Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

RECUPEREM EL BALL DE VALENCIANS DE LLEIDA

Un projecte de EsbartArrelsdeLleida



  • Insereix-lo en una pàgina web

Què és el Ball de Valencians?
El ball de valencians és un ball, actualment, perdut a la nostra estimada ciutat de Lleida i volem recuperar-lo. Val a dir que, en altres indrets de Catalunya encara el ballen (Arbeca, Tarragona, Reus, Vilanova,...), però amb diferents versions. La coreografia que ha creat l’Esbart Arrels de Lleida manté alguns elements típics dels Balls de Valencians com poden ser els pilars, la torre, la flor amb els mocadors i les castanyoles, però també hi ha una part coreografiada pel grup i que dista molt del que podem veure en altres indrets. Així doncs li volem donar un aire més actual tot mantenint l’essència i l’esperit del que ja entenem com a tradicional.
 
Què en sabem?
Aquest ball, des dels inicis, sortia en ocasions especials com podien ser les visites reials, les festes de la ciutat en les que sortia en processó, en forma de seguici,... Si busquem notícies a nivell històric podem dir que aquest ball va sortir a ballar-se al 1759 amb motiu de la visita de Carles II a la ciutat, on també van ballar els bastoners (CAT AML Fons Municipal, Papers diversos, 1679-1781, reg. 706, f.287v.). També tenim notícies sobre la presència d’aquest ball a la ciutat de Lleida, en l’actuació del 1772 a l’arribada del bisbe Joaquín A. Sánchez Ferragudo (Prim Tarragó, A. (1893:107)) i, per últim, l’any 1802 es torna a tenir notícia d’aquest ball on se celebra la visita de Carles IV a Lleida. D’aquesta actuació es tenen moltes notícies, no sol va ballar un grup de Ball de Valencians sinó dos, i on una comparsa de balladors la componia gent de la ciutat i l’altra era gent vinguda de València. Això se sap per una llista de material i vestuari nou que es va comprar per aquella actuació i on també podem veure-hi el preu que cobrava cada ballador (Sanmartí, A. (1802: 14)). El 1828 les anotacions sobre el ball de Valencians, amb la visita de Ferran VII, desvetllen tots els dubtes de si es ballava o no a la nostra ciutat. Després d’aquesta data ja no hem trobat cap més notícia concreta d’una actuació del ball. Però no deixen d’aparèixer referències, com la confecció de nous vestuaris o, cap al 1880, l’últim cop que es va poder assajar i que no va poder sortir per dificultats amb la confecció del vestuari. Aquestes informacions ens fan saber que el ball encara era viu en aquells anys. Així doncs, la proposta no és altra que al maig de 2020, 140 anys més tard, poder treure el ball altra vegada als carrers de la nostra estimada ciutat, Lleida. Tota aquesta informació ha estat trobada pel Ramon Fontova i Carles i ha estat tot un repte assumit per l’Esbart Arrels de Lleida i liderat pel Xavier Ramon i Molins, integrant del grup.
 
I la música, què?
Per poder recuperar aquest ball hem estat recercant en diferents fonts, com per exemple, el Costumari Català de Joan Amades, situat a la biblioteca pública de Lleida, el llibre de Les representacions festives a Lleida (1700-1975) de Ramon Fontova i Carles. També s'ha buscat informació a l’arxiu municipal de Lleida. Per altra banda, , s’han recercat versions antigues de balls de valencians, actualment en desús, per tal d'utilitzar-les en la confecció de la música de la recuperació del Ball de Valencians de Lleida. De la possible versió antiga del Ball de Valencians de Lleida només se'n coneix un petit fragment, inconnex, que va publicar Fernando Tarragó al 1944. Aquest fragment, avui dia, està incorporat com a torre final de la Moixiganga de Lleida i, pel poc que podem intuir d'aquest fragment, podem fer la hipòtesi que té similituds melòdiques i una mateixa cadència amb altres versions conegudes, antigues i d'altres llocs, de ball de valencians. D'aquí que poguem considerar que emprar aquestes melodies antigues en desús, recollides i atribuïdes al Camp de Tarragona i al Garraf, pugui ser escaient per a la recuperació del Ball de Valencians de Lleida. Aquestes músiques les hem pogut recuperar gràcies a l’ajuda de Ramon Fontova i Carles, que ens ha brindat els seus coneixements en tot el tema musical i històric del ball.

Objectius:
  1. Esdevenir un projecte de ciutat.
  2. Recuperar aquest ball per poder sortir als seguicis de les dues festes majors de la ciutat de Lleida.
  3. Fer més forta la cultura popular catalana i, també, la de Lleida.
  4. Fer créixer arrels i sentiments de ciutat i territori.
  5. Esdevingui un referent en l’àmbit del territori lleidatà i català.
  6. Donar a conèixer un ball de Lleida que molta gent no sap que va existir.
 
Qui som?
Aquest projecte s’engega amb l’empenta i l’amor cap a la dansa del Xavier Ramon i Molins i del Xavier Orobitg i Llopis.
El Xavier Ramon i Molins és un component de l’Esbart Arrels de Lleida des de ja fa una bona colla d’anys i un enamorat de la dansa amb ganes de moure el sentiment cultural que es respira a la ciutat i fer-lo créixer amb l’objectiu que el major nombre de persones possible puguin gaudir-la des de dins igual que ho fa ell.
El Xavier Orobitg i Llopis n’és el director des dels seus inicis impulsant un aire més actual al món dels esbarts dins de la ciutat i coreografiant danses de nova creació amb arrel i tradició lleidatanes. En les seves peces incorpora el seu saber fer i nous complements que donen a aquestes un sentiment molt proper pel públic. Treballant des de la discreció i la humilitat ha aconseguit que l’Esbart Arrels de Lleida sigui reconegut dins la ciutat.
Tots dos són joves i són els creadors de la coreografia del Ball de Valencians tot mantenint figures clàssiques del Ball i afegint-ne de noves que s’escauen molt amb el que representa. No obstant, tot això no és cosa de dues persones sinó que hi ha hagut l’ajuda continua i el recolzament i treball constant de Ramon Orobitg i Llopis, Anna Capdevila i Preixens, Cristina Vázquez i Carulla, Andrea Vázquez i Carulla, Ares Lozano i Oró i Rosó Oró i Sendra.
Amb l’ajuda inestimable del Ramon Fontova i Carles que ens ha brindat els seus coneixements en tot el tema musical del ball i que ens ha assessorat per tal d’incloure en la nostra proposta peces d’antics Balls de Valencians que no s’utilitzen, i a les que hem hagut de recórrer, per incorporar-les juntament amb el fragment de la música autèntica que hem trobat i que si que es correspon a l’antic Ball de Valencians de la nostra ciutat.
La Confecció del Vestuari va a càrrec de Goretti Herrero i Terré que és la modista del grup i que sempre ha vetllat per aconseguir que la imatge de les nostres danses mostri la millor cara possible al públic assistent. També ens han ajudat altres modistes de manera puntual per a aquest projecte i n'hem quedat molt contents/es.
Comptem també amb “Els Taverners” un grup de grallers de Ponent que ens faran l’arranjament de les peces musicals del ball.
No ens podem oblidar de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona qui ens ha ensenyat com ballen ells el seu Ball de Valencians i, també ens ha deixat viure’l des de dins mateix del seguici de la seva Festa Major en honor a Santa Tecla.
Finalment, fer saber que l’Esbart Arrels de Lleida, som una associació sense ànim de lucre que fa més d’11 anys que gaudim dedicant el nostre temps a la cultura dansada del nostre país. La mantenim viva, l’ampliem i, com en aquest cas, la recuperem.
 
Per què?
Sabem de la importància del nostre passat per ser on som actualment i no volem que deixi d’estar present. Tenim la mirada posada en el passat, en el present i en el futur per arribar a totes les persones mantenint l’essència del que ens ha dut fins aquí.
La nostra incansable il·lusió per aconseguir ampliar el repertori de danses de la ciutat ens impulsa a tirar endavant aquest tipus de projectes.
 
A què destinarem les aportacions:
La finalitat del finançament és ajudar a tirar endavant donant un cop de mà per assumir el cost de:
- l’arranjament de les peces musicals.
- la confecció del vestuari.
 
Recompenses:
Aportacions de 5€ - polsera i agraïment xarxes.
Aportacions de 15€ - polsera, bossa i agraïment xarxes.
Aportacions de 18€ - samarreta i agraïments xarxes.
Aportacions de 25€ - samarreta, bossa i agraïment xarxes.
Aportacions de 30€ - samarreta, bossa, polsera i agraïment xarxes.
Aportacions de 40€ - 2 samarretes, bossa i agraïment xarxes.
Aportacions de 90€ - 2 samarretes, 2 bosses i agraïment especial xarxes.
Aportacions de 100€ - 2 samarretes, 2 bosses, agraïment especial xarxes i menció al cartell de presentació del ball.
Aportacions de 200€ - 2 samarretes, 2 bosses, agraïment especial xarxes, menció al cartell de presentació del ball i incorporació, en l’acte de presentació del ball, del logotip de l'empresa col·laboradora com a patrocinadora.
 
Calendari previst:
  • Presentació del Ball de Valencians a la Sala Alfred Perenya (Avda. Blondel, 64) de la ciutat de Lleida: 18 d’abril de 2020.
  • Estrena del Ball de Valencians en el marc de la Festa Major de Maig de Lleida:  dia del Pregó i 11 de maig de 2020.

RECUPEREM EL BALL DE VALENCIANS DE LLEIDA

Facebook    

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

EsbartArrelsdeLleida
91
sumadors
3506 €
dels 3000 necessaris
finalitzat
el 08/03/2020
Assolit 116%

Aporta-hi 5 €

20 sumadors
Polsera i agraïment xarxes.

Aporta-hi 15 €

12 sumadors
Polsera, bossa i agraïment xarxes.

Aporta-hi 18 €

7 sumadors
Samarreta i agraïments xarxes.

Aporta-hi 25 €

12 sumadors
Samarreta, bossa i agraïment xarxes.

Aporta-hi 30 €

7 sumadors
Samarreta, bossa, polsera i agraïment xarxes.

Aporta-hi 40 €

20 sumadors
2 samarretes, bossa i agraïment xarxes.

Aporta-hi 90 €

1 sumadors
2 samarretes, 2 bosses i agraïment especial xarxes.

Aporta-hi 100 €

7 sumadors
2 samarretes, 2 bosses, agraïment especial xarxes i menció al cartell de presentació del ball.

Aporta-hi 200 €

5 sumadors
2 samarretes, 2 bosses, agraïment especial xarxes, menció al cartell de presentació del ball i incorporació, en l’acte de presentació del ball, del logotip de l'empresa col·laboradora com a patrocinadora.

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!