Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Fossa218. Lluita, memòria, llibertat. 4a edició

Un projecte de LaBaula

Fossa218. Lluita, memòria, llibertat. 4a edició
  • Insereix-lo en una pàgina web

“FOSSA 218, llibertat, memòria, lluita” és la fossa simbòlica on el franquisme i el règim del 78, mal anomenat règim democràtic, han volgut enterrar la memòria històrica i política d’aquest país.

La fossa on s’ha volgut enterrar la barbàrie que va patir la població civil durant el conflicte i la crueltat amb què durant 40 anys de dictadura i uns altres 40 anys de “atado y bien atado” la repressió s’ha focalitzat en els perdedors del conflicte, els seus hereus i descendents i en qualsevol organització o moviment social que ha volgut trencar el vel de silenci que els pares de la transició van decidir imposar a la societat.

Ajuda'ns a fer realitat la quarta edició de Fossa 218, un esforç col·lectiu, tenaç i desinteressat sorgit de la base amb la voluntat de visibilitzar històries i memòries menystingudes, arraconades.
 

Continuant les tres primeres edicions, dedicades a l’activisme feminista, la recuperació de la llengua i l'exili i deportacions, respectivament, aquesta quarta edició dedica una bona part de les seves pàgines a un dels moviments socials històricament més dinàmics, més creatius, més lluitadors: el moviment obrer.

Amb Neus Moran ens endinsarem en l'espoli dels ateneus obrers durant el franquisme i la infuència que va suposar per a la classe treballadora catalana, mentre que Ferran Aisa ens apropa a la figura de Joaquin Maurin.

Antonieta Jarne traça des d’una perspectiva històrica la trajectòria del moviment obrer ponentí al llarg del segle xx. Centrats en les primeres dècades d’aquell moviment, Pau Juvillà dibuixa el perfil polític Salvador Seguí, el Noi del Sucre, nascut a Lleida el 1887; mentre Adrià Cluet estudia la cèlebre vaga de la Canadenca iniciada, justament, a Camarasa el novembre de 1918.

De la mà de Júlia Moncasí i Júlia Olarieta analitzen, a partir d’entrevistes amb alguns dels seus protagonistes, el paper de l’Assemblea de les Terres de Ponent, la concreció lleidatana de l’Assembla de Catalunya, durant el tardofranquisme i és Xavi Milian qui ens presenta una ressenya entre marxisme i qüestió nacional als Països Catalans.

 

El número conclou amb un article sobre els guanyadors del Premi 2N 2021.

 

Participen en aquest número: Gonçal Sans, Ferran Aisa, Júlia Moncasi, Júlia Olarieta, Pau Juvillà, Neus Moran, Antonieta Jarne, Adrià Cluet, Xavi Milan, Jaume Barrull, Maria Huguet, Mariaona Lladonosa, Clara Barbal, Mireia Barés.
 

Edició: Ateneu Cooperatiu La Baula.

Disseny i maquetació: 131.gd (Pau Llop + Esteve Padilla).

Amb la col·laboració de Gernika Batsordea.

Facebook     Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

LaBaula
LaBaula
Lleida
Som un grup de persones de Lleida, vinculades a diferents moviments socials i culturals de la ciutat, que fa temps que veiem la necessitat d'un punt de trobada digne, on poder debatre i compartir les nostres lluites. Per això volem tirar endavant un projecte que atengui aquestes necessitats, pretenent aconseguir un casal obert, plural i inclusiu. Aquest espai ens permetrà construir i enfortir lligams amb el teixit social de la ciutat, donant veu i vetllant pels drets i la justícia social, la sostenibilitat, la igualtat i el dret d'autodeterminació. Pretenem, principalment, fomentar un model cultural i social transformador i crític, creant un espai horitzontal, assembleari i cooperatiu. Volem aconseguir un punt de trobada i un altaveu dels moviments socials i crítics amb el sistema actual, fomentant el consum local, ecològic i sostenible. Si som pacients i ferms podem aconseguir un lloc obert a tothom on les regles del joc s’estableixin col·lectivament, crear un espai de transformació i apropar-nos cada cop més a la revolució i el canvi social. Ens agradaria comptar amb vosaltres en aquest projecte, per això us invitem a l'assemblea oberta de l'embrió d'aquest nou casal, destinada a col·lectius i moviments socials afins a aquest nou projecte. Vine a dir la teva!
91
sumadors
2156 €
dels 2000 necessaris
finalitzat
el 25/10/2022
Assolit 107%

Aporta-hi 3 €

0 sumadors
Bo d'ajut + agraïments

Aporta-hi 5 €

2 sumadors
Revista en format digital + agraïments

Aporta-hi 10 €

13 sumadors
Revista + agraïments

Aporta-hi 12 €

11 sumadors
Revista + enviament postal + agraïments

Aporta-hi 13 €

2 sumadors
Revista + pack 5 xapes commemoratives +agraïments

Aporta-hi 15 €

3 sumadors
Revista nº4 + revista nº3 + agraïments

Aporta-hi 15 €

4 sumadors
Revista + pack 5 xapes commemoratives + agraïments + enviament postal

Aporta-hi 15 €

5 sumadors
(Queden 0 de 5 recompenses)
Aportació amb col•laboració amb Endavant Ponent. Revista + làmina Joan Fuster + agraïments

Aporta-hi 18 €

2 sumadors
(Queden 3 de 5 recompenses)
Aportació amb col•laboració amb el CDR Noguerola Exemplar de la revista + llibre d'Ermengol " Atonyinats però cap a la República"

Aporta-hi 18 €

3 sumadors
(Queden 7 de 10 recompenses)
Aportació amb col•laboració amb el CDR Noguerola Exemplar de la revista + llibre d'Eva Lega " Barri de Noguerola. Poder popular antifeixista"

Aporta-hi 18 €

6 sumadors
(Queden 4 de 10 recompenses)
Aportació amb col•laboració amb CGT Lleida Revista + llibre " Memòria Llibertària. 100 anys de moviment llibertari a Lleida " + agraïments

Aporta-hi 20 €

10 sumadors
Revista + serigrafia edició limitada Seu Vella + agraïments

Aporta-hi 20 €

5 sumadors
(Queden 8 de 10 recompenses)
Aportació amb col•laboració amb Arran Lleida Revista + samarreta a escollir + agraïments

Aporta-hi 30 €

8 sumadors
3 exemplars revista + pack 5 xapes commemoratives + agraïments

Aporta-hi 35 €

4 sumadors
(Queden 7 de 10 recompenses)
Aportació amb col•laboració amb "Gall Negre" jocs de taula Revista + joc "okupa tu també" + agraïments

Aporta-hi 50 €

6 sumadors
Aportació per col•lectius i entitats 5 exemplars + presentació al vostre espai + agraïments

Aporta-hi 50 €

4 sumadors
(Queden 2 de 5 recompenses)
Aportació amb col•laboració amb Llukuter i Gernika Batzordea Revista + reproducció limitada emblema Gernika Batzordea + agraïments

Aporta-hi 100 €

3 sumadors
Aportació per col•lectius i entitats 10 exemplars + pack xapes + presentació al vostre espai + agraïments

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!