Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

LLAVORS DE LLIBERTAT. Cala i la generació oblidada

Un projecte de homenatge_cala

Articles

Dilluns, 29 d'abril

Amic Cala, memòria i història de l’independentisme català.

AGUSTÍ ALCOBERRO
Historiador

La generació d’en Josep de Calassanç Serra i Puig, Cala, està mancada encara d’un relat històric compartit. A la ratlla del 1975, l’independentisme era un moviment petit, però molt actiu i dotat de persones coratjoses, generoses i molt capaces.

Encara pesava la ruptura amb el Front Nacional de Catalunya, que va donar lloc al Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans –i el posterior trencament d’aquest entre “oficials” i “provisionals”. Per al PSAN-P, després IPC (Independentistes dels Països Catalans) i altres coses, el discurs s’escrivia en clau de ruptura irrenunciable, però també de moviment d’emancipació nacional anticolonialista, i encara de socialisme revolucionari –és a dir, no socialdemòcrata i no comunista. També hi havia una certa “basquitis”, una malaltia comuna al catalanisme de tots els temps –que no va impedir, però, que el PSAN-P denunciés amb contundència qualsevol acció d’ETA a Catalunya. Aquells eren temps de picar pedra per a l’independentisme revolucionari. L’hegemonia social corresponia a les forces autonomistes, compromeses amb la Reforma política. De fet, a Catalunya els referèndums de la Reforma política de Suárez (1976) i de la Constitució Espanyola (1977) van obtenir uns resultats extraordinaris. L’independentisme va apostar aleshores, pràcticament en solitari, per la coherència antifranquista i per la ruptura, i va perdre. O potser no. Perquè l’estela d’empresonats, exiliats i represaliats va generar un capital ètic i polític que a la llarga s’havia de rendabilitzar. Ho dic també amb orgull, des del meu modest compromís polític d’aleshores.

Refugiat, que no exiliat, com li agradava precisar, al Rosselló, l’apèndix nord d’una mateixa nació, en Cala es va haver de reinventar. Ho va fer contribuint a generar tradicions i espais compartits amb la gent del sud. Encara el recordo perfectament, a Perpinyà,la Nit de Santa Llúcia de 1988 en què se’m va atorgar el Premi Sant Jordi de novel·la: content de retrobar un company en un marc tan idoni.

Ara que el país aixeca el vol, vull creure que de manera irreversible, cal recordar l’esforç de tots els qui ens han deixat pel camí. En Cala estaria content que ara repetíssim amb ell: “Ni Espanya ni França: Països Catalans”. Doncs això…

Barcelona, abril del 2013



180
sumadors
5780 €
dels 5000 necessaris
finalitzat
el 24/05/2013
Assolit 115%

Aporta-hi 12 €

20 sumadors
Descàrrega del documental (HD) + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 20 €

95 sumadors
DVD del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 30 €

23 sumadors
Auca + DVD del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 50 €

34 sumadors
Serigrafia + Auca + DVD del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 125 €

6 sumadors
Llibre + Serigrafia + Auca + 2 DVD's del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 250 €

2 sumadors
Lot de discos + Llibre + 2 Serigrafies + Auca + 3 DVD's del documental + El teu nom als crèdits

Aporta-hi 400 €

0 sumadors
Lot de discos + Llibre + 3 Serigrafies + Auca + 5 DVD's del documental + El teu nom als crèdits


Blog del projecte

Moltes gràcies per fer possible ‘Llavors de llibertat’!
180 persones heu fet superar amb èxit l’objectiu que ens proposàvem i s'han aconseguit 5.780 € per a finançar el documental d'homentage al Josep de Calassanç Serra i Puig 'Cala' i la seva generació. El ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!