Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Col·lecció de pins: Memòria històrica de l'esquerra independentista

Un projecte de

Col·lecció de pins: Memòria històrica de l'esquerra independentista
  • Insereix-lo en una pàgina web

Col·lecció de pins: Memòria històrica de l'esquerra independentista

Aquest projecte vol ser un petit homenatge a algunes de les organitzacions que van formar part de l'esquerra independentista contemporània, i fer-ho en forma d'una col·lecció de pins.

Cada col·lecció inclourà els 10 pins de les organitzacions relacionades a continuació. Com és natural, se n'ha fet una tria, quedant-ne moltes fora en aquesta ocasió. Confiem que en una segona edició d'aquest projecte puguem ampliar aquest homenatge.
 
  • Alternativa Estel, organització d'estudiants d'esquerra revolucionària i independentista entre el 1993 i el 2006. Defensava un model d'ensenyament públic i popular que fos alhora alliberadors pels pobles i les persones. Tingué implantació en diferents universitats dels Països Catalans des d'on dugué a terme la lluita per la transformació de l'ensenyament i la societat. Va donar lloc, fusionant-se amb la CEPC, a l'actual Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.
 
  • Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional, coalició política creada el 1979 on participaren el PSAN, el Bloc Català de Treballadors, diversos col·lectius i independents com Lluís M. Xirinacs, Fèlix Cucurull i Salvador Casanoves. Reivindicaven els punts de la llavors dissolta Assemblea de Catalunya. Es presentà a les eleccions generals espanyoles d'1 de març de 1979. Posteriorment esdevindria un partit polític amb alguns dels independents i el BCT per presentar-se, en solitari, a les eleccions al Parlament de Catalunya el 1980. S'autodissolgué el 1982.
 
  • Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, plataforma antirepressiva que apareix arran de les detencions, el 2 de juny de 1979, de militants d'IPC. Tenia la finalitat de dur a terme la defensa humana, jurídica i política dels independendentistes empresonats i represaliats. Va representar ser la primera organització unitària i d'àmplia base de l'independentisme fins el 1989 quan es dissolgué, i és l'antecedent històric d'Alerta Solidària.
 
  • Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista, òrgan de coordinació i organització d'assemblees locals del jovent independentista combatiu per adoptar una resposta conjunta davant de diferents problemàtiques (repressió policial, precarietat laboral, especulació, feixisme, privatització de l'ensenyament, sexisme i opressió social i nacional). Creada a inicis del 2002, el juny del 2012 formà, amb altres sectors, l'actual Arran.
 
  • Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, organització d'estudiants dels Països Catalans apareguda l'any 2000 a partir de la fusió amb altres sindicats d'estudiants. Els seus objectius eren la construcció d'un ensenyament públic, català, popular, de qualitat i antipatriarcal-no sexista. Va donar lloc, a partir de la fusió amb Alternativa Estel, a l'actual Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.
 
  • Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes, moviment espontani i cívic nascut a Barcelona el 1981 en resposta al Manifiesto de los 2.300 contra la normalització lingüística. Reivindicà, entre d'altres, els obstacles al desenvolupament de la cultura i llengua catalanes i el restabliment del centralisme espanyol (LOAPA). Va evolucionar fins a reivindicar la independència dels Països Catalans. S'autodissolgué el 1993.
 
  • Independentistes dels Països Catalans, partit independentista i socialista revolucionari, sorgit de la fusió del PSAN-Provisional i de l’Organització Socialista d’Alliberament Nacional el març del 1979. Promogué grups de base com els CSPC, el COLL, els Grups de Defensa de la Llengua i Dones Independentistes amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la situació d'ocupació del país des d'un anàlisi marxista i no dogmàtic. El 1985 s’integrà a l'MDT i s'hi dissolgué el 1987.
 
  • Joves Independentistes i Revolucionaris/àries, organització juvenil fundada el 1990 i promoguda pel MDT-IPC. Es proposà l'alliberament de la joventut com a sector social oprimit , des d'una societat catalana reunificada, independent i socialista. Donà suport a l'Assemblea d'Unitat Popular el 1993, i n'esdevingué la branca juvenil. Quan l'AUP es dissolgué el 1998, es fusionaren amb Maulets, formant Maulets, el jovent independentista revolucionari.
 
  • Nacionalistes d’Esquerra, moviment polític assembleari, definit com a socialista, nacional i popular, que a finals del 1979 es proposava unir a l’esquerra independentista principatina en les seves eleccions parlamentàries del 1980. També es presentà a les eleccions legislatives del 1982. Hi participaren nombrosos intel·lectuals, artistes i diferents moviments socials. El 1984-85 es dissolgué dins l'Entesa de l’Esquerra Catalana-Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra
 
  • Plataforma per la Unitat d'Acció, moviment independentista d'esquerra revolucionària i antifeixista, fundat el 1995 per exmilitants de l'MDT-IPC, Catalunya Lliure i els sectors crítics de l'Assemblea d'Unitat Popular. Agrupà col·lectius i casals independentistes de diverses comarques -sobretot del Barcelonès, el Penedès i d'Osona. Proper a Alternativa Estel, impulsà Dones Revolucionàries per la Unitat d'Acció. Es consolidà donant pas a Endavant OSAN el 2000.
(presentació ordenada alfabèticament. Informacions extretes de fonts com l'Enciclopèdia Catalana, el Diccionari dels partits polítics de Catalunya, segle XX, editat per Isidre Molas l'any 2000, i la Viquipèdia)
 
Per fer possible aquest homenatge en forma de col·lecció de pins, ens cal la col·laboració de tothom a qui li interessi, hi ha tres modalitats:

-Per 15,00€, i un cop fet l'encàrrec, us arribarà a la vostra direcció postal una selecció de 4 pins d'aquesta col·lecció de la memòria històrica de l'esquerra independentista (Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes, Independentistes dels Països Catalans, i Joves Independentistes i Revolucionaris/àries).

-Per 30,00€, i un cop fet l'encàrrec, us arribarà a la vostra direcció postal aquesta col·lecció de 10 pins de la memòria històrica de l'esquerra independentista.

-Per 60,00€, i un cop fet l'encàrrec, us arribaran a la vostra direcció postal dues col·leccions de 10 pins de la memòria històrica de l'esquerra independentista cadascuna (un total de 20 pins). A més a més per premiar aquest suport, s'hi adjuntarà un pedaç de tela dels Independentistes dels Països Catalans (IPC).

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor



1
sumadors
15 €
dels 1500 necessaris
finalitzat
el 20/07/2014
Assolit 1%

Aporta-hi 15 €

1 sumadors
4 pins de la memòria històrica de l'esquerra independentista a casa (CSPC, Crida, IPC, JIR).

Aporta-hi 30 €

0 sumadors
1 col·lecció de 10 pins de la memòria històrica de l'esquerra independentista a casa.

Aporta-hi 60 €

0 sumadors
2 col·leccions de 10 pins de la memòria històrica de l'esquerra independentista cadascuna (total 20 pins). I un pedaç d'IPC.

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!