Registra-t'hi   Registra't

Has perdut la contrasenya?

TotSuma

El muÇol: La bèstia de foc dels Diables de Castellterçol. Fem cultura popular!

Un projecte de DiablesCastell



  • Insereix-lo en una pàgina web

EL NOSTRE PROJECTE:
Els Diables de Castellterçol, l’única colla de diables de la comarca del Moianès, aquest 2015 fem 20 anys. És per això, que volem tirar endavant un nou projecte: una bèstia de foc. Amb vint anys de vida creiem que aquest pas és important per continuar consolidant la colla després d'haver engegat, l’any passat, la colla infantil “Els diablets de Castellterçol”.  
 
El bestiari és un element puntal en la cultura popular dels Països Catalans i per això ens fa especialment il·lusió, per seguir contribuint a la riquesa del nostre país, però a més, ens permetrà ampliar el nostre ventall d’instruments de foc. Amb la idea, també, d’incloure a la colla gent que potser no està interessada en els diables o en els tabalers, però sí en una activitat com aquesta.
 
Fa anys que uns quants membres han estat treballant en aquest projecte i per fi el volem fer-lo unarealitat. Creiem que la filosofia de la Bèstia de Foc hauria de ser un element trencador, tant amb el disseny com amb els materials de construcció, que fos desmuntable i que la pogués portar qualsevol persona del Grup de Diables. Volem fugir dels estereotips populars que imperen en la majoria de bèsties de foc i per això ens hem decantat per un MUSSOL, un Duc.
 
Serà una peça vertical i amb un sol portador/a. D’una sola alçada de 3 metres i amb unes ales que es podran obrir i que seran punts de foc fins als 3,53 metres. I incorporarà un element tradicional i simbòlic de Castellterçol: una almorratxa.   
 
COM HO FAREM?
Amb l’ajuda de la Dolors Sans, professional del disseny i la construcció de dracs, gegants, capgrossos i bestiari popular dels del 1987. Ha fet bèsties de foc com el drac de Torroella de Montgrí, el drac Quimera del Barri de Sants de Barcelona, el drac Sírius del Barri de poble Sec de Barcelona o l’Aguilot de Bonatre, entre d’altres.
 
El procediment que durà a terme entre els mesos maig, juny i juliol són:
 
  • ESCULTURA DE FANG
Es fa una escultura en fang a mida real de la bèstia d’acord amb el dibuix del projecte. La peça es podrà veure acabada i els membres de la colla podran veure com serà el resultat i modificar detalls o aspectes que es considerin oportuns.
  • CONSTRUCCIÓ EN FIBRA DE VIDRE
A partir de la peça nova en fang es construeix el drac en fibra de vidre (reïna de polièster). La fibra de vidre és un material molt fort, que no es deforma, resistent a la pluja i a la humitat, molt fàcil de restaurar si rep cops de possibles caigudes i de llarga durada.
  • PINTAT
A partir de la peça en fibra es pinta d’acord amb el disseny del projecte.
  • COL·LOCACIÓ DELS PUNTS DE FOC I SISTEMA DEL PORTADOR
Un cop fet el drac es col·loquen els punts de foc d’acord amb el la decisió de la colla i el sistema del portador.
 
PRESSUPOST:
Disseny i construcció del Drac de Castellterçol segons el projecte adjunt:
CONSTRUCCIÓ 9.000 €
IVA (10%) 900 €
TOTAL 9.900 €
 
El pressupost inclou els següents conceptes:
- Disseny del drac
- Modelar el drac
- Construcció en fibra de vidre 
- Instal·lació dels mecanismes per moure els ulls, cap i ales del drac
- Pintat
- Col·locació dels punts de foc i del suport del portador
- Instal·lació dels mecanismes per desmuntar les parts del drac que calgui
- Garantia de disseny original (El drac és una peça única )
 
Condicions de pagament:
  • 30% del pressupost al moment de començar a construir el Drac
  • 70% del pressupost al fer el lliurament del Drac
La colla ja ha pogut avançar gairebé 5.000 euros en un primer pagament. La resta serà el que aconseguim amb la vostra ajuda a través del micromecenatge i altres actes de la colla.
 
Com hem aconseguit els diners fins ara?
Des de la presa de la decisió de fer la colla a finals del 2014, la colla ha fet:
- Festa de tardor. Oktoberfest a Castellterçol
- Quinto de Nadal
- Loteria de Nadal
- Sorteig de la mona de Pasqua
- Festa de Primavera
- Al juny es farà la revetlla de Sant Joan
- S’han demanat dues subvencions:
Ajuntament de Castellterçol. Concedida.
Diputació de Barcelona. A l’espera.
 
LES RECOMPENSES:
Hem optat per un ventall d'aportacions d'entre 5 i 99 euros per a que tothom pugui aportar el que pugui.

5€: QUI ETS?
Et posem el nom a la pàgina web com a mecenes!

10€: UI, UI, UI, UI…
Et donem 4 xapes de la colla i et posem teu nom a la pàgina web com a mecenes!

15€: TAPA'T, TAPA'T!
Et donem un ​mocador, una xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

20€: QUE HO VEGI TOTHOM!
Et donem un domàs, una xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

25€: ETS DIABLE!
Et donem una samarreta, una xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

30€: SABIES QUE…
Et donem una còpia del llibre de la llegenda de la bèstia, una xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

40€: EL BANDOLER
Et donem un mocador, un barret, una xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

50€: PIM PAM PUM!
Tindràs un taller de percussió d'un dia, una xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

75€: VIGILA NO ET CREMIS!
Et farem un taller de foc, et donarem un mocador, una xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!
 
95€: EL muÇol
Et posem el teu nom dins la bèstia de foc, en donem xapa i et posem el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

 
Mocador Domàs Samarreta
Totes les recompenses es donaran al mes d'octubre en una festa organitzada especialment per als i les mecenes del projecte. Pel que fa als tallers de percussió i de foc es proposarà un dia per a tots els col·laboradors d'aquestes aportacions. 

LA LLEGENDA:
Vam dur a terme una recerca exhaustiva en fonts documentals escrites amb l'objectiu d'investigar si existia alguna història popular que relacionés un animal mític amb el poble de Castellterçol. Sabíem d'entrada que era complicat, ja que no n'havíem sentit mai cap, però vam creure convenient fer aquesta recerca documental com a primer pas. La consulta del fons de l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental i d'altres fonts locals va ser infructuosa, de manera que vam decidir seguir pel camí de la imaginació. A partir d'una dita popular, que és l'única referència a animals i Castellterçol que vam trobar, vam començar a donar forma a una llegenda que ajudés a identificar la bèstia de foc que volíem amb el poble. La dita és la següent:
 
“A Moià són sargantanes, a Castellterçol són mussols i a Sant Feliu, sac i ganxos, que sempre els porten al coll.”
 
  • Nota 1: Als de Moià, se'ls anomenava sargantanes perquè, segons diuen, quan passava algun foraster pel carrer, s’amagaven darrere els porticons de les cases per a espiar sense ser vistos.
  • Nota 2: Als de Castellterçol, els deien mussols perquè, a diferència dels de Moià, quan passava algun foraster pel carrer, es quedaven mirant com encantats per veure qui era.
  • Nota 3: Sant Feliu de Codines era terra de pinyonaires, i d'aquí la dita: el ganxo per a fer caure les pinyes de l'arbre i el sac per a transportar-les.
Sembla que l'única referència històrica que vincula Castellterçol amb un animal és aquesta dita. Així doncs, ens va semblar lògic i oportú escollir el mussol com a bèstia de foc. A partir d'aquesta decisió, vam començar a pensar com podia ser aquest mussol de foc.
 
Sovint les bèsties de foc d'arreu dels Països Catalans tenen la seva raó de ser en històries populars o llegendes de la població que representen.
 
Aquesta llegenda hem volgut que sigui alguna cosa més que un conte i per això l’hem editat en format llibre amb les il·lustracions de Berta Cusó i la compaginació d'Antonio Bermejo.
Us l’adjuntem al bloc l’escrit i teniu un resum audiovisual fet per Marc Galceran. El logotip l’ha fet Oriol Frias.
 
LA COLLA DELS DIABLES DE CASTELLTERÇOL:


La Colla de Diables de Castellterçol, un poble de l’actual Moianès, va néixer l’estiu del 1995. Un grup de nois i noies que llavors eren monitors del Grup d’Esplai els Draks de Castellterçol van començar a donar voltes a la idea de fer una colla de diables.
 
La primera actuació va ser el 24 de desembre del 1995, durant el Caga Tió popular a la Plaça Prat de la Riba, amb un modest espectacle pirotècnic. L’any següent, el 1996, es repeteix l’actuació del Nadal i és llavors quan s’estrenen els vestits i les forques.  Aquest segon espectacle és el decisiu. En aquest moment l’Ajuntament de Castellterçol proposa a la colla fer el correfoc per a la Festa Major del poble, a finals d’Agost. És doncs, l’any 1996 i l’inici del 1997, quan al grup va agafant forma i poc a poc es va consolidant.
 
El 24 de juny del 1997, l’any decisiu per la colla, es fa el primer correfoc. Serà, doncs, la revetlla de Sant Joan quan els Diables s’estrenen fent un correfoc que porta la flama del Canigó des de la Plaça Vella, passant per l’Avinguda Ramón Albó, fins arribar al Pavelló Municipal.
 
Va arribar el gran dia: el primer correfoc de la Festa Major del poble fet pels Diables de Castellterçol. Va ser un gran correfoc que va recórrer tot el centre de la vila i que va tenir una gran afluència de públic. Des de llavors, exceptuant l’any 2003 per un incendi, és el grup de diables qui fa aquest correfoc.
 
El 25 d’abril de 1998 es va celebrar a Castellterçol, el 10è aniversari de l’Esplai Draks i la Trobada d’esplais Catalans, unes tres mil persones van ocupar el poble, i els diables hi van posar el seu granet de sorra amb un cercavila de foc pel poble. Aquest mateix any es va començar a fer el correfoc Castellcir ,el poble veí, per a la seva Festa Major, el 15 d’agost, i que s’ha perllongat en el temps fins l’actualitat. També s’inicia la nostra participació al poble de Moià, fins l’any 2009. I el 2003 es va afegir una altra vila, la de Collsuspina, amb la qual es continua col·laborant cada Festa Major.
 
El 2005 es celebra el 10è aniversari de la colla amb un gran correfoc per la Festa Major. En aquest moment es renoven forques, es fan masses grans [el ciri i l’almorratxa] i es fan nous vestits amb flames vermelles i banyes. És en aquest correfoc quan s’estrena un nou espectacle: el Ball del Ciri. (Dansa tradicional de Castellterçol que té una importància vital per la vila. Veure vídeo) El Diables en motiu del 10è aniversari vam voler homenatjar el poble fent una adaptació del Ball del Ciri. Es va adaptar la música, el ball i evidentment es va incorporar el foc.

 

El 2007 es celebra la primera Jornada del Bon Ús de la Forca per tal de provar nous materials, ensenyar als nous diables i establir les normes bàsiques de funcionament de la colla. És en aquestes dates quan els tabalers de la colla comencen a agafar més pes, ja són 20 membres i es comencen a fer nous ritmes.
 
El 2010 és una data important. Es fa i s’organitza el I Festival del Foc dels Països Catalans amb la participació de colles d’arreu del territori: el País Valencià, la Catalunya Nord i altres de Catalunya. Hi van haver conferències, tallers, xerrades, cercaviles diversos, tabalades i correfoc com a espectacle central del Festival, a més de concerts.
 
Des dels anys 2000 s’ha participat en diferents trobades i correfocs com la Trobada de diables i dimonis dels Països Catalans a Vilaseca (2003), el 10è aniversari dels Diables de Caldes de Montbui i altres correfocs com a Sant Feliu de Codines, Sant Cugat del Vallès, Olesa de Montserrat (2007), Sant Pere de Ribes (2008), Pozo Alcón (Jaén 2008-09), Sant Joan Despí (2011), Alcúdia (País Valencià-2011)…
 
A finals de l’any 2012 la colla buscava un nou objectiu i és llavors quan surt la surt la idea de crear una colla infantil per aglutinar els nens i nenes del poble i, per tant, créixer com a colla. És per això que tothom s’organitza i el 22 de febrer del 2014 es presenta la nova Colla de Diablets de Castellterçol que agruparà infants des dels 5 als 12 anys. Les primeres expectatives d’acceptació es superen en escreix i hi ha més preinscripcions de les previstes. El diumenge 2 de març es tanca la primera temporada amb 45 nens i nenes: 25 diables/diablesses i 20 tabalers/tabaleres. L’objectiu d’aquest 2015, el 20è aniversari, és construir la bèstia de foc.


El muÇol: La bèstia de foc dels Diables de Castellterçol. Fem cultura popular!

Facebook     Twitter     Web

  • Fes una pregunta Tens algun dubte?
    Pregunta-li directament al creador del projecte
  • Fes un comentari Vols opinar?
    Deixa un comentari sobre aquest projecte

L'autor

DiablesCastell
DiablesCastell
Castellterçol
100
sumadors
4100 €
dels 3500 necessaris
finalitzat
el 05/07/2015
Assolit 117%

Aporta-hi 5 €

4 sumadors
QUI ETS?
Et posem el nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 10 €

3 sumadors
UI, UI, UI, UI…
Et donem 4 xapes de la colla i el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 15 €

6 sumadors
TAPA'T, TAPA'T!
Mocador + xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 20 €

12 sumadors
QUE HO VEGI TOTHOM!
Domàs + xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 25 €

25 sumadors
ETS DIABLE!
Samarreta + xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 30 €

12 sumadors
SABIES QUE…
Llegenda + xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 40 €

11 sumadors
EL BANDOLER
Mocador + barret + xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 50 €

6 sumadors
PIM PAM PUM!
Taller de percussió+ xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 75 €

0 sumadors
VIGILA NO ET CREMIS!
Taller de foc + mocador + xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!

Aporta-hi 95 €

21 sumadors
EL MUÇOL
El teu nom dins la bèstia de foc + xapa + el teu nom a la pàgina web com a mecenes!


Blog del projecte

MOLTES GRÀCIES: ENS QUEDEN 10 DIES I TENIM EL 103% DE LA BÈSTIA!

El 22 de maig d’aquest any vam començar una campanya de micromecenatge per a pagar part de la construcció de la primera bèstia de foc dels Diables de Castellterçol. ...

Butlletí

Rep els nous projectes de totSuma al teu correu.

Un projecte de

Xadica

Amb la col·laboració de

Fundació Catalunya Cultura

Segueix-nos

  • Troba'ns al Facebook
    Troba'ns al Twitter
    Escriu-nos!