Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Ajudeu-nos a divulgar un tros de la nostra història: La Constitució provisional de la República Catalana

Un projecte de Petjada

Ajudeu-nos a divulgar un tros de la nostra història: La Constitució provisional de la República Catalana
  • Insereix-lo en una pàgina web

Volem completar els fons necessaris per a una tirada limitada, numerada -i no comercial- del manuscrit de l'única constitució (1928) amb que a dia d'avui compta la futura República Catalana. Es tracta d'un document indispensable per a estudiosos en particular i, en general, per a tots els que s'interessin a conèixer què Catalunya lliure van a modelar en el seu ideari els pares de l'independentisme català.
Aquest document, de 93 pàgines i escassament conegut malgrat la seva importància històrica, es troba a l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Considerat un document històricament inavaluable, i un referent obligat per al futur constitucionalisme català, des de "La Petjada", una associació sense ànim de lucre dedicada a divulgar i estudiar la presència catalana a Cuba, ens hem proposat donar-lo a conèixer amb ajuda de tots vostès, tal com ja vam fer a través de Tot Suma amb la placa que identifica el lloc en què es va aprovar el document que ara ens ocupa. La reproducció facsimilar de aquest document  es remetrà gratuïtament als fons documentals d'importants entitats i associacions de la societat civil catalana, centres d'estudis i biblioteques del país i l'estranger.
 
Constitució Provisional de la República Catalana es un text constitucional aprovat a l'Havana el 2 d'octubre de 1928  per l'Assemblea Constituent del Separatisme Català. Fou una obra personal de Josep Conangla i Fontanilles, i estava formada per 36 títols dividits en 302 articles.
Definia la República Catalana independent com a tècnica, democràtica, representativa i basada en els principis de la democràcia liberal. Establia el vot universal i secret, l'elecció indirecta del cap d'estat, un parlament unicambral, abolia les províncies i instaurava els consells comarcals com a divisió administrativa. Separava església i estat i establia que tant per ser elector com elegible, era imprescindible parlar i escriure el català. Declarava el català única llengua oficial i establia la igualtat de sexes davant la llei, no reconeixia els títols nobiliaris i comprenia un programa a favor de les classes treballadores. Introduïa la possibilitat de formar una confederació amb Espanya o Portugal, renovable cada sis anys, però reservant a Catalunya la representació diplomàtica pròpia.

Exemples de les aquarel·les de recompenses








 

Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

Petjada
Petjada
Palafrugell (Girona)
La Petjada és una associació sense ànim de lucre compromesa amb la història dels temps que corren a Catalunya. La convivència de catalans a Cuba va deixar la seva empremta en la maduració d'un ideari independentista que va portar a la celebració de l'Assemblea Constituent del Separatisme Català a l'Havana el 1928. Convençuts que no hi ha futur per un present sense història, La Petjadaes proposa identificar i recuperar per a la memòria del poble cubà i català, el llegat material i immaterial de la presència catalana a Cuba, en general, i en particular de l'ideari independentista del poble català forjat a l'illa. A La Petjada creiem en el voluntariat com a estil de treball i en la bona voluntat dels seus membres per a dur endavant els seus propòsit.
1
sumadors
50 €
dels 365 necessaris
finalitzat
el 28/10/2014
Assolit 13%

Aporta-hi 5 €

0 sumadors
Es remetrà via email un joc de reproduccions d'aquarel del pintor Lionel Borrás útils com a fons de pantalla

Aporta-hi 10 €

0 sumadors
Es remetrà via email un joc de reproduccions d'aquarel del pintor Lionel Borrás útils com a fons de pantalla

Aporta-hi 20 €

0 sumadors
Es remetrà via email un joc de reproduccions d'aquarel del pintor Lionel Borrás útils com a fons de pantalla

Aporta-hi 50 €

1 sumadors
Exemplar numerat i certificat de la sèrie edició facsímil del manuscrit de la Constitució provisional de la República Catalana.

Aporta-hi 100 €

0 sumadors
Exemplar numerat i certificat de la sèrie edició facsímil del manuscrit de la Constitució provisional de la República Catalana i el nom o el logotip de la seva empresa o entitat entre els agraïments.


Blog del projecte

Des de La Petjada ens demanen ajuda per divulgar una peça poc coneguda de la nostra història
  Menys reconeguda que la suspesa fa tres-cents anys, però més reivindicativa per la seva modernitat i les circumstàncies en què va ser aprovada, la Constitució ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!