cançó "Cálice" que diu: "Pai, afasta de mim este cálice" ("Pare, aparta de mi aquest calze") el que estaven fent era difondre per tot el país al Chico Buarque, cantant: "Pai: afasta de mim este cale-se! que s'escolta igual. Però significa: "Pare: aparta de mi aquest "callis!"... de vi tintat de sang..."
 
La seva lluita contra el masclisme i defensa de les dones l'ha portat a escriure moltes cançons amb ironia (com "Dones d'Atenes") i passió de dona real, i en les quals no dubta en assumir el paper femení quan les canta .
 
Chico és un autor “Shakespearià”: Tal com ho vivim en el gran escriptor anglès, en cada moment mínim, minso, accidental i senzill de la vida normal, pot sortir una càrrega de profunditat que ens farà gaudir i ampliar el límit de la nostra sensibilitat. Que ens farà unir aquesta quotidianitat amb la profunditat dels sentiments humans, dels moviments socials i la filosofia del grup.
 
És el que té la poesia...

ELS DINERS RECAPTATS ES DESTINARAN AL DISSENY, EDICIÓ I FABRICACIÓ DELS CD'S I ELS LLIBRETS QUE ELS HAN D'ACOMPANYAR.
________________________________________________________________________
 
QUI SOM

Chico Buarque

Premiat i respectat i admirat tant com a compositor, com a novel·lista i com a poeta, Chico Buarque és una referència obligatòria de la música brasilera dels anys 60 fins avui. La seva influència és decisiva en pràcticament tot el que ha creat musicalment el Brasil en els últims 35 anys, pel estil melòdic, harmònic i poètic que les seves obres presenten.

Euclydes Mattos

Euclydes Mattos va començar la seva carrera professional amb amb catorze anys i, encara que va estudiar la carrera de Dret, va decidir dedicar-se exclusivament a la música, a la qual ha consagrat els últims trenta anys. La seva trajectòria s'ha desenvolupat no només com a intèrpret sinó com a compositor, una doble labor que s'ha plasmat en els cinc discos editats fins avui.

Sergi Dantí

Nascut  a Buenos Aires, nét de destacats exiliats catalans, és un veterà coneixedor de l'escenari, doncs hi ha treballat, a més d'actor i comediant, també en les facetes de director musical, de cantant, de manager, músic, compositor, escriptor, arranjador musical, director d'orquestres, cantant. Escriu i representa els seus propis espectacles a diversos països i festivals internacionals. Actualment, gira amb la Fira “Estelània” per tota Catalunya.

Podeu veure les biografies completes al Blog del projecte

 
LES CANÇONS
 
VALSET: Una cançó per sentir. Per recordar allò que encara no ha passat. Per desitjar el que hauria de passar cada dia.
 
AQUESTA NOIA: Un Sr de cabells ja blancs s’enamora d’una noia. Molts anys els separen, molts costums, molts hàbits. D’entrada, a ella li sobren les hores: i el conta els minuts com un avar, mentre se li esvaeixen els segons del seu dia, sempre curt...
 
ELLA ÉS BALLARINA... i jo sóc funcionari: el nostre amor és preciós, però els horaris... no ens combinen. Quan ella abaixa el teló, jo estic obrint l’oficina
 
BASTIDORS: Els bastidors dels teatres amaguen moltes històries. Chico va compondre aquesta cançó per Cauby Peixoto, un famós cantant gai dels anys 50, d’aquells que havien d’ocultar-ho tot.
 
CANVI PETIT: La Separació: això és teu, això és meu, això t’ho quedes... M’emporto la rancúnia, el dolor, la venjança. Et deixo els llençols amb les taques d’amor.
 
DE TOTES LES MANERES D’ESTIMAR... ja ens hem estimat amb totes les paraules fetes per ferir. Però  ara... treu les ungles que em claves al cor, que arriba l’estiu i ja em batega boig i viu.
 
DONES D’ATENES
Tot el patiment secular de les dones, en aquesta exhortació (irònica, per si algú no ho sap veure) a què se les prengui com a exemple.
 
LÍGIA:
Homenatge a Tom Jobim, el gran compositor del Brasil, amb qui el Chico hi ha col·laborat  molts cops.  Cançó “de praia”, com diu l’Euclydes. L’amor està, sempre, fet de dubtes.
 
TATUATGE:
L’amor profund i desesperant d'una dona. A moltes cançons d’en Chico parlen les dones. Vol ser un tatuatge en la pell del seu amor.
 
TEMPS
A més de ser un gran instrumentista, l’Euclydes és un excel·lent compositor. No podia estar sense cantar aquesta cançó que ha fet dedicada al Temps. Profunda, sensible. Com ell.
 
Nota sobre la gravació

SERGI DANTÍ: veu, versions, arranjaments
EUCLYDES MATTOS (guitarres i arranjaments)
PABLO GIMÉNEZ (flautes)
ORIOL GONZALEZ (baix)
DANIEL LEVY (bateria)
Tècnic de so: PERE HERNÁNDEZ
Supervisió literària: ROSA GASULL


CANÇONS I VÍDEOS DE CHICO BUARQUE



Chico Buarque Na Carreira

Chico Buarque - Carioca ao Vivo (concert sencer)

Mambembe - Chico Buarque e Roberta Sá

 


Chico Buarque en català

Facebook     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

SergiDanti
SergiDanti
Barcelona
CantActAutor (canto i actuo el que escric), capficat amb enriquir el mon cultural català amb traduccions per a permetre-li viure els més grans autors del Brasil, que sumen lletres profundes a les seves musiques precioses, que han estat cabdals en les resistències a les dictadures i en cantar les lluites socials i en augmentar la sensibilitat humana de la gent. Quanta més gent sigui sensible, més gent farà moure coses.
43
sumadors
1720 €
dels 1500 necessaris
finalitzat
el 23/10/2013
Assolit 114%

Aporta-hi 15 €

17 sumadors
Avançament del CD en format digital + 1 còpia del CD en format físic (enviament inclòs)

Aporta-hi 20 €

12 sumadors
Avançament del CD en format digital
+ 1 còpia del CD en format físic (enviament inclòs)
+ entrada al recital de presentació.

Aporta-hi 25 €

3 sumadors
Avançament del CD en format digital
+ 1 còpia del CD en format físic (enviament inclòs)
+ llibret amb les llletres en versió bilingüe (enviament inclòs)
+ entrada al recital de presentació.

Aporta-hi 30 €

3 sumadors
Avançament del CD en format digital
+ 1 còpia del CD en format físic (enviament inclòs)
+ llibret amb les llletres en versió bilingüe (enviament inclòs)
+ entrada al recital de presentació
+ aparèixer als agraïments del disc

Aporta-hi 50 €

3 sumadors
Avançament del CD en format digital
+ 1 còpia del CD en format físic (enviament inclòs)
+ llibret amb les llletres en versió bilingüe (enviament inclòs)
+ entrada al recital de presentació
+ aparèixer als agraïments del disc (amb fotografia)

Aporta-hi 80 €

2 sumadors
+ CANÇONS ESSENCIALS

Avançament del CD en format digital
+ 1 còpia del CD en format físic (enviament inclòs)
+ llibret amb les llletres en versió bilingüe (enviament inclòs)
+ entrada al recital de presentació
+ aparèixer als agraïments del disc (amb fotografia)
+ CD "Cançons essencials Catalanes" de Sergi Dantí (enviament inclòs)

Aporta-hi 250 €

3 sumadors
+ RECITAL A DOMICILI (Catalunya)

Avançament del CD en format digital
+ 1 còpia del CD en format físic (enviament inclòs)
+ llibret amb les llletres en versió bilingüe(enviament inclòs)
+ entrada al recital de presentació
+ aparèixer als agraïments del disc (amb fotografia)
+ Recital acústic particular al vostre domicili


Blog del projecte

PRE-ESTRENA PER AMICS

Aquest DIJOUS, a las 21:30 hs, al CÓMICO, d'Aribau 87 (amb Mallorca).   PRE-ESTRENA DEL CD "TOTES LES MANERES DE ESTIMAR" que tant generosament vareu ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!