Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Recuperació del ball parlat de Marcos Vicente

Un projecte de balldemarcosvicente



  • Insereix-lo en una pàgina web

RECUPERACIÓ DEL BALL PARLAT DE MARCOS VICENTE
Aquest projecte surt del treball conjunt de tres entitats a l’entorn de crear/recuperar un element festiu a l’Escola La Vitxeta de Reus i a l’Escola-Institut el Pi del Burgar amb els objectius que això sigui:

1. Un projecte de ciutat

2. Una eina del Pla Educatiu d’Entorn que faciliti el lligam de l’Escola amb l’entorn geogràfic, ambiental, social i cultural.

3. Una cantera de nous ciutadans

4. Fer créixer arrels i sentiments de ciutat i territori

5. Que el teatre sigui una eina motivadora per a l’aprenentatge de diverses competències (escriptura, oralitat, coordinació psicomotriu, música, llengua...)

Per aconseguir que aquest projecte sigui una realitat comptem amb la inestimable col·laboració de l’equip educatiu de les escoles les quals s’han implicat en la definició d’aquest ball. D’aquesta manera aconseguirem que formi part del projecte d’escola i es consolidi en l’itinerari escolar perquè l’alumnat reforci competències i n’adquireixin de noves a través d’un treball d’entorn.

A través de la relació amb l’entorn, en aquest cas amb la Festa Patrimonial d’Interès Nacional de Sant Pere de Reus, l’escola ha de facilitar la participació dels nens en actes o activitats fora del centre que serveixin per ampliar el coneixement de la ciutat, la seva història, la seva cultura i les tradicions.



TEATRE I MÚSICA A L’AULA
L’element escollit per a ser recuperat és un ball parlat, la forma més genuïna de teatre al carrer de les nostres comarques. Això no ha estat un fet a l’atzar, sinó que amb la motivació d’aquest ball podem introduir el teatre a les aules, sempre amb la complicitat dels educadors. Les qualitat educatives del teatre són molt evidents, tan en el pla personal: atenció, desinhibició, saber estar, esforç, satisfacció i autoestima; passant per aspectes interpersonals: treball en equip, cooperació, empatia..., fins a aspectes més de caire curricular relacionats amb la lectura (comprensió, fluïdesa…); les habilitats comunicatives com ara elements prosòdics (entonació), paralingüístics (la veu, la intensitat, la vocalització, el ritme, la separació de síl·labes), cinèsics (el llenguatge del cos, el no verbal...) i proxèmics (situació en l’espai), la plàstica, la música… i un aspecte important que és bàsic al teatre i que serà important en la futura carrera acadèmica: la memorització.

COM HO POSAREM EN FUNCIONAMENT DES DE LES ESCOLES?
El treball a l’aula serà l’eix d’aquest ball, per tant aquest es convertiria en un projecte de curs que portarien a terme les dues classes de cinquè de primària. D’aquesta manera una classe trauria el ball al carrer per les festes de Sant Pere, i l’altra per les festes de la Misericòrdia, tot just havent començat sisè. Aquesta és la fórmula per a implicar a totes les famílies, fins i tot aquelles que tenen una identificació amb la ciutat i el territori més superficial.

El teatre és una matèria interdisciplinària que entronca amb gairebé totes les competències educatives, però no pot ser implementat de qualsevol manera dins de la programació. Per aquest motiu ens hem plantejat de posar a les aules una monitora de reforç especialitzada en teatre. Això suposarà un cost afegit al projecte, però ho considerem imprescindible per tal que arribi a bon port, com a espectacle i com a eina pedagògica. Volem que es faci bé, i volem que ho faci tothom.

La música seria l’altre element que faria d’eix de treball a l’escola Pi del Burgar, de manera que el ball parlat seria la culminació de tots els anys de formació en flabiol i tamborino que es fan a l’escola. Aquesta vegada els músics formats a l’escola no actuarien només en una audició de final de curs, sinó que sortirien al carrer aplicar els seus coneixements, acostant-los a com ho fan els músics professionals.



BALL DE MARCOS VICENTE, UN MAR I CEL AMB FINAL FELIÇ
El Ball de Marcos Vicente el podem catalogar dins el gènere dels Balls parlats. Pere Anguera defineix els Balls Parlats com a "espectacles populars basats en el diàleg en els quals la música i la coreografia desenvolupen un paper complementari, és a dir en els quals el text i el seu missatge assumeixen el protagonisme".

El Ball de Marcos Vicente és un ball popular, que era interpretat només per homes, d'argument senzill i planer, on amb l’excusa d’una història de pirates ens parla de l’eterna lluita entre el bé i el mal.

El Ball de Marcos Vicente explica la història d’aquest personatge valencià, que renega dels seus i com a pirata fa mil malifetes, fins que per casualitat es retroba amb les seves filles que havia abandonat, recapacita i abandona la seva vida delictiva. Aquest ball es basa en una història de tipus llegendari entre uns pirates turcs i les seves incursions a les terres valencianes al segle XVI.

El Ball de Marcos Vicente, tot i ara ser un perfecte desconegut, va ser un dels més populars i havia estat estès per bona part de la Catalunya Nova, sobretot pel Camp i el Penedès. Tenim documentat que es ballava a Reus (1878), Tarragona (1900), Sant Pere de Ribes (1903), el Vendrell (1897), Maspujols,...
A Reus va ser un ball popularíssim, ho demostra el fet que va ser el darrer ball a desaparèixer, es guarden fotografies de les seves darreres sortides el 1916 i el 1928, fins i tot el seu text va ser editat



PER QUÈ NECESSITEM EL FINANÇAMENT?
Les aportacions que rebem dels nostres mecenes serviran per pagar els honoraris de l'actriu Maria Bravo que està treballant la part artística amb l'alumnat de La Vitxeta que enguany ballarà, el Josep Maria Casas, que confeccionarà els vestits dels balladors, i del fuster el Noè Bofarull, que en construirà les espases de fusta.



Les recompenses es podran recollir al despatx de l'AMIPA de La Vitxeta, camí de la Selva del Camp 6, de Reus. Si els mecenes que aporteu diners sou de fora de Reus, us ho enviarem a l'adreça que desitgeu. 

Recuperació del ball parlat de Marcos Vicente

Facebook     Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

balldemarcosvicente
El Ball de Marcos Vicente és un ball popular que era interpretat només per homes, d'argument senzill i planer, dins de la categoria de balls de bandolers, i amb l'argument d’una història de pirates que ens parla de l’eterna lluita entre el bé i el mal. El Ball de Marcos Vicente explicava història d’aquest personatge valencià, que renega dels seus i fa mil malifetes, fins que per casualitat es retroba amb les seves filles que havia abandonat, recapacita i abandona la seva vida delictiva. Aquest ball es basa en una història de tipus llegendari entre uns pirates turcs i les seves incursions a les terres valencianes al segle XVI.
108
sumadors
3099 €
dels 3000 necessaris
finalitzat
el 23/06/2017
Assolit 103%

Aporta-hi 6 €

9 sumadors
-Bossa del ball de Marcos Vicente
-Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus (si sou una empresa podem fer un agraïment amb el logotip)

Aporta-hi 15 €

14 sumadors
-Bossa del ball de Marcos Vicente
-Vi del ball de Marcos Vicente -Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus

Aporta-hi 18 €

20 sumadors
-Samarreta del ball de Marcos Vicente
-Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus

Aporta-hi 25 €

15 sumadors
-Samarreta del ball de Marcos Vicente
-Bossa del ball de Marcos Vicente
-Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus

Aporta-hi 30 €

6 sumadors
-Gorra del ball de Marcos Vicente
-Samarreta del ball de Marcos Vicente
-Bossa del ball de Marcos Vicente
-Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus

Aporta-hi 40 €

41 sumadors
-2 samarretes ball de Marcos Vicente
-Gorra del ball de Marcos Vicente
-Bossa del ball de Marcos Vicente
-Vi de Marcos Vicente
-Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus

Aporta-hi 90 €

2 sumadors
-6 ampolles de vi de Marcos Vicente
-Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus

Aporta-hi 100 €

1 sumadors
-2 samarretes ball de Marcos Vicente
-2 Gorres del ball de Marcos Vicente
-2 Bossa del ball de Marcos Vicente
-2 ampolles de vi de Marcos Vicente
-Agraïment especial a les xarxes socials del Ball de Marcos Vicente de Reus
- Invitació exclusiva a la pre-estrena del Ball de Marcos Vicente a l'Escola La Vitxeta i/o Pi del Burgar el 16 de juny
-Menció al cartell de la festa de presentació del Ball de Marcos Vicente


Blog del projecte

MOLTES GRÀCIES
Hem aconseguit completar el Totsuma! Us donem les gràcies tots i totes els que heu participat! Gràcies a vosaltres el vaixell del Marcos Vicente ha arribat a bon port i pot començar ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!