Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

En defensa dels ossos als Pirineus, no al seu extermini!

Un projecte de IPCENA-EdC • Insereix-lo en una pàgina web


S.O.S ossos dels Pirineus.
1- Hem d'aturar la persecució i mort dels ossos als Pirineus.
2- Volem saber la veritat sobre la mort de l'os Cachou, i l’os assassinat a l’Arieje.
3- Campanya per la salvaguarda dels ossos dels Pirineus.
4- Campanya de sensibilitat social sobre la coexistència de l'os.
5- Campanya de recollida de signatures a Change.org i de donacions a Tot Suma.

 
1-Hem d'aturar la persecució i mort dels ossos als Pirineus.


D'ençà que es va fer el primer pla europeu de reintroducció de l'os bru als Pirineus, l'any 1996 amb l'objectiu de reforçar les petites poblacions d'ossos autòctons que encara hi havia en els dos vessants, hi ha hagut una constant campanya de persecució, ossos morts per persones i acusació de tota mena de danys contra els ossos. Des del 1994, han estat morts per diverses causes 5 plantígrads. Claude va morir en una vall de Béarn durant una batuda de senglar, Melba va ser assassinada per un caçador el 1997, Canelle va caure abatuda el novembre de 2004 en una vall d’Aspe. Al 2007 Franska va ser atropellada per un cotxe, després de ser espantada per diverses batudes. Al setembre de 2008 l'os Balou va ser ferit en una pota per caçadors i al 9 de juny de 2014 va ser trobat mort en estranyes circumstàncies, segons les administracions mort per un llampec, resulta que Balou era el pare de l’os) mort, el Cachou, en circumstàncies també estranyes aquest abril de 2020, que està investigant la jutgessa de Vielha, en trobar indicis possibles de la seva mort per accions humanes directes. Ara cal sumar lamentablement la mort a trets amb arma de foc, d’un nou os trobat a l’Arieje el 9 de juny, que la policia francesa busca als responsables.

2- Volem saber la veritat de la mort de l'os Cachou i de l’os assassinat a l’Arieje.


Per part de les entitats de conservació de la natura de les dos vessants dels Pirineus, i territoris veïns, volem i devem exigir a les nostres administracions i en especial a les responsables de custodiar i vetllar la conservació de la biodiversitat en la zona dels Pirineus on ha mort l'os Cachou, la vall d'Aran i Catalunya, i de l’os assassinat a l’Arieje, exigint la realització, als dos ossos d'una necròpsia exhaustiva, rigorosa i contrastada per un segon anàlisi, afí que no quedi cap dubte de la causa de la seva mort ni cap complicitat de les administracions.

3- Campanya per la salvaguarda dels ossos dels Pirineus.
L'any 2008 es va fer una extensa campanya amb el suport de moltes entitats ambientals dels pirineus, per evitar la captura de l’ossa Hvala, a la val d’Aran, acusada falsament d’un atac a un caçador quan l’ossa estava en una zona que es realitzava una cacera de porcs senglars, la campanya va aturar la seva persecució i captura, al 2018 es va fer una altra extensa campanya ecologista per denunciar que la Generalitat i també algunes administracions del territori demanaven, la captura i expulsió de l'os Goiat, per matar eugues i cavalls adults, la campanya va recollir més de 120.000 signatures a Change.org evitant que fos expulsat, aconseguint també que el govern espanyol, i comunitats dels Pirineus com Catalunya, Aragó i Nafarroa signessin un protocol per definir i actuar contra els ossos classificats de perillosos. Finalment es va demostrar al 2019, que Goiat només havia consumit un poltre, desmentint el costum de l’os d’atacar caballs adults.
 
4- Fer una campanya als Pirineus de sensibilització social sobre la coexistència de l'ós


Ara més que mai les entitats ambientals del nord i sud dels Pirineus hem d'impulsar una campanya social de sensibilització ambiental, per tal d'assolir un major nivell de consciència crítica sobre els que impulsen missatges i opinions d’odi cap a l’os, malgrat és una espècie pròpia dels Pirineus, classificada en perill d’extinció i protegida.

5-Campanya de recollida de signatures a Change.org i de donacions a TotSuma.
 
Actuarem desenvolupant una campanya per recollir el suport social a Change.org, de signatures, per exigir a les administracions conèixer la veritat sobre la mort de l’os Cachou i l’assassinat a l’Ariege. I una segona campanya de recollida d’aportacions econòmiques  necessàries per fer front als costos de la campanya de sensibilització social a la població dels Pirineus, i en cas necessari, per la defensa jurídica, obrint una campanya a TotSuma.


Volem saber la veritat de la mort de l’os Cachou
El 14 d’abril, el Consell Generau de la vall d’Aran, donava a conèixer un informe preliminar de la necròpsia, de l'os Cachou aportat pel servei d'ecopatologia de fauna salvatge de la UAB. On consideraven, que l'os Cachou havia pogut morir per dos causes fonamentals, la baralla amb un altre os, i la caiguda en un fort desnivell d'uns 40 metres, malgrat aquestes opinions que només eren preliminars, els responsables de la necròpsia, manifestaven: Que es realitzarien altres proves per descartar altres possibles causes de la seva mort, i que les proves tardarien vàries setmanes, fins a tenir l'informe complet. Ara per ara ja han transcorregut més de dos mesos des de la mort de Cachou, per haver decretat el secret de sumari en la investigació que va ordenar la jutgessa, de Vielha.
Les entitats ambientalistes vam emetre un comunicat sortint al pas de l’informe preliminar manifestant: Que consultats a experts sobre l'estudi i la conservació dels ossos, resulta inversemblant aquest informe preliminar per les següents raons:
1r- No és creïble ni té cap fonament tècnic, en afirmar que l'os Cachou, s'hagi pogut barallar amb un altre os, fonamentalment perquè, en qualsevol enfrontament les principals agressions es dirigeixen al cap, que amb les mossegades i urpes, produeixen greus ferides en el rostre, orelles i musell,  que no és el cas del bon estat del rostre en què va ser trobat pels agents rurals.
2n- Tampoc és creïble que en la versió que exposen en l'informe preliminar, a l'hora de justificar la mort de Cachou, d'haver caigut per un fort desnivell de 40 metres. Si fos cert, una caiguda en un tram de 40 metres, amb fort desnivell, en aquesta circumstància amb un os que el seu pes que pot ser de més de 200 quilos, els cops soferts per la inèrcia del pes, li hagués produït segur, fractures a les extremitats, rascades a la caixa de l'emissor GPS del collar entre altres, el mateix os després de caure en les condicions descrites, posteriorment va pujar un pendent de difícil accés fins a morir, aquesta casualitat tampoc es va produir per les proves presentades i el bon estat del cos de l'os.
3r- La tècnica dissuasòria d'aplicar fungicida als cossos dels animals morts per l'os,  informació extreta del mateix Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, resulta del tot improcedent i temerari, ja que no està inclosa en el protocol del ministeri del 2018, i per tant suposa una mesura irresponsable, no només pel mateix os, sinó per a la resta de fauna i un acte que transmet  a la societat una acció mancada de respecte i sensibilització.
Ara lamentablement cal sumar l’assassinat a trets d’un nou os a l’Arieja, trobat mort aquest 9 de juny, la qual cosa suposa un acte infanticida sobre una espècie protegida, que no pot quedar impune, i que demostra que cal fer mes campanyes de sensibilitat entre la població.  

 
4t- Una de les imatges aportades pels agents ambientals dera Val d'Aran i dels Agents Rurals de la Generalitat, en el moment de trobar el cadàver, es la del rostre de l'os amb el típic somriure sardònic, típic en els mamífers morts per enverinament.
 
Les entitats demanem:
No donar informacions infundades i mancades de resultats concloents.
Instar a fer un segon anàlisis de les restes de la  necròpsia al centre de referència CAD de Màlaga, especialitzat en aquests tipus de necròpsia, per donar major rigor i transparència, el CAD de Màlaga que al ser de la xarxa pública ho faria sense costos.
Ens reservem el dret de presentar una denúncia penal per tal d'esclarir els  lamentables fets, especialment pel procediment que considerem és del tot presumptament irregular. Demanem se'ns faci arribar l'informe dels resultats de les necròpsies completes, quant s’aixequi el secret de d’investigació penal.
 

En defensa dels ossos als Pirineus, no al seu extermini!

Facebook     Twitter     Web

 • Fes una pregunta Tens algun dubte?
  Pregunta-li directament al creador del projecte
 • Fes un comentari Vols opinar?
  Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

IPCENA-EdC
IPCENA-EdC
Lleida
IPCENA és una entitat ecologista fundada l’any 1990, que treballa a les comarques de Lleida en defensa del medi ambient i de la qualitat de vida de les persones. Les sigles IPCENA – Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural – reflecteixen els dos eixos vertebradors de la nostra activitat: La conservació del patrimoni natural i el seu estudi, amb la finalitat de difondre els seus valors i sensibilitzar la nostra societat. Des de l’any 1999, IPCENA forma part de l’Assemblea d’Entitats Ecologistes de Catalunya (AEEC). La qual al mes de juny del 2002, es va constituïr com a Federació d’Entitats Ecologistes de Catalunya. IPCENA (Institució de Ponent per a la Conservació i l‘Estudi de l’Entorn Natural), ha estat declarada d’utilitat pública per resolució del conseller de Justícia Institució (DOGC 7386). RESOLUCIÓ JUS/1280/2017, de 29 de maig.
72
sumadors
2656 €
dels 20000 necessaris
finalitzat
el 26/08/2020
Assolit 13%

Aporta-hi 1 €

1 sumadors
-Aportació voluntària.

-Aportación voluntaria.

-Apport volontaire.

Aporta-hi 5 €

14 sumadors
-Postal amb una imatge d'una ossa amb les seves cries i adhesiu de la campanya.

-Postal con una imagen de una osa con sus crias y adhesivo de la campaña.

-Postal avec une image d'une ourse avec ses petits et autocollant de la campagne.

Aporta-hi 15 €

3 sumadors
Fullet en tamany DINA-3, a 4 tintes i en paper reciclat amb certificat FSC Amb els continguts següents:
-Explica les característiques de l'ós, com l'espècie, hàbitats on viu i la presència i l'evolució als Pirineus.
-Desenvolupament de la reintroducció dels ossos eslovens amb programes de LifeNatura, i situació actual de la població dels ossos.
-Exposició de les diferents informacions falses o llegendes que córren entre la població sobre els ossos.
-Explicació del cicle biològic de l'ós, el seu comportament i la importància ecològica que tenen en el reequilibri natural.
-Relació de les amenaces passades i actuals als ossos.
-Exposició sobre la cohabitació de la societat amb els ossos.

Folleto tamaño DINA-3, a 4 tintas y en papel reciclado con certificado FSC Con los contenidos siguientes:
-Explica las características del oso, como la especie, hábitats donde vive y la presencia y la evolución en los Pirineos.
-Desarrollo de la reintroducción de los osos eslovenos con programas de LifeNatura, y situación actual de la población de los osos.
-Exposición de las diferentes informaciones falsas o leyendas que corren entre la población sobre los osos.
-Explicación del ciclo biológico del oso, su comportamiento y la importancia ecológica que tienen en el reequilibrio natural.
-Relación de las amenazas pasadas y actuales a los osos.
-Exposición sobre la cohabitación de la sociedad con los osos.


Brochure dans DINA-3, à 4 encres et en papier recyclé avec certificat FSC Avec les contenus suivants:
-Explique les caractéristiques de l'ours, comme l'espèce, habitats où habite et la présence et l'évolution aux Pyrénées.
-Développement de la réintroduction des ours slovènes avec des programmes de LifeNatura, et situation actuelle de la population des ours.
-Exposé des différentes informations fauses ou légendes qu'ils circulent entre la population sur les ours.
-Explication du cycle biologique de l'us, son comportement et l'importance écologique qu'ils ont dans le rééquilibre naturel.
-Relation des menaces passées et actuelles aux ours.
-Exposé sur la cohabitation de la société avec les ours.

Aporta-hi 20 €

5 sumadors
-Clauer de fusta amb una imatge d'un ós.

-Llavero de madera con la imagen de un oso.

-Porte-clés en bois avec une image d'un ours.

Aporta-hi 25 €

6 sumadors
-Bloc de notes amb fotografies i informació sobre els ossos. Tamany A-6, tapes amb cartró de 350gr. i 28 pàgines.

-Bloc de notas con fotografias e información sobre los osos. Tamaño A-6, tapas de cartón de 350gr. i 28 páginas.

-Bloc de notes avec des photographies et information sur les ours. A-6, couvertures avec carton de 350gr. et 28 pages.

Aporta-hi 30 €

18 sumadors
-Samarreta de cotó orgànic de màniga curta amb una imatge d'un ós relacionat amb la campanya.

-Camiseta de algodón orgánico de manga corta con una imagen de un oso relacionado con la campaña.

-Tee-shirt en coton organique de manche courte avec une image d'un ours lié avec la campagne.

Aporta-hi 50 €

15 sumadors
-Samarreta de cotó orgànic de màniga curta amb una imatge d'un ós relacionat amb la campanya.
-Bloc de notes amb fotografies i informació sobre els ossos. Tamany A-6, tapes amb cartró de 350gr. i 28 pàgines.

-Camiseta de algodón orgánico de manga corta con una imagen de un oso relacionado con la campaña.
​-Bloc de notas con fotografias e información sobre los osos. Tamaño A-6, tapas de cartón de 350gr. i 28 páginas.


-Tee-shirt en coton organique de manche courte avec une image d'un ours lié avec la campagne.
-Bloc de notes avec des photographies et information sur les ours. A-6, couvertures avec carton de 350gr. et 28 pages.

Aporta-hi 100 €

10 sumadors
-(4) Samarretes de cotó orgànic de màniga curta amb una imatge d'un ós relacionat amb la campanya.

-(4) Camisetas de algodón orgánico de manga corta con una imagen de un oso relacionado con la campaña.

-(4) Tee-shirts en coton organique de manche courte avec une image d'un ours lié avec la campagne.

Aporta-hi 200 €

0 sumadors
-Aportació lliure: demana les recompenses de les opcions anteriors que més t'agradin fins arribar al valor de 200€
- Aportación libre: Escoje las recompensas de las opciones anteriores que más te gusten hasta llegar al valor de 200€.

-Contribution: demandez les récompenses des options précédentes que vous préférez jusqu'à atteindre la valeur de 200 €

Aporta-hi 300 €

0 sumadors
-Aportació lliure: demana les recompenses de les opcions anteriors que més t'agradin fins arribar al valor de 300€
- Aportación libre: Escoje las recompensas de las opciones anteriores que más te gusten hasta llegar al valor de 300€.

-Contribution: demandez les récompenses des options précédentes que vous préférez jusqu'à atteindre la valeur de 300 €

Aporta-hi 500 €

0 sumadors
-Aportació lliure: demana les recompenses de les opcions anteriors que més t'agradin fins arribar al valor de 500€
- Aportación libre: Escoje las recompensas de las opciones anteriores que más te gusten hasta llegar al valor de 500€.

-Contribution: demandez les récompenses des options précédentes que vous préférez jusqu'à atteindre la valeur de 500 €


Blog del projecte

En defensa de los osos en los Pirineos, no a su exterminio!

[CASTELLANO/FRANÇAIS] S.O.S osos de los Pirineos. 1- Tenemos que parar la persecución y muerte de los osos en los Pirineos. 2- Queremos saber la verdad sobre la muerte del oso Cachou, y el oso asesinado ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

 • Troba'ns al Facebook
  Troba'ns al Twitter
  Escriu-nos!