Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

LLAVORS DE LLIBERTAT. Cala i la generació oblidada

Un projecte de homenatge_cala • Insereix-lo en una pàgina web

Llavors de llibertat ressegueix la història de l'independentisme i pren com a fil conductor el compromís de Josep de Calassanç Serra 'Cala', mort el desembre del 2011, i de la seva generació, amb l'alliberament dels Països Catalans. La lluita que van començar als 60, i que han continuat fins als nostres dies, ha estat el substrat necessari per al moment que viu el nostre país, malgrat l'oblit a què els ha sotmès el relat oficial de la Transició espanyola.

 

Les persones entrevistades ens transporten als orígens d'un moviment polític que lluitava per la ruptura amb l'Estat franquista, com a condició prèvia per a plantejar una nova societat en llibertat. En un moment d'efervescència mobilitzadora, en què els somnis semblaven a tocar, les cúpules polítiques i sindicals de bona part de l'antifranquisme optaven per la reconciliación nacional i pactaven la seva integració a l'Espanya constitucional. La traïció dels líders, com l'anomenava Xirinacs. 40 anys després, se'ns fa evident que aquella opció només va servir perquè tot quedés atado y bien atado.

 

Quan el crit unànime era el de "llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia" una fornada de joves militants va fixar la vista en un horitzó més llunyà. Van dibuixar un nou mapa de lluita amb uns punts cardinals clars: independència, socialisme, Països Catalans. Naixia l'independentisme contemporani. El documental recull el testimoni de persones que van abocar-se de ple a aquestat combat: són ells els qui ens expliquen els plantejaments polítics i l'alt preu que van haver de pagar per aquest compromís amb les seves idees i amb el país.

 

Seguim el camí del Cala, que de ben jove s'implica en la militància política. Primer, en l’aparell de propaganda clandestina, en els darrers temps de l’Assemblea de Catalunya i en el Comitè Català Contra la Constitució espanyola. Més tard, en la fundació de Terra Lliure. I quan es veu forçat a refugiar-se a Catalunya Nord, lluny d'abandonar la lluita, s'involucra en diverses iniciatives culturals que amb el temps han esdevingut pilars bàsics per al teixit social i polític nord-català, com Aire Nou de Baó o Arrels.

 

Anem al Fossar de les Moreres, que va esdevenir punt neuràlgic per a l'independentisme. Visitem el monestir de Cuixà, que va jugar un paper clau en l'acolliment de refugiats. Descobrim els búnquers del cap de Leucata, on s'hi entrenaven escamots de Terra Lliure. Pugem al Castell de Rià, on el 1979 va tenir lloc la fundació d’Independentistes dels Països Catalans (IPC). Anem a la Roca de Gavà, un escenari d'intenses lluites obreres estretament connectades al moviment independentista.

 

Llavors de llibertat és un homenatge al Cala: als seus valors, a la seva coherència, al seu ferm compromís. És també un homenatge a tota una generació que ha treballat de manera infatigable, insubornable, injustament invisible, per la construcció dels Països Catalans. Una reivindicació del seu llegat que explica moltes coses del nostre present.

Durada aproximada: 80 min.
Més info: homenatgecala.wordpress.com
Comissió Homenatge Cala: Casal de Perpinyà, Arrels, Aire Nou de Bao, Catalunya Nord per la Independència (ANC), la Llibreria, CAL, Alerta Solidària, Llibertat.cat i CDMMM.


LES RECOMPENSES

L'auca

Auca dels 350 anys del Tractat dels Pirineus, en format revista.

La serigrafia
Il·lustració sobre paper seguint la tècnica de serigrafia de dibuix directe, procés totalment artesanal. Sèrie numerada i signada per l'autor Jordi Borràs, de format DIN A3.
El llibre
F(r)iccions al Pirineu és un llibre de relats de ficció, de quinze escriptors i escriptores d'arreu dels Països Catalans, ambientats en la signatura del Tractat dels Pirineus l'any 1659.

El lot de discos
Selecció de 4 discos de música, a cura de Ràdio Arrels.


 


LLAVORS DE LLIBERTAT. Cala i la generació oblidada

Facebook     Twitter     Web

 • Fes una pregunta Tens algun dubte?
  Pregunta-li directament al creador del projecte
 • Fes un comentari Vols opinar?
  Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

homenatge_cala
180
sumadors
5780 €
dels 5000 necessaris
finalitzat
el 24/05/2013
Assolit 115%

Aporta-hi 12 €

20 sumadors
Descàrrega del documental (HD) + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 20 €

95 sumadors
DVD del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 30 €

23 sumadors
Auca + DVD del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 50 €

34 sumadors
Serigrafia + Auca + DVD del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 125 €

6 sumadors
Llibre + Serigrafia + Auca + 2 DVD's del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 250 €

2 sumadors
Lot de discos + Llibre + 2 Serigrafies + Auca + 3 DVD's del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 400 €

0 sumadors
Lot de discos + Llibre + 3 Serigrafies + Auca + 5 DVD's del documental + El teu nom als crèdits


Blog del projecte

Moltes gràcies per fer possible ‘Llavors de llibertat’!
180 persones heu fet superar amb èxit l’objectiu que ens proposàvem i s'han aconseguit 5.780 € per a finançar el documental d'homentage al Josep de Calassanç Serra i Puig 'Cala' i la seva generació. El ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

 • Troba'ns al Facebook
  Troba'ns al Twitter
  Escriu-nos!