Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

V Congrés per a l'Estudi dels jueus en Territoris de Llengua Catalana

Un projecte de monjuic

V Congrés per a l'Estudi dels jueus en Territoris de Llengua Catalana
  • Insereix-lo en una pàgina web

V CONGRÉS PER A L'ESTUDI DELS JUEUS EN TERRITORIS DE LLENGUA CATALANA

23, 25 i 26 de novembre de 2015
Barcelona-Palerm


http://congres2015.institutmonjuic.cat/

1 Presentació i objectius                 
L’Institut d’Estudis Món Juïc, amb l’objectiu de potenciar l’àmbit dels estudis de judaisme català, organitzarà el mes de novembre de 2015 el V Congrés per a l’estudi dels jueus en territoris de llengua catalana. La primera edició d’aquest  congrés es va fer l’any 2001, des del Departament d’Hebreu i Arameu de la Universitat de Barcelona, entre les ciutats de Barcelona i Girona. Les edicions posteriors es van gestionar des de l’Institut, sempre amb la col·laboració i patrocini de diverses entitats i institucions: l’any 2004 entre Barcelona i Cervera, el 2007 entre Barcelona i Perpinyà i el 2010 entre Barcelona i València.
Les ponències i comunicacions fins a la present edició giraven al voltant de quatre grans temes amb la intenció d'aglutinar tots els aspectes de la presència jueva, passada i present, en els territoris de llengua catalana: història, literatura, filosofia i ciència.  Enguany però volem que el nucli parteixi de les jornades que sota el títol Barcelona, els jueus i el comerç mediterrani segles xii-xiv es va portar a terme el passat 13 de desembre de 2012 en el Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona. Aquest cop el nostre objectiu és desenvolupar un monogràfic emmarcat en l’àmbit comercial  i econòmic de l’activitat dels jueus medievals i és per això que es portarà a terme entre Barcelona i Sicília. Els altres anys ens traslladàvem a la ciutat que compartia el congrés. Aquest any, per optimitzar recursos, farem part de les sessions en videoconferència.
Les conferències del congrés s’editaran en unes actes en format digital i en paper. 
 
2 Guardó Eduard Feliu
Des de la darrera edició del congrés, dins dels actes principals,  hem volgut reconèixer el mèrit de les persones que han dedicat la seva vida a estudiar i potenciar la singularitat del judaisme català amb el guardó Eduard Feliu, un dels  més eminents hebraistes i impulsors d’aquests estudis. Edició rere edició volem lliurar-lo a les persones, estudiosos o institucions, que des del rigor han treballat, han entès i han fet conèixer la identitat del judaisme català. Aquest any ens agradaria homenatjar la figura de Maria Cinta Mañé, de l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona que en el decurs de molts anys ha aprofundit i fet valuoses aportacions a l’estudi del judaisme català.
 
3 Les llengües del congrés
En un congrés internacional  al nostre país és essencial un bon servei de traducció per tal de què el català esdevingui una llengua habitual dins l’àmbit acadèmic. Si no es preveu la traducció, és evident  que acaba per prevaldre l’anglès com a llengua vehicular i això és sempre en detriment del català. Per això des dels inicis, tot i l’alt cost econòmic que representa és una partida que prevalem.
 
4 Valoració de les propostes de ponències
Una de les fites del Congrés ha estat no caure en l’endogàmia i obrir les portes als nous investigadors. Així, des de l’organització i el comitè científic del congrés es valora la qualitat dels treballs presentats més que no pas qui els presenta. Les  crides  són obertes a les principals universitats i centres d’estudi, perquè aquells qui hagin emprès una recerca seriosa disposin sempre d’una plataforma on presentar-la.
 
5 Pla de comunicació i difusió
Hem previst, com ja hem fet a les darreres edicions, editar cartells i tríptics que es repartiran arreu de les universitats catalanes i altres institucions i entitats. També es portarà a terme un mailing exhaustiu a centres acadèmics internacionals i es publicarà la crida en llistes de difusió especialitzades. Com cada edició, farem una pàgina web exclusiva per al congrés, accessible des del nostre espai, on s’hi podrà trobar tota la informació actualitzada. Finalment es farà difusió de l’activitat a les xarxes socials Facebook i Twitter.
 
6 Estructura de  les intervencions: Presencial, Skype i Streaming
Hem estructurat el congrés en un format molt més àgil  que permetrà potenciar l’espai de discussió entre els participants. Les conferències s’hauran de presentar per escrit uns dies abans del congrés i es passaran a tots els participants. Després de dues ponències, un dels participants farà el contrapunt de les conferències precedents, és a dir, una intervenció crítica de la temàtica i les hipòtesis i plantejarà nous punts de valoració que encetaran l’espai de debat.
Una novetat d’aquest any és que les sessions es fa simultàniament a les dues seus escollides, Barcelona i Palerm, per mitjà de videoconferència.
D’altra part, enguany dediquem una sessió sencera a l’àmbit de l’arqueologia. Hem pogut reunir tots els serveis d’arqueologia catalans que han portat a terme intervencions en les zones urbanes dels antics calls d’arreu de Catalunya. És el primer cop que es dedica una jornada a reflexionar sobre la metodologia d’aquestes actuacions. Per la rellevància d’aquesta sessió, es portarà a terme també via streaming, amb traducció a l'anglès , i també en connexió directe a la Universitat Hebrea de Jerusalem via videoconferència.

--------------------------------

PROGRAMA 

 

Dia 23 de novembre, Barcelona, Aula Magna de la Universitat de Barcelona

(Edifici històric, Gran Via de les Corts Catalanes, 585, 08007 Barcelona)

 

L'ARQUEOLOGIA DELS CALLS.

Moderació: Carme Miró (Servei d'Arqueologia de BCN) i Antoni Iglesias (UAB)

Via Streaming i videoconferència (Palerm i Israel)

SERVEI DE TRADUCCIÓ A L'ANGLÈS

 

8-9 h Entrega de les acreditacions als participants i assitents

 

9-9.30 h Presentació. IEMJ. 

 

9.30-10.30 h Arqueologia Barcelona. Jordi Casanovas Miró (Museu Nacional d'Art de Catalunya); Xavier Maese Fidalgo (Servei d'Arqueologia de Barcelona -ICUB); Francesc Caballé (Veclus); Roger Sala (SOT Prospecció Arqueològica); Núria Miró i Alaix (Museu d'Història de Barcelona).

 

10.30-11 h Pausa Cafè

 

11-11.30 h Arqueologia Girona. Jordi Sagrera Aradilla (UdG; Grup de Recerca "Arqueologia i Prehistòria" GRHCS083.); Jordi Vivo Llorca (UdG; Professor d'Arqueologia i Història Antiga)

11.30-12 h Arqueologia Besalú. Maria José Lloveras Chavero.Directora excavacions de la Plaça dels Jueus de Besalú (2002-2006).

12-12.30 h Arqueologia Castelló d'Empúries. Anna Maria Puig Griessenberger, doctora en Arqueologia i presidenta de l´Institut d´Estudis Empordanesos.

12.30-13 h Arqueologia Lleida. Marta Morán, Isabel Gil (Servei d’Arqueologia de la ciutat de Lleida)

 

15-15.30 h Arqueologia Tàrrega. Oriol Saula (Director Tècnic del Museu Comarcal de l'Urgell); Anna Colet (Tècnica del Museu Comarcal de l'Urgell.)

15-30-16 h Arqueologia Tarragona. David Bea, Sergi Navarro i Aleix González (Universitat Rovira i Virgili)

,

16h-16.30 h Cafè Pausa

 

16.30-18.30 h Taula Rodona. Discussió. (a més de les persones esmentades a les sessions anteriors, s'afegiran a la taula Joan Menchón, de l'Ajuntament de Tarragona i Andreu Muñoz, de l’Arquebisbat de Tarragona)

 

19h. Acte d'entrega del Guardó Eduard Feliu. Maria Cinta Mañé  (SESSIÓ LLIURE. CAL AVISAR ABANS A info@institutmonjuic.cat)

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

Dia 25 de novembre, Barcelona. Institut d'Estudis Catalans, Sala Nicolau d'Olwer

(Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)

 

Palerm (via videoconferència). L'Officina di Studi Medievali

(Via del Parlamento, 32, 90133 Palermo)

 

Moderació: Dani Gómez/Jordi Casals

SERVEI DE TRADUCCIÓ A L'ITALIÀ

 

Panell: Montse Moreno (Universitat de Barcelona). "Judaïtzants medievals en territoris de llengua catalana"

Panell: Miriam Balsamo (Universitat de Bolonya). "Un nuovo studio sugli ebrei a Salemi"

 

8.30-9 h Entrega de les acreditacions als participants

 

9-9.30 h Dominique Tomasov. Arquitecta: L'ànima del patrimoni: l'antic cementiri jueu de Montjuïc

9.30-10 h F. Xavier Rivera (Museu de Cervera): Noves aportacions sobre la localització del call de Cervera

 

10-10.30h Cafè pausa

 

10.30-11.00 h Issac Lampurlanés (Universitat Autònoma de Barcelona): Noves aportacions documentals per  a l'estudi de la jueria de Lleida

11.00-11.30 h Josep Maria Massachs/ Josep Bosch (Arxiu Vilafranca del Penedès): El call jueu de Vilafranca

 

11.30-12.00 h Discussió.

 

 

15.00-15:30 h Gérard Nahon (EPFHE): "Cual otro Joseph a Egipto" Joseph Cortissos a Barcelone en 1711

15:30-16.00 h Martine Berthelot (Universitat de Perpinyà): Fugitius del nazisme detinguts en el Pirineu de la Catalunya oriental! Primeres aproximacions estadístiques"

16.00-16.30 h Carlos Zarur (Sefarad-Andalusian Heritage Midrash) (Videoconferència): Famílias judeo-sírias de origen catalán

 

16.30-17.00 h Discussió

 

17-17.30 Cafè pausa

 

17.30-18 h Albert Lizandra (Universitat de Barcelona): El saber enciclopèdic dels jueus medievals: el Xa⁽ar ha-Xamayim de Guersom ben Xelomó d’Arle

18-18.30 h Clara Jàuregui (IEMJ/Universitat de Barcelona): Assistència particular o comunal? L’evolució del heqdeix al Call de Barcelona​

18.30-19.00 h Görge K. Hasselhoff (Universitat Autònoma de Barcelona): Ibn Ezra’s Hebrew and Latin Excerpts in Ramon Martí’s Pugio Fidei

 

19.00-19.30 h Discussió

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

Dia 26 de novembre, Palerm. L'Officina di Studi Medievali

(Via del Parlamento, 32, 90133 Palermo)

 

Barcelona. Institut d'Estudis Catalans, Sala Nicolau d'Olwer (via videoconferència)

(Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)

 

Moderació: Maria Josep Estanyol

SERVEI DE TRADUCCIÓ A L'ITALIÀ

 

8.30-9 h Entrega de les acreditacions als participants

 

9-9.30 h Presentació. IEMJ. Officina di Studi Medievali

 

9.30-10 h Luciana Pepi (Università degli Studi di Palermo): Jaqov Anatoli, un filosofo provenzale alla corte di Federico II

10-10.30 h J. Ramon Magdalena (Universitat de Barcelona): Les comunitats jueves de Palerm i Messina descrites per Rabí Ovadiyà da Bertinoro (1487-1488)

 

10.30-11h Pausa Cafè

 

11-11.30 h Constantino Vidal (Universitat de Barcelona): La vida i obra del poeta Moixé ben Iitskhac Remós

 

11.30-12.00 h Discussió

 

14.00-14.30 h

14.30-15 h Anna Maria Bejarano (Universitat de Barcelona): Catalunya i Sefarad al Maguen Avot de Menahmem Xelomó Hameiri: identitats creuades?

 

15-15.30 h Discussió 1

 

15.30-16 h Cafè pausa

 

16-16.30 h Meritxell Blasco (Universitat de Barcelona): El català aljamiat en un manuscrit miscel·lani de medicina i farmacologia del segle xv: noves ‎aportacions

16.30-17 h Josep Xavier Muntané (IEMJ/Universitat de Barcelona): Consideracions sobre la recerca documental en arxius locals. El cas de l'arxiu parroquial de Verdú

17-17.30 h Maria Josep Estanyol (IEMJ/Universitat de Barcelona): Presentació projecte Barcelona

 

17.30-18 h Discussió 2

 

18 h Cloenda

Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

monjuic
monjuic
BARCELONA
Institució, independent, que vol potenciar l'estudi, la divulgació i la preservació de la cultura jueva en tots els territoris de llengua catalana. Volem ser un punt de referència no només pels estudiosos sinó també per tots els altres instituts, per totes les altres institucions, per les diverses associacions i fins i tot per les comunitats jueves del nostre àmbit geogràfic interessades en divulgar la seva cultura entre nosaltres, i que són imprescindibles per transmetre, cadascuna des de la seva perspectiva i orientació, la cultura jueva . A més a més, l'institut, amb una clara vocació nacional, treballa per promoure en tots els àmbits la llengua catalana, i especialment en l'acadèmic. El nostre objectiu és a demostrar que la nostra llengua, quan el contingut és de qualitat, pot travessar fronteres i que els resultats de la recerca dels nostres investigadors s'han de fer públics en català per tal d'assegurar-ne el prestigi
2
sumadors
150 €
dels 1850 necessaris
finalitzat
el 23/11/2015
Assolit 8%

Aporta-hi 15 €

0 sumadors
Moltes gràcies! Vine a una de les sessions del congrés!

Aporta-hi 35 €

0 sumadors
Moltes gràcies! Vine a totes les sessions del congrés!

Aporta-hi 50 €

1 sumadors
Moltes gràcies! Vine a totes les sessions del congrés a Barcelona!
Et regalarem a més a més un dels llibres editats per l'institut a escollir (si no esta exhaurits) (pots veure'ls al nostre web, www.institutmonjuic.cat). Els podràs recollir els dies del congrés o bé, si ho vols, te l'enviarem a casa.

Aporta-hi 100 €

1 sumadors
Moltes gràcies! Vine a totes les sessions del congrés a Barcelona!
Et regalarem a més a més un dels llibres editats per l'institut.
Et regalarem també el llibre "Regest dels documents de l'Arxiu parroquial de Verdú relatius als jueus 81265-1484)", una obra impressionant que presentarem el dia del congrés!
Els podràs recollir els dies del congrés o bé, si ho vols, te'ls enviarem a casa.

Aporta-hi 300 €

0 sumadors
Moltes gràcies! No sabem prou com agrair-te la teva implicació! Vine a totes les sessions del congrés a Barcelona!
Et regalarem a més a més un dels llibres editats per l'institut.
Et regalarem també el llibre "Regest dels documents de l'Arxiu parroquial de Verdú relatius als jueus 81265-1484)", una obra impressionant que presentarem el dia del congrés!
A més a més, rebràs una reproducció del Guardó Eduard Feliu, que entregarem el primer dia del congrés. Aquesta reproducció te l'enviarem a casa després del congrés.

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!