Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Fem créixer el Seguici!

Un projecte de ElTiller

Fem créixer el Seguici!
  • Insereix-lo en una pàgina web

Després de 8del9:Festa Major, Àlvar Borrell i Dani López tornen amb un nou treball sobre les Festes del Tura: la revisió del Seguici Popular. Un projecte amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura, que necessita un impuls extra per poder arribar a ser realitat.
 

Què és el Seguici Popular?

Les Festes del Tura tenen un imaginari divers, amb actes considerats patrimonials que cal conservar i recuperar. Aquestes manifestacions tenen una personalitat i una identitat concreta, amb un espai, uns actors, un públic i una sonoritat determinats.

El 2017 es va crear el Seguici Popular de les Festes del Tura per donar espai a la faràndula històrica del centre de la ciutat (l’àliga, el drac, el pollastre i el conill) i les entitats de cultura popular (els bastoners, els diables i els castellers). El Seguici ha anat consolidant-se, i ara ens hem decidit a donar-li un fort impuls per elevar el seu valor artístic i esdevenir un dels puntals del programa de Festes del Tura. 

Aquest impuls consistirà en dues accions:

1- Creació de l’Orquestra Tradicional del Tura

Les figures del Seguici són d’un gran valor històric i artístic. Volem posar un acompanyament musical a la seva alçada amb una formació completament nova i creada per a l’ocasió: l’Orquestra Tradicional del Tura. El compositor Dani López arranjarà cadascuna de les peces i dirigir una formació de 17 músics, amb gran presència d’olotins (per reivindicar el talent local) i d’instruments tradicionals (per donar-los espai per lluir dins el programa de festes). 

A l’Orquestra Tradicional del Tura hi trobarem flabiol tradicional, cornamusa, tible, tarota, trompeta, fiscorn, trombó, tuba, timbal redoblant i tabal fondo. Una sonoritat propera a la que ens ofereix la cobla de sardanes, però amb nous matisos provinents de la tradició.
 

2- Revisió de la posada en escena dels elements del Seguici

Posar en valor les figures passa per aconseguir una sonoritat treballada, però també cal assegurar la qualitat del vestuari dels portadors i del ball de les figures. El coreògraf Àlvar Borrell redefinirà els elements coreogràfics per poder exprimir al màxim la personalitat de les peces, i treballar una posada en escena que asseguri un model que es pugui mantenir durant els propers anys. Això anirà lligat a un redisseny dels vestuaris de cada portador segons l’estètica de les figures

La finalitat de la proposta no és convertir el seguici en una reproducció del que podria haver estat el seguici al segle XVIII, sinó quelcom contemporani, amb una formació singular i amb unes noves peces d’imatgeria; amb la possibilitat de poder-ne incorporar de noves sempre que es compleixin els criteris d’admissibilitat. I poder-ho fer coexistint amb la resta d’actes de les Festes del Tura mantenint-ne la identitat pròpia. 

Què ens doneu a canvi?

Hem preparat unes recompenses molt especials per a tothom qui col·labori, que us explicarem seguidament:

1 - Totebags

Us proposem dos models diferents a escollir, amb dos dissenys relacionats amb el seguici:
Per una banda, el Segui sisplau és el nom de l'última peça que es toca durant el Seguici, i és un joc de paraules que sona igual que "El Seguici us plau". Enguany, amb les mesures de seguretat, es converteix en un joc encara més escaient.  Per altra banda, l'altre disseny representa l'orb imperial que porta la talla de la Mare de Déu del Tura, i que hem escollit per a icona de l'Orquestra del Tura. 
 
 

En cas de voler els dos dissenys, podeu agafar la recompensa dues vegades!

2 - Litografies

Diferents artistes d'Olot i comarca s'han animat a col·laborar amb el projecte i hem creat junts un projecte molt especial: cadascun ha escollit una de les peces del seguici i n'ha fet una interpretació gràfica a sobre de la partitura amb la música de la peça que ha triat. Amb això, hem creat una col·lecció de litografies amb un gran valor artístic. Podreu escollir la litografia que voleu en funció de la peça que us agradi més o de l'artista que preferiu. 

Voleu saber qui farà cadascuna de les litografies? Haureu d'estar pendents al nostre compte d'instagram @eltiller.cat per saber-ho!

3 - Trobada amb els directors del Seguici

Us oferim un col·loqui amb el director musical Dani López i el director escènic Àlvar Borrell per parlar sobre el procés de producció del Seguici, de quins referents s'han pres i com s'han gestat els nous arranjaments. Quan el procés finalitzi, buscarem una data per dur a terme la trobada amb tots els sumadors que hagin escollit aquesta recompensa.


Què en farem, dels diners?
Dur a terme la reproposta del Seguici és com crear un espectacle escènic, on hi estan intervenint directors musicals, directors escènics, tècnics. Fa falta material i hores de treball i assaig per poder-lo fer realitat. Les vostres aportacions ajudaran a aconseguir aquests objectius:
  • Pagar els arranjaments de les noves peces que està preparant en Dani López.
  • Pagar els assajos de l'Orquestra Tradicional del Tura.
  • Comprar instruments: dues tarotes-tible encarregades a Jordi Aixalà i un timbal redoblant i dos tabals encarregats a Miquel Àngel Ortiz.
  • Aconseguir el vestuari de l'Orquestra Tradicional del Tura.
  • Confeccionar elements de vestuari per als portadors de les figures.
 

I què farem si superem l’objectiu?

El Seguici és un projecte viu. L'edició de 2021 servirà per posar la base sobre la qual continuar treballant els propers anys. Aconseguir superar l'objectiu de 2.500€ implicaria poder tenir més facilitat per seguir el camí. Com a objectius futurs, tenim en ment:
  • Enregistrar totes les peces, per poder tenir-les guardades, recuperar-les i gaudir-les en qualsevol moment, en àudio i/o en vídeo.
  • Recuperar o restaurar alguna de les peces de faràndula històrica de la ciutat per incorporar-la al Seguici en properes edicions.

Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

ElTiller
ElTiller
Olot
85
sumadors
2525 €
dels 2500 necessaris
finalitzat
el 15/09/2021
Assolit 101%

Aporta-hi 5 €

1 sumadors
Agraïment a la web d'El Til·ler

Aporta-hi 10 €

30 sumadors
1 Totebag a escollir + Agraïment a la web d'El Til·ler

Aporta-hi 20 €

31 sumadors
1 litografia del seguici a escollir + Agraïment a la web d'El Til·ler

Aporta-hi 50 €

18 sumadors
1 Totebag a escollir + 2 litografies del seguici a escollir + Agraïment a la web d'El Til·ler

Aporta-hi 100 €

1 sumadors
1 Totebag a escollir + 4 litografies del seguici a escollir + Trobada amb els directors del Seguici + Agraïment a la web d'El Til·ler

Aporta-hi 150 €

4 sumadors
Col·lecció completa de litografies del seguici + Agraïment a la web d'El Til·ler

Aporta-hi 200 €

0 sumadors
Placa commemorativa + Agraïment a la web d'El Til·ler


Blog del projecte

Els instruments de l'Orquestra Tradicional del Tura
Volem que l'Orquestra Tradicional del Tura sigui una formació amb un so molt particular. Hem treballat perquè soni compensada i intentant que hi hagi la major quantitat possible d'instruments ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!