Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Guia d'acompanyament emocional a les famílies

Un projecte de Nadocat

Guia d'acompanyament emocional a les famílies
  • Insereix-lo en una pàgina web

Presentació

Des de l’Associació Nadocat ens adrecem a vostès per a que ens ajudin a fer arribar un material a aquelles famílies que s’enfronten a la criança d’un fill o filla: Guia d'acompanyament emocional a les famílies a l'inici de la vida del nadó. Des de l’embaràs fins als 4 mesosGuia del acompañamiento emocional a las familias al inicio de la vida de su bebé. Desde el embarazo hasta los 4 meses.
Aquest material neix després de tres anys d’elaboració, per part d’un grup de treball de Nadocat (formant-ne part els professionals de la psicologia perinatal autors de la Guia), on davant les incerteses i preguntes que genera la parentalitat, o neguits que poden conduïr a un desencontre (els casos d'autisme ha augmentat un 39% el 2022), hem considerat important realitzar un document on es pugui oferir informació contrastada respecte a aquest moment vital, donar resposta a les inquietuds de les mares i els pares, acostar-los al moment evolutiu i emocional del seu nadó, acompanyar-los en el procés d’esdevenir pares, així com ajudar a identificar patiments que poden repercutir en la salut i cal que siguin atesos (els diagnòstics de trastorn de relació i comunicació han augmentat un 25% l'any 2022 a Catalunya).
Per tant, en aquesta Guia ens hem centrat en aquells moments que generen més inquietuds, sentiments, o preguntes que poden aparèixer; són moments tant especials i a la vegada tant vulnerables, que els recollim en un tríptic per tal que a partir d'aquest es pugui accedir al contingut de la Guia, ja sigui per llegir-la o escoltar-la. 
Són moltes preguntes, moltes incerteses, i molts neguits que, sovint si tot això no és atès o resolt, pot dur a un patiment i desencontre entre una mare i el seu nadó, o que un nadó se senti sol, o que la nova família pateixi en comptes de gaudir i tot plegat pot derivar a un trastorn si no es detectat i atès, tal com ho mostren aquestes dades psicodiagnòstiques abans esmentades i publicades per la Generalitat de Catalunya (2023).

L’Associació Nadocat és una entitat sense ànim de lucre, que es preocupa per l’assistència integral del nadó i la família, i està formada per un grup de professionals que treballen en l’entorn sanitari, psicològic i social. Per a més informació poden consultar la web www.nadocat.org, Instagram o Facebook.
 

Objectiu

Poder fer arribar a mares, pares o cuidadors -que es troben en una situació d’embaràs, part o amb un nadó de 0 a 4 mesos-, uns continguts d’aquelles situacions que poden preocupar, que plantegen preguntes i sobre les que és necessari buscar respostes, il·luminar els moments foscos i ajudar a pensar, per tal d’estar al seu costat i donar sortides en cas de necessitat. Si davant d’una situació, nova o confusa, s’és capaç d’observar i s’intenta entendre i comprendre què passa tant des d’un/a mateix/a, com i molt especialment des dels sentiments de  l’infant, poc a poc els pares aniran trobant unes bones respostes pels seus fills o filles. Però si amb això no es troba la solució donem altres camins per veure si es necessita ajuda i a qui cal acudir.

 

(TRÍPTICS EN CATALÀ I CASTELLÀ QUE DONA ACCÉS A LA GUIA)


Contingut

S’ha pensat en un primer format (un tríptic) que il·lustri els sentiments i neguits de cada situació exposada, i que a partir d’aquí puguin accedir a escrits breus i propers -a través d'un codi QR-, que majoritàriament ocupen de 2 a 4 pàgines, o a un Podcast, estructurats en els següents apartats:
 
  • Embaràs
  • Part i Postpart
  • Famílies d’infants prematurs
  • El Vincle i la separació 
  • Ser pare o fer de pare: el tercer membre de la família
  • L’Alimentació
  • El Son
  • El Plor
  • El Joc
  • El nadó té dificultats o neix amb una discapacitat
  • El dolor per la pèrdua del bebè
 
Al final de cada capítol hi ha un apartat, el Buscant Respostes, que esquemàticament mostra: Quan s’ha de consultarMotius per consultar a un professional, i A qui consultar.
També s’adjunta el llistat dels Centres de Desenvolupament Infantil i d’Atenció Precoç a Catalunya (CDIAP), dels Centres de Salut Mental d'Adults (CSMA), i de les unitats d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), per a que es visualitzi els recursos que hi ha per a la perinatalitat i la primera infància, i l’enllaç amb la Guia de prestacions a la Prematuritat 2022 de Prematura.
Al final hi ha un breu Glossari per aclarir o ampliar els conceptes esmentats.
De tot això s’ha realitzat una versió en català i una altra en castellà, tant del tríptic (cada cara, un idioma) com de la Guia (escrita o explicada).
El Col.legi Oficial de Psicologia de Catalunya en dona el seu suport, el que avala la qualitat de les aportacions que en fa.
 




Autoria

El grup de treball, i que signen el capítols corresponents, ha estat compost per: Marcel Cortada, Mireia Lanaspa, Mercè Leonhardt, Antònia Llairó, Àfrica Miquel, Montserrat Monterde, Isabel Ridaura.
Il·lustracions: Teresa Tolosa
Els autors són professionals de la psicologia de llarga experiència en l’atenció perinatal (tant de mares i pares, com de nadons) i socis de l’Associació Nadocat.
 
Format i difusió

Es realitzaran tres formats del contingut:
  • En paper, tipus tríptic (veure apartat Objectiu): aquí es mostraran els diferents apartats que aniran acompanyats de breus missatges sobre cada tema i, si interessa informar-se més, es podrà baixar el contingut a través d’un codi QR.
  • En format digital: el document sencer (100 pàgines). Es tindrà accés a través del codi QR, i es baixarà a l'ordinador, tablet o mòbil en format pdf.
  • Podcast: en la mateixa pàgina on es pot descarregar el llibre hi haurà un breu resum de cada capítol, per tal de facilitar l'accés al contingut.
El tríptic es vol repartir en aquells serveis o centres on atenen a dones embarassades o després quan estan amb el seu nadó, ja siguin de tipus sanitari, social o educatiu, repartits per tot Catalunya.
 
Pressupost

Els diners pressupostats aniran destinats a l’elaboració del tríptic, la revisió del document, i la impressió i distribució del tríptic (10.000) pels màxims centres de Catalunya que atenen a la primera infància. Tots aquells diners que superin l'objectiu econòmic aniran integrament a poder imprimir i repartir més tríptics i a més indrets de Catalunya (on cada any hi ha 57.000 parts, o 19.000 casos nous atesos als CDIAPs).

Els professionals que ajudem a les famílies en aquests primers moments sabem que hi ha molt en joc, i per tant cal articular el màxim d'ajudes. Aquesta és una d'elles.


Nota: TotSuma és una plataforma de "Tot o Res", per tant el projecte només disposarà dels diners si arribem a l'objectiu econòmic.
Per fer-ho, cal fer uns senzills passos:
1- Anar a Registrar-se: si voleu que sigui una aportació anònima posar inicials o un seudonim, mail, i una contrasenya.
2- Anar al vostre correu i buscar el mail de verificació de TotSuma i validar-lo.
3- Anar altre vegada a TotSuma i clicar a Entrar.
4- Ja esteu dins el vostre compte de TotSuma i ara podeu fer aportacions a qualsevol projecte. Marcar la quantitat a aportar. Es demanarà accés a una recompensa. En el nostre cas la recompensa directa és poder accedir al llibre a través del codi QR (veure Continguts). Els altres oferiments també són d'accés digital i no físic.
5- Fer el pagament.
6- Gaudir de la satisfacció i la il·lusió que heu ajudat a posar un granet de sorra en moltes tendres famílies o, en molts casos, molt més que això.
Gràcies per voler ajudar al futur de tots.

Facebook     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

Nadocat
Nadocat
Sant Just Desvern
L’Associació Nadocat és una entitat sense ànim de lucre, que es preocupa per l’assistència integral del nadó i la família, i està formada per un grup de professionals que treballen en l’entorn sanitari, psicològic i social. Per a més informació poden consultar la web www.nadocat.org, Instagram o Facebook.
40
sumadors
4010 €
dels 4000 necessaris
finalitzat
el 29/12/2023
Assolit 100%

Aporta-hi 10 €

6 sumadors
Aquesta Guia, que es vol fer arribar a les tendres mares i pares, pot ajudar a prevenir situacions que poden derivar en problemes del desenvolupament, com per exemple fent l'avis de no fer servir l'ús de pantalles en la petita infància.

Aporta-hi 25 €

4 sumadors
Durant l'any, Nadocat, ofereix recompenses constants. Realitza ponències gratuïtes als professionals de salut per afavorir una millor atenció a les famílies. Ara es pot agrair això rebut durant anys ajudant, també, a que les noves famílies rebin aquest material; o si no s'és professional de la salut, pensant en ajudar a les tendres famílies, que són als qui va dirigit això.

Aporta-hi 50 €

7 sumadors
Nadocat penja a Youtube totes les ponències que ha gravat, i així oferir tota aquella formació o difusió de coneixement per aquell que no hagi pogut assistir i en vulgui aprendre.

Aporta-hi 100 €

20 sumadors
A una major voluntat d'aportació per ajudar aquesta campanya de prevenció materno-infantil, pensant que això pot incidir en la salut de les mares i a un millor desenvolupament dels infants.

Aporta-hi 500 €

3 sumadors
A una major voluntat d'aportació per ajudar aquesta campanya de prevenció materno-infantil, pensant que això pot incidir en la salut de les mares i a un millor desenvolupament dels infants.

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!