Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

1714, EL COMBAT D'ARBÚCIES. Una victòria catalana

Un projecte de COMBAT ARBUCIES

1714, EL COMBAT D'ARBÚCIES. Una victòria catalana
  • Insereix-lo en una pàgina web

1714 EL COMBAT D’ARBÚCIES
Una victòria catalana


La Comissió del Tricentenari del Combat d’Arbúcies integrada per historiadors locals, responsables del Museu Etnològic del Montseny - La Gabella i representants de l’Ajuntament,  promou conjuntament amb SAPIENS publicacions,  l’edició d’un llibre que commemori i recordi els fets del 14 de gener de 1714 coneguts com el COMBAT D’ARBÚCIES, una victòria catalana a la guerra de Successió.

D’aquells fets ens ha arribat la dita popular: “Arbúcies, gent d’astúcies, matavalons”
 
El Llibre

Constarà en el seu contingut de quatre parts diferenciades:
1.-La Guerra de Successió: introducció històrica, descripció dels principals esdeveniments del 1714, explicats d’una manera clara, senzilla i didàctica.
2.-Les disputes de la Catalunya Interior: el Combat d’Arbúcies. Serà el nucli central del llibre amb una introducció a on repassa diverses disputes en la Catalunya Central, per desprès endinsar-se en l’explicació dels fets del Combat d’Arbúcies.
3.-La derrota d’un país:  explicació final de la guerra. Des de la repressió d’Arbúcies a la derrota final de Barcelona, Cardona i les illes Balears. El Decret de Nova Planta.
4.-Guia de rutes històriques:  Detall de les rutes històriques que poden fer-se pels indrets relacionats amb el combat d’Arbúcies.
 
Crèdits i Fitxa d’edició:
Editorial: SAPIENS  Edicions
Format de 17 x 22cm,
Núm. de pàgines: 160  més coberta i contra
Enquadernació: rústega cosida amb solapes
Paper interior: estucat semimate de 150 g.
Paper coberta: Inkada Silk de 260 g. plastificat mate
Tirada;  de 1.500 exemplars.
 
 
SUMARI
 
1714 EL COMBAT D’ARBÚCIES.
Una victòria catalana
 
1ª part : La Guerra de Successió
El text explicarà, de manera entenedora, els avatars més importants d’aquest conflicte internacional que s’encetà el 1700 amb la mort del rei espanyol Carles II i les disputes i interessos de les potències europees per recolzar un candidat o bé un altre, cosa que comportarà convertir tot el continent en un immens camp de batalla des del 1702 i, a partir de 1705, també el Principat de Catalunya.
 
L’objectiu és exposar el marc internacional, peninsular i nacional que portarà al Combat d’Arbúcies el 14 de gener de 1714.
 
Es dividirà en capítols curts, de 2 o 3 pàgines, dividits a la vegada en subcapítols, per tal de fer la lectura més passadora.
 
Paral·lelament, al llarg de les pàgines, s’hi lligaran il·lustracions d’època i mapes que ajudaran a comprendre l’evolució del conflicte; s’hi aniran succeint desglossats que explicaran fets anecdòtics o lligats de manera indirecta a la Guerra de Successió, però que ajuden en la comprensió global d’un moment molt complex. Aquests subapartats poden ocupar mitja pàgina, una de sencera o fins i tot una pàgina doble, en funció de la seva importància.
 
 
2ª part : El Combat d’Arbúcies
En aquesta part, la més important del llibre, els subapartats passen a ser protagonistes en detriment del text. Aquest, relata l’arribada de les tropes valones el dia 13 de gener i el combat de l’endemà, dia 14, fins a la rendició de les tropes borbòniques i l’enviament de les banderes enemigues als pobles veïns.
 
Els subapartats, s’ocupen de tota la resta, és a dir: de presentar-nos el marc geogràfic de la Vall d’Arbúcies i els indrets de la Vila on van produir-se els enfrontaments; el passat d’Arbúcies com a població acostumada als allotjaments forçosos de tropes; els protagonistes del combat; les institucions i organitzacions militars que van intervenir-hi...; i, sobretot, els documents històrics que expliquen el combat.
 
3ª part : La derrota d’un país
Es tracta de la continuació del text  de la 1a part, és a dir l’explicació del final de la guerra, que només afecta a Catalunya (internacionalment ja s’havia firmat la pau). Des de la repressió d’Arbúcies, en el marc d’una forta onada de repressions en tots els pobles que van aixecar-se contra les forces borbòniques, fins a la derrota final de Barcelona, Cardona i les Illes Balears. Al final, es fa esment del Decret de Nova Planta i, fins i tot, una darrera referència al Tracta de Pau definitiu, firmat a Viena el 1725.
 
4ª part : Rutes històriques
El text general queda substituït per dos grans apartats, amb redactats independents, d’unes 4 o 5 pàgines cadascun, en què es detallen les rutes històriques que poden fer-se pels indrets relacionats amb el combat d’Arbúcies. S’il·lustraran amb mapes i fotografies dels indrets que poden visitar-se o que hom troba a la vora. S’hi inclouen referències pràctiques a museus, restaurants... horaris de visita i telèfons relacionats, etc.
 
 
Els fets històrics
 
El 14 de gener de 1714 la vall d’Arbúcies fou l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d’Arbúcies, on el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent de les poblacions veïnes d’Espinelves, St. Hilari i Viladrau, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.
 
La ubicació de la vall d’Arbúcies, un dels passos naturals de comunicació més importants entre la Catalunya interior i la zona costanera i, en especial, entre la vila d’Hostalric i la ciutat de Vic, dues places fortes que intervingueren directament en la major part dels esmentats conflictes, va propiciar que aquesta part del Montseny visqués importants operacions militars a la fase final de la Guerra de Successió.
A partir de fons notarials sabem que el setembre de 1713 el General Bracamonte acampà el seu regiment a Arbúcies i en marxà cap a Vic, va fer malbé les collites, s’emportà els raïms de les vinyes i saquejà diferents masos emportant-se les reserves de blat.
No és d’estranyar que quan els regiments de valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en transit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes, i produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil (tal i com relata Francesc de Castellví), la gent d’Arbúcies esclatés i s’organitzés el sometent, avisant al sometent de poblacions veïnes (Viladrau, Espinelves, Sant Hilari...) per fer front l’enemic l’endemà.
En aquest punt val a dir que una de les singularitats del Combat d’Arbúcies rau en el fet del coneixement que ara en tenim en haver localitzat la descripció d’aquest fet d’armes per part d’un dels coronels que va caure derrotat, Jacques-Laurent-Pierre-Charles Franclieu (1680-1745).
El fet és que –i en això coincideixen totes les fonts-  poc després de sortir de la vila d’Arbúcies a les 8 del matí en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l’actual Molí de les Pipes) començà l’enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent d’Arbúcies i els de les poblacions veïnes van derrotar els regiments valons. Només s’escaparen a Hostalric prop de 300 homes. Les banderes enemigues capturades es repartiren entre les poblacions veïnes en senyal d’agraïment.
L’exèrcit borbònic no va perdonar aquesta derrota i l’1 d’abril de 1714 una força de prop de 5.000 homes es va dirigir a Arbúcies per saquejar-la i cremar-la. En paraules del Duc de Pòpuli, comandant dels exèrcits franco-espanyols en el setge de Barcelona: “Bracamonte quemó tan enteramente aquella villa de Arbucias, que sólo la iglesia se reservó del universal incendio, para que sirviese este castigo de padrón memorable para la posteridad y el escarmiento.”
D’aquesta repressió s’ha conservat una carta datada el 5 d’abril, on el Coronel del Regiment de Fusellers de Muntanya Sant Ramon de Penyafort, Ermengol Amill, relata com ell i els seus fusellers (prop de 400) van intentar aturar i dificultar la repressió sobre Arbúcies, sense aconseguir-ho.


 
El pressupost del projecte
Treball editorial: redacció, maquetació, imatges, etc.:  16.819 €
Impressió de 1.500 exemplars: 5.650 €
TOTAL edició llibre: 22.468.49 €
Altres despeses relacionades amb la edició del llibre i la campanya de micromecenatge :
- generals de gestió, empresa de micromecenatge i comissions bancàries:  1.135.65 €
- de distribució del llibre: 2.500 €
- Samarretes i altres obsequis: 3.800 €
 
I si s'obtenen més diners ?
En cas de superar l'objectiu de recaptació, els diners s'utilitzaran per a la realització d'activitats, en el marc del la programació del tricentenari del Combat d'Arbúcies, que ja s'han començat a treballar.

Obsequis :
  • Llibre
  • Llibre edició especial personalitzada
  • Entrada Museu Etnològic del Montseny – La Gabella
  • Visita guiada per a dues persones al Museu Etnològic del Montseny – La Gabella, Farga d’en Roquer i espais del combat.
  • Entrades espectacle de dansa: “1714, diari d’una esperança”
  • Estada cap de setmana a Arbúcies per a dues persones més un sopar o dinar.
 

Facebook     Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

COMBAT ARBUCIES
35
sumadors
1530 €
dels 11300 necessaris
finalitzat
el 14/04/2014
Assolit 13%

Aporta-hi 20 €

13 sumadors
Obtindreu un exemplar del llibre valorat en 24 €

Aporta-hi 30 €

9 sumadors
Obtindreu el llibre d'edició especial personalitzada, on hi constarà el vostre nom o, si ho voleu, el de la persona a qui el voleu regalar i dues entrades per visitar el Museu Etnològic del Montseny (Obsequi valorat en 36 €)

Aporta-hi 50 €

9 sumadors
Obtindreu el llibre d'edició especial personalitzada on hi constarà el vostre nom o, si ho voleu, el de la persona a qui el voleu regalar + una samarreta d'edició exclusiva pels sumadors + dues entrades per visitar el Museu Etnològic del Montseny + dues entrades a l’espectacle de dansa “1714 diari d’una esperança” que es realitzarà el 29 de juliol de 2014 durant la Festa Major d’Arbúcies (Obsequi valorat en 64 €)

Aporta-hi 100 €

3 sumadors
Obtindreu 2 exemplars del llibre d'edició especial personalitzada on hi constarà el vostre nom o, si ho voleu, el de la persona a qui el voleu regalar + dues samarretes d'edició exclusiva pels sumadors + dues entrades per realitzar una visita guiada al Museu Etnològic del Montseny i als indrets on van succeir els fets del Combat d’Arbúcies + dues entrades a l’espectacle de dansa “1714 diari d’una esperança” que es realitzarà el 29 de juliol de 2014 durant la Festa Major d’Arbúcies (Obsequi valorat en 140 €)

Aporta-hi 250 €

1 sumadors
Obtindreu 2 exemplars del llibre d'edició especial personalitzada on hi constarà el vostre nom o, si ho voleu, el de la persona a qui el voleu regalar + dues samarretes d'edició exclusiva pels sumadors + dues entrades per realitzar una visita guiada al Museu Etnològic del Montseny i als indrets on van succeir els fets del Combat d’Arbúcies + allotjament d’una nit per dues persones a un Hotel o Casa Rural d’Arbúcies i dinar o sopar per a dues persones (Obsequi valorat en 300 €)


Blog del projecte

Més de 1.000 € recollits en els primers 7 dies!

Gairebé 1.500 €, més del 10% de l'objectiu plantejat, en els primers dies de recollida de fons per l'edició del llibre "1714, EL COMBAT D'ARBÚCIES. Una ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!