Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

Fem el web del Memorial 1714 per explicar-nos

Un projecte de Memorial1714



  • Insereix-lo en una pàgina web

Qui som?
Memorial 1714 som una associació creada l’any 1985 amb l'objectiu immediat de dignificar el Fossar de les Moreres i de donar a conèixer l'heroisme dels homes que s’hi enterraren i l'esperit que els animava. Un lloc històric on foren enterrats els defensors de Barcelona del setge de juliol de 1713 fins a setembre de l’any 1714.
 
Ara, un cop assolit aquell objectiu, investiguem i donem a conèixer la història i la geografia de la nostra Nació, alhora que cuidem i mantenim viu el Fossar, fent que els visitants hi trobin una explicació detallada i real dels fets que aquí hi succeïren. El Fossar es el monument en memòria de tots els que lluitaren i moriren en defensa de les nostres llibertats i Constitucions al llarg de la nostra història.
 
La nostra seu social és a la Sala Capitular de Santa Maria del Mar, un edifici tardo-gòtic de final del segle XVII. 
 
Seu del Memorial 1714 a la Plaça del Fossar de les Moreres (BCN)
Actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”
Fotografía de Jordi Peñarroja (2016)
 
L’objectiu vital que ens inspira des de la nostra fundació va ser, i continua sent, la recuperació de la consciència històrica dels catalans.
 
Què volem?
Volem crear el web del Memorial 1714. Durant anys hem editat llibres i revistes, hem fet exposicions i conferències. Hem arribat al punt en què ens cal el web per assolir una difusió més àmplia de tot el que hem fet i el que tenim la voluntat de fer d’ara endavant. 
 
Volem fer servir la pàgina web per posar a disposició del públic tot el nostre fons documental, que faciliti informació contrastable de la Guerra de Successió a la Corona Catalano Aragonesa i de les conseqüències que encara té avui per a la Nació Catalana.
 
Què demanem?
Que participis en aquesta campanya per assolir els 3.300€ pel web. Som una associació sempre formada per voluntaris que ara et demana col·laborar en aquest micromecenatge.
 
Què oferim?
Per retornar l’esforç de l’aportació, oferim com a agraïment a la teva col·laboració una mostra dels llibres i revistes que hem produït, amb la metodologia i rigor necessaris, partint de la nostra pròpia realitat historiogràfica i defugint abstraccions ideològiques.
 
Recompenses
 
L'INTENT D'ANORREAR UN POBLE. 1714-1725
Revista editada per Memorial 1714
 
Reflecteix el contingut de la nostra exposició del mateix títol, amb textos, dibuixos, plànols i fotografies que mostren la cruesa de la repressió borbònica que tenia un sol objectiu: anorrear tot el poble català per fer-lo desaparèixer.
 
L’exposició està feta en base als treballs de recerca dels investigadors Antoni Muñoz i Josep Catà, material que van utilitzar després en el seu llibre “Repressió Borbònica i Resistència Catalana 1714-1736”.
 
També s’hi inclouen altres documentes complementaris:
 
- Manifest del Memorial de l’any 2013, “La Victòria d’avui és fruit del combat de sempre”. 

- Text llegit al Fossar de les Moreres el 5 de maig i 10 de setembre de 2013, “Perenne Record dels Mallorquins, Eivissencs i Illencs en General al Fossar de les Moreres”.

- Article en exclusiva per al Memorial de Victor Ferro i Gomà, “El Significat Jurídico-institucional i ideològic de l’Onze de setembre”.
 
 
DEFENSORS DE LES LLIBERTATS DE CATALUNYA 1705-1714
Revista editada per Memorial 1714
 
Reflecteix el contingut de l’exposició del Memorial del mateix títol que recull la vida de diferents i destacades persones, avui algunes oblidades, que es van significar durant la Guerra de Successió en defensa de les nostres Llibertats i Constitucions.

Esperem que algun dia aquests personatges, i d'altres com ells, siguin coneguts i puguin rebre l'homenatge dels hereus del poble al que van servir.
 
Recull també el Manifest del Memorial de 1997, que aporta les línies doctrinals bàsiques i d’actuació del Memorial.



EL REGNE DE CATALUNYA FINS A 1714...
Revista editada per Memorial 1714
 
Recull l’exposició del mateix títol, la qual fa un repàs de diferents fets de la nostra història que la historiografia oficial accepta, però que no s’expliquen i no arriben al gran públic. Un exemple n’és la primera anada a les Canàries de mallorquins i catalans al segle XIV on s’estableix el bisbat del Telde.
 
L’exposició va comptar amb la col·laboració i suport documental d’Armand Sanmamed, Carles Camp i Jordi Bilbeny, essent dissenyada i editada per Jordi Peñarroja a demanda del Memorial 1714.
 
Incorpora el manifest del Memorial de l’any 2011, “Quin sentit té la commemoració de l’Onze de Setembre?”. 
 
També recull l’article de Jordi Miravet presentat al 11è Simposi sobre la Descoberta catalana d’Amèrica a Arenys de Munt l’any 2011, “La Universitat Catalana i el canvi d’actitud respecte a l’origen d’en Cristòfol Colom”.
 
 
EL CAS DE CATALUNYA, APEL·LACIÓ A LES NACIONS UNIDES
Text original en anglès i traducció en català, editat per Memorial 1714
 
Document presentat per la delegació als EEUU del Consell Nacional de Catalunya de Londres el 14 d’abril de 1945 a la primera conferència constitutiva de les Nacions Unides, celebrada a San Francisco.
 
Recull i sintetitza totes les actuacions catalanes fetes a la Societat de Nacions, i alhora fa seus els principis de la Carta de l’Atlàntic de l’any 1941. Va rebre el suport de 75.000 catalans organitzats a l’hemisferi americà. 
 
Avui ens es útil perquè argumenta en un llenguatge diplomàtic i concís la nostra voluntat d’independència, i ens ajuda a comprendre la nostra història amb fets desconeguts pel gran públic que han marcat la nostra història: 
 
“...A la conferència de Nyon (Suïssa) de la Societat de Nacions de 1937, els drets de Catalunya foren igualment desatesos i en canvi fou considerada vàlida la demanda d’Itàlia respecte al dret d’intervenir a Espanya per evitar la instauració d’una República Catalana Independent.” 
 
 
ELS PLANS DE L’EIX A LA MEDITERRANEA
Reproducció facsímil de l’informe en anglès i traducció en català. Editat per Memorial 1714
 

El document original, editat a Londres l’any 1939 amb pròleg del prestigiós capità Liddell Hart, va ser un crit d’alerta sobre la seguretat de les línies d’abastiment i els interessos d’Anglaterra i França, davant les intencions expressades per Alemanya i Itàlia a la Mediterrània Occidental.
 
Anglaterra i els països de l’Eix es preparaven per al que poc després va ser la Segona Guerra Mundial, i estudiaven, per als seus interessos del moment, el paper geoestratègic del nostre espai nacional, un espai estratègic per al control de la Mediterrània, espai on s’ha desenvolupat la nostra història durant segles.
 
La seva lectura ens ajudarà a comprendre la necessitat que hi ha avui d’un estat nou al sud d’Europa centrat a Catalunya que, per les característiques de la nostra nació, permetrà l’equilibri entre el nord i el sud de la Mediterrània, establint un pont entre Europa i el nord d’Àfrica.
 
 
BARCELONA 1714. JACQUES RIGAUD: CRÒNICA DE TINTA I PÓLVORA
Editat per Librooks
 
Estudi aprofundit dels 6 gravats que Jacques Rigaud, considerat un dels millors gravadors de l’Europa del segle XVIII, va realitzar sobre el setge de Barcelona de l’any 1714. Els gravats van ser concebuts com un material didàctic sobre com es defensa i com s’ataca una plaça assetjada. Llibre imprescindible per conèixer la realitat de la defensa de Barcelona l’any 1714.
 
F. Xavier Hernàndez Cardona i Francesc Riart Jou són els autors de l’estudi que va fixar quan havien estat fets els gravats, qui n’havia estat el seu autor i per quin motiu els va fer. 
 
Aquest llibre sorgeix d’una iniciativa del Memorial que l’editorial Librooks recull i edita en motiu del tricentenari l’any 2014. La introducció correspon a l’escriptor Albert Sánchez Piñol.
 
 
ELS EXÈRCITS DE CATALUNYA 1713-1714
Editat per Rafael Dalmau
 
Primer treball de recerca rigorós sobre l’exèrcit regular format per les autoritats catalanes per defensar Catalunya contra les tropes Borbòniques franco-espanyoles després del Tractat d’Utrecht.
 
Els autors F. Xavier Hernández Cardona i Francesc Riart demostren que Catalunya va disposar d’un exèrcit homologable a qualsevol altre de l’Europa del segle XVIII. El llibre en presenta la seva composició, mitjans tècnics, uniformes, armament, instrucció, cultura militar i accions que va protagonitzar. 
 
Aquesta obra, en el moment de la seva aparició va fer desaparèixer tot un conjunt de tòpics sobre la nostra tradició militar, i va donar a conèixer la nostra ámplia experiència organitzativa en aquest camp així com la importància de les industries de guerra al nostre País. 
 
La aparició d’”Els Exercits de Catalunya 1713-1714” va marcar un abans i un després en la nostra historiografia. Es una obra fonamental per als interessats en el tema.
 
 
LA NOSTRA TERRA
Editat per El Gall Editor i Institut d'Estudis Baleàrics

Edició facsímil de la revista mallorquina “La Nostra Terra” que es presenta com una col·lecció de cinc volums amb un estudi introductori de Bartomeu Mestre Sureda i dos pròlegs, que signen els catedràtics de la Universitat dels Illes Pere Roselló Bover i Miquel Duran Pastor.
 
La Nostra Terra fou una revista mensual publicada a Palma de gener de 1928 a juny de 1936, per iniciativa de Francesc Vidal Burdils i Antoni Salvà Ripoll. Era redactada íntegrament en català i amb el subtítol “Revista mensual de literatura, art i ciències”. Sense esser una publicació política, defensà sempre l'autonomisme balear, tot partint del supòsit que cada illa balear, amb la seva pròpia personalitat, integrava la nacionalitat catalana. 
 
“... El projecte LA NOSTRA TERRA, com el de la Revista de Catalunya que Rovira i Virgili, havia fundat, pretenia esser una eina de modernització i europeïtzació de la societat mallorquina concebuda des d’una visió essencialment noucentista...” Pròleg del Dr. Pere Rosselló Bover, catedràtic de literatura de la Universitat de les Illes Balears.
 
“...La seva desaparició el 1936, arran del cop d’estat, és un element a tenir en compte, i al mateix temps també és prou rellevant la seva aparició el 1928. L’esperit dels anys vint, la creativitat de l’època estan prou reflectits...” Sebastià Serra Busquets, President de l’Institut d’Estudis Baleàrics.
 
“...Aquesta publicació que es definí en el moment de la seva creació com a de literatura, art i ciències abraça d’altres temàtiques com són ara l’economia, la història o la crítica musical, ampliant la seva estricta definició i adquirint un caire interdisciplinari...” Pròleg del Dr. Miquel Duran Pastor Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de les Illes Balears.
 
El Memorial 1714 va ajudar a distribuir aquesta edició al Principat.

Fem el web del Memorial 1714 per explicar-nos

Facebook     Twitter    

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

Memorial1714
Memorial1714
Barcelona
Associació Cultural fundada per recuperar el Fossar de les Moreres i bastir-hi un Memorial de Guerra pels caiguts al 1714
80
sumadors
4570 €
dels 3300 necessaris
finalitzat
el 26/03/2017
Assolit 138%

Aporta-hi 10 €

17 sumadors
Agraïment al web i xarxes socials

Aporta-hi 25 €

19 sumadors
Agraïment al web i xarxes socials
+ Visita guiada a la seu del Memorial (actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”)

Aporta-hi 50 €

27 sumadors
Agraïment al web i xarxes socials
+ Visita guiada a la seu del Memorial (actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”)
+ 3 revistes editades per Memorial 1714

Aporta-hi 75 €

3 sumadors
Agraïment al web i xarxes socials
+ Visita guiada a la seu del Memorial (actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”)
+ 3 revistes editades per Memorial 1714
+ 1 llibre "El Cas de Catalunya"

Aporta-hi 100 €

7 sumadors
Agraïment al web i xarxes socials
+ Visita guiada a la seu del Memorial (actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”)
+ 3 revistes editades per Memorial 1714
+ 1 llibre "El Cas de Catalunya"
+ 1 llibre "Els plans de l'Eix a la Mediterrània"

Aporta-hi 150 €

1 sumadors
Agraïment al web i xarxes socials
+ Visita guiada a la seu del Memorial (actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”)
+ 3 revistes editades per Memorial 1714
+ 1 llibre "El Cas de Catalunya"
+ 1 llibre "Els plans de l'Eix a la Mediterrània"
+ 1 llibre "Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora" signat i dedicat pels autors

Aporta-hi 200 €

3 sumadors
Agraïment al web i xarxes socials
+ Visita guiada a la seu del Memorial (actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”)
+ 3 revistes editades per Memorial 1714
+ 1 llibre "El Cas de Catalunya"
+ 1 llibre "Els plans de l'Eix a la Mediterrània"
+ 1 llibre "Els exèrcits de Catalunya 1713-1714" signat i dedicat pels autors

Aporta-hi 300 €

3 sumadors
(Queden 2 de 3 recompenses)
Agraïment al web i xarxes socials
+ Visita guiada a la seu del Memorial (actualment amb l’exposició “Barcelona 1714. Jacques Rigaud: Crònica de tinta i pólvora”)
+ 3 revistes editades per Memorial 1714
+ 1 llibre "El Cas de Catalunya"
+ 1 llibre "Els plans de l'Eix a la Mediterrània" 
+ 1 enciclopèdia de 5 volums "La nostra Terra"


Blog del projecte

OBJECTIU ASSOLIT AMB ESCREIX!

Gràcies amics, pel suport que hem rebut de tots vosaltres durant la campanya de micromecenatge feta a través de totSuma. Han estat vint i un dies de complicitat que ens ha permès conèixer ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!