Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Recuperem l'ovella roja del Rosselló

Un projecte de Jordi Juanola i Costa • Insereix-lo en una pàgina web

Per aquests verals i contrades de l’Alta Garrotxa i de la Vall de Camprodon, la Capallera (Rocabruna) som la darrera casa que té l’ovella com a activitat principal. El perquè hem arribat fins aquí seria molt llarg d’explicar i el cas és que l’administració i la classe política nostrada no tenen voluntat de fer res al respecte per construir futur pel món dels pastors a muntanya.

El nostre projecte no és només econòmic. Amb el nostre dia a dia reivindiquem la tradició ramadera de les comarques de muntanya, no com a nostàlgia del passat, sinó com a una decidida aposta de futur per a la gestió del territori, la fixació de població a muntanya i la producció d'aliments locals i de qualitat. Actualment tenim un ramat de 400 ovelles de raça lacaune i part de ripollesa en producció ecològica.

Per part nostra, la dels pastors, ens cal fer les coses més genuïnes i més autèntiques, i és per això que proposem recuperar l’antiga raça autòctona roja del Rosselló, també coneguda com andorrana. Aquesta raça, tot i no estar reconeguda per l'administració al vessant sud del Pirineu, havia sigut ben present per aquestes contrades i forma part del patrimoni històric i cultural del nostre país. Les roges són unes grans caminadores, rústiques i de bona producció lletera. A més, els xais presenten un creixement més lent i infiltren més greix a la canal, motiu pel qual la carn esdevé més gustosa. És per tot això que hem decidit, en un període de quatre o cinc anys, reconvertir tot el ramat començant aquesta primavera mateix amb la compra de 80 xaies i 5 mascles de raça roja. 

Amb aquest objectiu, ens hem posat en contacte amb l'Associació de pastors de la roja del Rosselló a través de la qual adquirirem el bestiar. Si participeu d’aquest projecte, els diners aniran destinats a comprar aquestes xaies reproductores a un preu estimat de 120€ per animal.

És temps, doncs, perquè la societat i la ciutadania sigui també part activa en la defensa del món dels pastors. Perquè és important que hi siguem i perquè no podem deixar perdre aquest llegat mil·lenari.

A canvi, us oferim:
 • Aportació de 20€: una samarreta (us la portarem a casa o us l'enviarem per correu postal al vostre domicili).
  
 • Aportació de 50€: una samarreta + un esmorzar ruralot (un cop assolit l'objectiu, concretarem el dia de l'esmorzar que serà un dia de cap de setmana del mes d'agost i us donarem la samarreta) 
   +     
 
 • Aportació de 70€, tens dues opcions:
a) una samarreta + un esmorzar ruralot + un dia a la vida del pastor (un cop assolit l'objectiu, concretarem un dia del mes d'agost per a venir a compartir un jornal participant de les tasques diàries del ramat i la seva engega als camps i pastures del terme, amb esmorzar i samarreta inclosos).
 +        

b) 4 samarretes (us les portarem a casa o us les enviarem per correu postal al vostre domicili)
  x  4
 • Aportació de 100€: una samarreta + 1/2 xai ecològic tallat i envasat per fer a la brasa (aprox. 6 kg). Concretarem un dia del mes d'agost perquè el vingueu a buscar o us el farem arribar a casa.
  +  1/2 xai brasa
 • Aportació de 195€: una samarreta + 1 xai ecològic tallat i envasat per fer a la brasa (aprox. 12 kg). Concretarem un dia del mes d'agost perquè el vingueu a buscar o us el farem arribar a casa.
  +  1 xai brasa

Som-hi, participeu i construïm futur per les muntanyes!
 

Recuperem l'ovella roja del Rosselló

Facebook     Twitter    

 • Fes una pregunta Tens algun dubte?
  Pregunta-li directament al creador del projecte
 • Fes un comentari Vols opinar?
  Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

Jordi Juanola i Costa
Jordi Juanola i Costa
Rocabruna (Camprodon)
329
sumadors
12855 €
dels 10000 necessaris
finalitzat
el 22/04/2019
Assolit 128%

Aporta-hi 20 €

204 sumadors
- Samarreta reivindicativa de l'ofici de pastor.

Aporta-hi 50 €

49 sumadors
- Samarreta reivindicativa de l'ofici de pastor
- Un esmorzar ruralot

Aporta-hi 70 €

42 sumadors
- Samarreta reivindicativa de l'ofici de pastor
- Un esmorzar ruralot
- Compartir un dia amb la vida del pastor.

Aporta-hi 70 €

10 sumadors
- 4 samarretes reivindicatives de l'ofici de pastor

Aporta-hi 100 €

21 sumadors
(Queden 0 de 20 recompenses)
Una samarreta reivindicativa de l'ofici de pastor + 1/2 xai ecològic tallat i envasat per a la brasa

Aporta-hi 195 €

3 sumadors
(Queden 2 de 5 recompenses)
Una samarreta reivindicativa de l'ofici de pastor + 1 xai ecològic tallat i envasat per a la brasa

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

 • Troba'ns al Facebook
  Troba'ns al Twitter
  Escriu-nos!