Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Manifest Blaugrana: Espais de debat i activisme blaugrana

Un projecte de ManifestBlaugrana



  • Insereix-lo en una pàgina web




 
1.- Organitzar debats, xerrades i conferències relacionades amb la institució del FC Barcelona amb l'objectiu de promoure propostes constructives que ajudin a millorar la participació, la transparència i la democràcia diària dins del club.
 
Volem intentar que els actuals i futurs dirigents de l'entitat siguin fidels a l'eslògan “Més que un club” que actualment, per diverses circumstàncies, creiem que ha perdut pràcticament tota la seva significació i vigència.
 
Per organitzar aquest espai de debat que anomenarem "El Barça del segle XXI" escollirem preferiblement el format de simpòsium, de manera que , durant la propera tardor es farà necessària una certa infraestructura per tal d'aconseguir ponents de cert renom i espais habilitat per acollir els debats i el public assistent, així com mitjans tècnics per documentar-ho tot i poder-ne fer difusió. Tot això comporta una sèrie de despeses, la més significativa de les quals és el lloguer de les sales en tant que "El Barça del segle XXI" no inclourà ponents remunerats. La idea inicial es realitzar un mínim de 4 debats amb una periodicitat aproximada d'un mes i mig. Òbviament, quant més èxit tingui la campanya de micromecenatge, més debats - o amb més freqüència - es podran fer.
 
Tenim una sèrie de propostes sobre les que debatre que, tot i no ser definitives, entenem que tenen cert consens entre la massa de seguidors del FC Barcelona i que, epr tant, son bones candiadates a ser incloses al programa "El Barça del segle XXI":

.- FCB i Qatar: Quin preu tenen els #valors?
 
El contracte d'esponsorització amb Qatar encara té moltes incògnites i dubtes a les que el Club no vol respondre. Què hem venut? A quin preu? Perquè al govern de Qatar? Com intervindrà Qatar en el futur Camp Nou? I en el futur del Club? Quina relació ha de mantenir en definitiva el Club amb un règim totalitari on es posen en dubte - o es vulneren, directament - els drets més essencials?
 
 
.- FCB i la seva estructura: Modernitat institucional?
 
L'estructura institucional i govenativa del Club ha sofert poques variacions al llarg de la història pel que fa a la seva forma. És, realment, el sistema actual de govern i gestió el més indicat epr un Club de la magnitud i importància del DCB? Els òrgans de govern son representatius dels seus associats? Els mecanismes interns de control son independents? És l'Assemblea un òrgan lliure, independent, representatiu i capacitat? La composició de l'Assemblea, les atribucions estatutàries de la Junta Directiva, la capacitat dels socis per intervenir en la gestió del Club... son elements que cal debatre per orientar el Club cap a una modernitat institucional més palpable.
 
.- FCB i la seva dimensió: 'Més que un Club', encara? 
 
El Club es troba en un entorn altament competitiu que posa constantment en qüestió bona part d'allò que l'ha fet gran. Aquells intangibles en forma d'actitud, caràcter o posicionament vers el món que envolta a l'entitat queden, poc a poc i sovint de manera oculta, marginats a accions concretes més enfocades a netejar la imatge pública que no pas a complir amb el rol social i cultural que se li suposa al Club. Està deixant de ser “més que un club” per passa a ser en un club més? Quin es el paper de la Fundació del FCB per intervenir i millorar l'entorn local, nacional i internacional? Com s'ha de vincular el Club amb les entitats supra-nacionals com UNICEF o ACNUR?? La política laboral del Club és encertada (Pete Mickeal, Abidal Txema Corbella o els acomiadaments massius d'empleats no esportius)?
  
 

.- FCB i l'ètica: Codi ètic o estètic?
 
D'entre les eines de control amb que compta el Club en destaca un Codi Ètic el compliment del qual no ha quedat mai clar qui l'ha de garantir, de manera que sembla més un element estètic creat per projectar una imatge de pulcritud, que no pas una eina de veritable control Les estructures de poder del FCB, com qualsevol altra estructura de poder, ha d'estar subjecta a un control ferm, estricte i totalment independent. L'actual codi ètic ha de ser més estricte? Tenint en compte que l'encàrrec de vetllar pel compliment del Codi Ètic recau, retòricament, en un o més directius: Està garantida la independencia en el control del compliment del Codi Ètic? Cal que el Codi Ètic reguli la presència de directius o patrons de la Fundació amb causes judicials obertes, com les esdevingudes en l'actualitat?
 
 
2.- Promocionar una campanya de recollida de signatures per demanar la convocatòria d'eleccions a la presidència del FC Barcelona per legitimar socialment el càrrec i el projecte del President Bartomeu i contrastar-lo amb possibles models alternatius en un marc electoral, que és on correspon.
 
Donada la delicada situació institucional de l'entitat generada pels múltiples escàndols judicials i administratius oberts, entenem que cal un debat sa i obert sobre el Club i sobre els models de gestió diferents que puguin haver-hi, i traslladar la decisió sobre com encarar aquestes dificultats a qui ha de tenir el poder real de decisió: els socis. La manera de fer-ho, òbviament, és a través d'un procés electoral. Lamentablement no ha estat així i el president i la directiva, amparats en la legalitat estautària que garanteix la successió d'un president dimitit, s'aferren al poder obviant el fet elemental que NINGÚ ha votat al rpesident actual del FC Barcelona.
 
Des de Manifest Blaugrana hem intentat promoure el debat a l'Assemblea de compromissaris sobre la conveniència o no de convocatòria d'eleccions, com a fórmula legalment vàlida de sotmetre a la voluntat dels socis aquesta decisió. En aquest sentit des del passat mes de Maig hem demanat reiteradament la validació d'un full de recollida de signatures per introduir un punt a l'ordre del dia de l'assemblea ordinària per poder debatre el tema encara que la votació fos no vinculant. La resposta del club sempre ha estat negativa a fer possible aquest debat, adduint que la potestat de convocar eleccions només recau en la Junta Directiva, i que l'Assemblea només pot debatre temes que la junta consideri oportunes. Aquesta i altres violacions flagrants dels Estatuts del FC Barcelona (com ara negar l'accés a les dades dels compromissaris i, per tant, a l'Assemblea) es poden comprovar al web www.manifestblaugrana.cat/blog, on hem anat relatant la situació.
 
En altres paraules: No es permet que l'Assemble debati sobre si cal convocar eleccions o no. Debatre, només debatre, no està permès al FC Barcelona, perque la Junta Directiva així ho considera. No es pot avançar quan qui fixa les normes té impunitat total per saltar-se-les.
 
La realitat és que la situació porta, ineludiblement, a fer un paral·lelisme entre el Sr. Bartomeu i el Sr. Rajoy, amaprats ambdós en la legalitat vigent, buscant els forats més obscurs de la redacció de les lleis, per impedir que els socis o la ciutadania s'expressin lliurement en un procés electoral. No caldria tenir por de res, quan es tracta de votar.
 
Aquesta actitud impròpia d'un club democràtic, modern, respectuós i obert, ens ha portat un cop esgotada la via comunicativa amb el Club, a iniciar una campanya de recollida de signatures alternativa per demanar eleccions a la presidència del FC Barcelona. Quan el Club ha construit un marc legal en el que els òrgans de poder queden clarament sotmesos a la voluntat - inverosímil, tot sovint - de Junta Directiva vigent, no queda altre remei que apel·lar a la iniciativa popular.
 
Pressupost:
 
Lloguer de sales: 450 € /dia x 4 debats = 1800 €
Càtering 60 € /debat x 4 debats = 240 €
Publicitat / Promoció #debatsFCB 120 € /debat x 4 debats = 480 €
Suport Audiovisual i difusió #debatsFCB 150 €/debat x 4 debats = 600 €
Estands Recollida Signatures #eleccionsFCB 400 € / estand x 3 estands = 1200 €
Fulls Recollida #eleccionsFCB 80 €
Actualització Web Formulari 350 €
Publicitat/Promoció #eleccionsFCB 75 €/partit x 8 partits = 600 €
Marxandatge Manifest Blaugrana recompenses 650 €

Total= 6000 €



Qui som?:
 
Manifest Blaugrana és un col·lectiu de socis i aficionats independents, sense aspiracions electorals, amb un model de Club ideal molt semblant per a tots. Sota uns principis comuns i que tots compartim, la nostra riquesa recau en els matisos que cada un pot aportar alhora de construir una entitat més plural i diversa. Ens constituïm en Associació per tal d'actuar conjuntament i amb una sola veu, i aigilitzar i facilitar la interacció dels socis amb l'Associació i amb el Club.
 
El nostre manifest fundacional, de vigpencia plena i subscrit ja per més d'un centenar de socis del FC Barcelona, és el següent:
 
Principis
 
MANIFEST BLAUGRANA neix per defensar un model de Club que tots els integrants compartim en gran mesura. Un model de club arrelat al país, integrat a la societat, propietat dels seus socis i vinculat activament amb la societat i cultura catalanes.
 
MANIFEST BLAUGRANA vol aglutinar socis i aficionats barcelonistes, persones representants dels diferents grups d'interès del Club, sense aspiracions electorals, independents, associats lliurement i amb un projecte de Club comú arrelat en el lema MÉS QUE UN CLUB. No volem perdre els trets definitoris del Club i convertir‐nos en UN CLUB MÉS.
 
MANIFEST BLAUGRANA vol ser un punt d'unió entre el soci crític d'Amposta i el de Perpinyà (del sud i del nord, de l'est i l'oest). Volem ser un punt de trobada on poder escoltar les necessitats i demandes dels socis que viuen arreu, a qualsevol lloc del món, gràcies a les noves tecnologies. Perquè tots els socis, tant se val d'on vinguin, mereixen el mateix respecte i consideració.
 
MANIFEST BLAUGRANA pretén ser un element per cohesionar les veus blaugranes que tinguin quelcom a dir en la defensa del model de Club que entenem apropiat  allunyat radicalment dels models en forma de Societats Anònimes Esportives en mans de magnats o grans corporacions. Cal estar atent a les vinculacions comercials que pugui establir el Club i als compromisos que s'adquireixin en contraprestació.
 
El Model
 
El Barça és un Club esportiu. Així el coneixem, així el defineixen els Estatuts i així el volem. El Barça ha de centrar la immensa majoria dels seus esforços en competir i fomentar la pràctica de l'esport a la societat i, especialment entre els seus associats. L'esport és la naturalesa del Club i la competició el seu ecosistema. El model de negoci ha d'alinear‐se amb els criteris del projecte,integrant en la presa de decisions els paràmetres que van més enllà d'aspectes purament financers.
 
El Barça és propietat dels socis, i com a tal ha de rendir comptes tant als socis com als diferents grups d'interès del Club (persones amb carnet de compromís, treballadors i professionals de les seccions, entitats de la comunitat local, socis comercials,...). El Club ha de ser totalment accessible als seus socis, ha de fomentar activament la participació dels socis en la presa de decisions a través de tots els mecanismes possibles, formalitzant el compromís    i implantant totes aquelles recomanacions de bon govern que contribueixin a assegurar aquesta  representativitat. Ha de mantenir‐los informats amb freqüència de les qüestions transcendents en la direcció del Club i organitzar sistemes de participació que permetin al soci opinar de manera no vinculant i, també, decidir de manera vinculant.  
 
El Barça ha de ser un club transparent amb els seus socis, pulcre en la gestió i modèlic en el comportament. La transparència ha de ser TOTAL en l'aspecte econòmic, patrimonial i de govern, així com social i ambiental, tot incrementant la informació anual publicada sobre l'acompliment del Club durant l'exercici d'acord amb els principals estàndards nacionals i internacionals, i facilitant periòdicament la informació rellevant per tal que tots els grups d'interès disposin de la informació necessària per poder incorporar a la presa de decisions. Els acords comercials i altres operacions econòmiques, laborals o professionals han de ser totalment visibles i transparents en la forma que es concretin, evitant en la mesura que sigui possible la ocultació d'informació d'interès pel soci. Tots podem entendre que determinada informació no vulgui ser coneguda, però qui vulgui vincular‐se en qualsevol forma al Barça també ha d'entendre que aquí les coses es fan d'una manera diferent, més transparent i pública, més neta i democràtica. Qualsevol vincle comercial que estableixi el Club ha de ser compartit amb els socis i ha d'entroncar de manera directa amb els trets definitoris del Club i la seva idiosincràsia.
 
El Barça ha de ser un club local i global, simultàniament. Esportivament i econòmica, la dimensió mundial del Club obliga a entendre la nostra realitat a escala global, però això no ens ha de fer mai perdre els nostres orígens i el respecte a Les Corts, a Barcelona i a Catalunya. El Barça és un club global pels seus èxits esportius, però també per les seves característiques úniques. Per l'aposta continuada pels jugadors de la casa. Per un model esportiu atractiu i definitori basat en el bon tracte tècnic i el desenvolupament elegant del joc. Per la vinculació estreta amb el país i la difusió de la cultura catalana. El Barça no és un Club més, és Més que un Club.
 
El Barça ha de ser un Club social i cultural. El reconeixement d'un impacte més enllà de l'àmbit esportiu implícit en l'essència del Club, queda explícit en la capacitat de contribuir de forma positiva en els àmbits social i cultural. . El Club ha de treballar de manera activa en la millora del seu entorn més proper i en programes a escala internacional de la mà d'altres entitats de caràcter social. Ha de fomentar entre els seus socis i conciutadans la col•laboració i participació en esdeveniments esportius, culturals i solidaris de manera activa i continuada, tot buscant i potenciant la creació de sinergies positives. Hi ha molt a fer per una entitat tan gran i potent com el Barça.
 
Agenda fundacional
 
MANIFEST BLAUGRANA neix per desenvolupar uns punts concrets:
 
1. Mantenir el respecte a la democràcia i a la representativitat dels socis i dels càrrecs electes. Calen eleccions a la presidència del Club per donar‐li a l'entitat un president electe, més enllà de la legitimitat que estableixen els estatus.
 
2. Fomentar l'agrupació dels grups i socis crítics amb la gestió actual del Club per tal de denunciar i posar remei a punts foscs que el Club mostra: caiguda del prestigi internacional, victimisme excessiu i injustificat, presumptes infraccions fiscals, ventes sospitoses  d'actius del club...
 
3. Treball continuat i actiu en el foment de la transparència i la comunicació entre el Club i el soci, donant‐li veu a aquest últim per tal de fer‐se sentir al Club.
 
 
Agenda a llarg termini
 
El model de Club que MANIFEST BLAUGRANA proposa i defensa requereix l'articulació d'un òrgan extern al Club i totalment independent dels interessos electorals o partidistes presents i futurs, un element aglutinador d'una sensibilitat concreta respecte al Club (com n'hi pot haver d'altres de diferents), explicitada en el model definit al present manifest. Aquest espai d'observació i anàlisi extern és el que vol assolir MANIFEST BLAUGRANA.  
Independentment de qui regeixi el Club, caldrà estar atents a la gestió i a la continuïtat del model, i intervenir quan la situació ho requereixi.
 
Compromisos
 
MANIFEST BLAUGRANA es compromet a fer un seguiment de la gestió del Club, sigui quina sigui la Junta Directiva, per garantir la continuïtat d'un model concret de Club i a fer propostes de forma proactiva a les diferents juntes que de forma vehiculada i representativa contribueixin a assegurar el model de Club.
 
MANIFEST BLAUGRANA es compromet a mantenir la independència com a agrupació de socis individuals o de col∙lectius de socis. Queda, per tant, al marge de les opcions que els seus integrants puguin prendre. No s'ha d'imposar res a ningú, però ningú ha de condicionar particularment el col∙lectiu.
 
MANIFEST BLAUGRANA té una veu, un projecte i un discurs que caldrà anar perseguint i millorant amb les aportacions de tothom i d'acord amb la realitat del dia a dia. No hi ha dogmes, hi ha conviccions fermes subjectes a debat.
 
MANIFEST BLAUGRANA proposarà de manera activa un model de Club diferent. La transparència, la democràcia interna, la participació, els valors o la solidaritat no han de quedar només en paraules, s'han de convertir en fets i propostes formals al Club. Han de ser models d'actuació i, quan no ho siguin, han de ser objectius a perseguir activament.

 
Amb aquests principis ens definim; en aquest model creiem i al seu voltant ens associem; amb aquesta agenda farem tangibles els principis; i amb aquests compromisos donarem la veu al Soci davant del Club.


Manifest Blaugrana , Setembre 2014


Twitter:        @manifestFCB
Facebook:    http://facebook.com/manifestblaugrana
Web:            http://www.manifestblaugrana.cat


 


Manifest Blaugrana: Espais de debat i activisme blaugrana

Facebook     Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

ManifestBlaugrana
Manifest Blaugrana és una associació sense ànim de lucre registrada a la Generalitat de Catalunya
11
sumadors
520 €
dels 6000 necessaris
finalitzat
el 22/10/2014
Assolit 8%

Aporta-hi 10 €

2 sumadors
(Queden 348 de 350 recompenses)
Assistència preferent als debats (sala aforament limitiat)

Aporta-hi 20 €

2 sumadors
(Queden 200 de 200 recompenses)
Assistència preferent als debats + Cartell promocional emmarcat (edició limitada) Manifest Blaugrana #EleccionsFCB

Aporta-hi 30 €

2 sumadors
(Queden 149 de 150 recompenses)
Assistènca preferent als debats + Samarreta Manifest Blaugrana

Aporta-hi 50 €

2 sumadors
(Queden 98 de 100 recompenses)
Samarreta Manifest Blaugrana + Butlleta Sorteig samarreta oficial FC Barcelona

Aporta-hi 100 €

3 sumadors
(Queden 49 de 50 recompenses)
Samarreta Manifest Blaugrana + Sorteig calçat marca Munich o Cruyff, a escollir entre els models proposats per MB

Aporta-hi 200 €

0 sumadors
(Queden 20 de 20 recompenses)
Samarreta oficial FC Barcelona, amb nom i número si es desitja

Aporta-hi 500 €

0 sumadors
(Queden 10 de 10 recompenses)
Dues samarretes Manifest + Dos entrades partit lliga Camp Nou

Aporta-hi 1500 €

0 sumadors
(Queden 3 de 3 recompenses)
Desplaçament 2 persones amb l'equip FCB en partit de lliga. (1 nit hotel + 2 bitllets transport + 2 entrades)

Aporta-hi 2000 €

0 sumadors
(Queden 3 de 3 recompenses)
Sopar per 10 persones a la sala privada Wembley del restaurant de Fermí Puig

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!